Asrın projesinde sona gelindi
Abone olKuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin 50 yıllık su ihtiyacını karşılayacak olan su temin projesinde sona gelindi.
'Asrın Projesi' olarak nitelendirilen ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti‘nin (KKTC) en az 50 yıl su ihtiyacını karşılayacak olan ‘KKTC Su Temin Projesi’nde sona gelindi. Denizin 250 metre altından dünyada ilk kez yapılacak olan askıda kurulacak 80 kilometre uzunluğundaki su hattı için kullanılacak 160 borudan 150.’sinin yapımı ve kesimi bugün itibariyle tamamlandı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yapılan ve ‘Asrın Projesi’ olarak adlandırılan projenin deniz geçişi için kullanılacak boruların imalatı Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Taşucu beldesinde Fırat Boru Üretim Tesislerde devam ediyor.
Her biri 500 metre uzunluğunda toplam 160 borunun üretiminin yapılacağı tesiste Fırat Boru’nun Altyapı Pazarlama Müdürü Dr. Mehtap Uluceviz çalışmalar hakkında basın mensuplarına bilgi verdi. Uluceviz, bu proje için özel olarak üretilen, kesintisiz 500 metre uzunluğunda dünyanın en uzun polietilen borularıyla, deniz dibinden yılda 75 milyon metreküp su taşınmasının hedeflendiğini belirtti. Bu boruların üretilmesi için geçen yıl Taşucu’na 4 bin 400 metrekare üretim alanı kurulduğunu vurgulayan Uluceviz, 'Her biri 182.5 ton ağırlığında boruları üreterek ülkemizde ve dünyada bir ilki gerçekleştirerek üç ayrı ekstrüksiyon hattı kurarak bu üretimi gerçekleştirmeye başladık. Şu anda bu tip boru üretiminde dünyanın en büyük üretim kapasitesine sahibiz. Yurtdışındaki tek rakibimiz proje başlamadan önce yılda sadece 14 kilometre boru üretebileceklerini beyan etti. Bu da şu anki maliyeti yüzde 25 arttıracaktı ve projenin hayata geçmesi 5-6 yıl ötelenecekti' diye konuştu.
Asrın Projesi’nin gündeme gelmesi ile birlikte kendilerinin de harekete geçip ekip içinde yer alarak çalışmalara dahil olduklarını ifade eden Uluceviz, 'Başlatma aşamasındaki hedeflerimize, bugün geldiğimiz bitirme aşamasında yüzde yüze ulaştık. Uygulama projesi hazırlık safhasında PE 100 borularda yapılması gerekli tüm testler, bizim ürettiğimiz borularda yapıldı. Bu aşamada sırf bu projenin gerçekleşme ihtimali olduğu için büyük bir yatırım kararı aldık. Dünyada PE 100 borunun üretilebildiği en büyük çap olan 2 bin 500 çapta boru üretilebilecek üretim hattının siparişini verdik. Böyle bir öngörü ile zamanında bu yatırım firmamız tarafından yapılmamış olsaydı toplamı 80 kilometre olan bin 600 milimetre çapında 500 metre uzunluğunda boruların 1 yılda üretim şansı dünyada hiçbir firmada olmayacaktı. Aynı zamanda bütün olasılıkları göz önüne alıp bir üretim hattı daha sipariş verdik. Bütün ekibin özverili çalışmaları sonunda proje sahibi DSİ ve proje üstlenici firmalarına verdiğimiz sözü tutarak 19 Kasım 2012 günü ilk borunun üretimine başladık. Kesintisiz 500 metre boru üretiminde oluşabilecek tüm riskler, gerek elektrik, ekipman, ham madde, gerekse işçilik bakımından değerlendirilmiş olup bütün bunlar için gerekli yatırımlar planlanmış ve gerçekleştirilmiştir' şeklinde konuştu.
Uluceviz, bu projeyle KKTC‘ye gidecek 75 milyon metreküp suyun yarısının içme, yarısının ise tarım alanlarında suluma suyu olarak kullanılacağını belirtti.
Fırat tarafından bu proje için özel olarak üretilen, kesintisiz 500 metre uzunluğunda dünyanın en uzun polietilen borularıyla, deniz dibinden yılda 75 milyon metreküp su taşınması hedefleniyor. Fırat’ın ürettiği dünyanın en uzun polietilen borularıyla en az 50 yılda Kuzey Kıbrıs’ın içme ve sulama suyu hasreti sona erecek. İmkansız gibi gözüken ancak 1 yıl gibi kısa bir sürede tamamlanan boruların üretim ve kaynak işlemleriyle birlikte, basınç ve dayanıklılık testlerini de gerçekleştiren Fırat, bu önemli üretimin her aşamasında bizzat yürütücülük görevini de üstlendi. Her biri 182.5 ton ağırlığında boruları üreterek Türkiye’de ve dünyada bir ilki gerçekleştiren Fırat, üç ayrı ekstrüksiyon hattı kurarak bu üretimi gerçekleştirmeye başladı. Fırat Aralık ayı sonunda 160. boruyu üreterek toplam kendisinin üreteceği boruyu üretmiş olacak.