Askerin mahalle boşaltma isteğine Sayıştay engeli
Abone olYakınındaki mahalleyi boşalttırmak isteyen Aksaz Deniz Üssü’ne, Sayıştay “yapamazsın” raporu verdi
Yakınındaki mahalleyi boşalttırmak isteyen Aksaz Deniz
Üssü’ne, Sayıştay “yapamazsın” raporu verdi
Muğla-Marmaris'deki Aksaz Deniz Üssü Komutanlığı'nın, güvenlik gerekçesiyle Köyceğiz ilçesine bağlı Sultaniye Köyü'nün bir bölümünü boşaltmak istemesiyle başlayan hukuk mücadelesinde son noktayı Sayıştay koydu.
YER GÖSTER
Sayıştay, köyün boşaltılmasında ısrar eden Aksaz Üs Komutanlığı'na, köylülerin yeni bir yer göstermeden çıkarılamayacaklarını bildirdi. Sultaniye Köyü Büyükkaraağaç Mahallesi ile Aksaz Deniz Üssü Komutanlığı arasındaki, sorun 2006'da resmi makamlara iletilince ortaya çıktı.
TBMM İNCELEME İSTEDİ
TBMM Dilekçe Komisyonu'na başvuran köylüler, 1980'de iş başına gelen askeri yönetim tarafından arazilerine el konulduğunu ve köyden çıkmaları için baskı yapıldığını ifade etti. TBMM bunun üzerine Sayıştay'dan, inceleme yapılmasını istedi.
Konuyu, askeri yasak bölgeler, ilgi kamu kurumlarının
yazışmaları ve köylülerin anlatımlarıyla ayrıntılı biçimde
inceleyen Sayıştay'ın 70 sayfalık raporunda, Büyükkaraağaç
Mahallesi'nin 2. derece askeri yasak bölge kapsamında kaldığı halde
1. derece askeri yasak bölge sınırları içerisindeymiş gibi muamele
gördüğüne işaret edilerek "Muhtarlıkça ve köy sakinlerince
levhaların kaldırılması yönünde Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'na
yazılı talepte bulunulmasına rağmen bu levhaların kaldırılmadığı
beyan edilmiştir" denildi.
'PSİKOLOJİK SORUNLAR YARATIR'
Sayıştay'ın Meclis Dilekçe Komisyonu'na gönderdiği raporda, taşınması istenilen köylülere yeni bir yer bulunmadan böyle bir işlemin gerçekleşmesinin sosyolojik ve psikolojik sorunlara neden olacağı, bunun da sosyal devlet ilkesi ile bağdaşmadığı belirtiliyor.
BEDEL ÖDEME İMKANI YOK
Raporda bu konuda şu görüşlere yer veriliyor: "Yıllardır bir arada yaşayan ve tapulu gayrimenkulleri olmayan bu insanlara kanunen herhangi bir kamulaştırma bedeli ödenmesi imkanı olmadığı gibi, İskan Kanunu hükümlerine göre de iskan edilmeleri mümkün olmadığından, bunların yeni bir yere yerleştirilmeden buradan çıkarılmaları hayatiyetlerini devam etmelerindeki büyük sorun ve sıkıntıların yanında sosyolojik ve psikolojik bir takım sorunları beraberinde getirecektir. Yapılacak böyle bir uygulamanın anayasanın sosyal devlet ilkesi hükümlerine uygun olmayacağı düşünülmektedir."
TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Yahya Akman ise, askerin güvenlik gerekçesiyle köyün boşaltılması yönündeki çıkışının bir hak ihlali olarak değerlendirdiğini söyledi. Buranın ikinci derece yasak bölge olduğunu hatırlatan Akman, köylülerin yıllardır burada oturduklarını hatırlattı. Akman'a göre, olayın sadece güvenlikle değil, yaşam hakkıyla ilgisi var.