Askeri gemiler Antalyada

Abone ol

''Anadolu Güneşi 06'' (Anatolian Sun 06) tatbikatına katılacak tüm askeri gemiler, Antalya'ya geldi.

Kitle İmha Silahlarının (KİS) yayılmasının önlenmesi amacıyla Türkiye'nin ev sahipliğinde ve Başbakanlık koordinatörlüğünde icra edilecek ''Anadolu Güneşi 06'' (Anatolian Sun 06) tatbikatına katılacak tüm askeri gemiler,
Antalya'ya geldi.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, ABD Donanmasına bağlı ''Nicholas'', Fransa'ya ait ''La Motte-Picquet'' ile Portekiz deniz kuvvetlerine ait ''General Pereiradeca'', Türk Deniz kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı ''Barbaros'' ve ''Gaziantep'' fırkateynleri Antalya Limanı'na demirledi.

Tatbikat Kriz Merkezi ise Ortadoğu Antalya Liman İşletmeleri A.Ş merkez binasında kuruldu. Burada, Antalya Alt Tatbikat Kontrol Karargahı ile Kontrol Karargahı Destek Grubu da yer aldı.

Tatbikat için Ortadoğu Antalya Liman İşletmeleri A.Ş tarafından 200 bin Amerikan doları harcama yapıldığı, gemilerde görevli 600 askerin kumanyasının karşılandığı ve şirket hizmet binasında da 300 kişiye yemek verildiği öğrenildi.

Tatbikata katılan Türk ve yabancı askeri gemi komutanlarının Antalya Valisi Alaaddin Yüksel'i nezaket ziyaretinde bulundukları belirtildi.

Yetkililer, tatbikat nedeniyle Antalya Limanı'nda tek rıhtımın hizmet verdiğini, tatbikatın başlamasıyla da limana gemi girişinin olmayacağını bildirdiler.

Tatbikatın, 26 Mayıs Cuma günü saat 07.00'den itibaren Antalya Limanı'ndan hareketle başlayacak deniz safhasında, ABD, Fransa ve
Portekiz deniz kuvvetleri unsurlarının katılımıyla, daha önceden hazırlanan bir senaryoya göre KİS yapımında kullanılan malzeme taşıdığından şüphe edilen bir ticari gemiye karşı alınacak tedbirler gösterilecek.
Tatbikat, aynı gün sona erecek.

-HİÇBİR ÜLKEYİ HEDEF ALMIYOR-

''Kitle İmha Silahlarının Yayılmasına Karşı Güvenlik İnisiyatifi'' (Proliferation Security Initiative - PSI) çerçevesinde gerçekleştirilecek tatbikat, kara, deniz ve hava unsurlarını içeriyor. Tatbikata ilişkin yapılan resmi açıklamalarda, tatbikatın, hiçbir ülkeyi hedef almayan, ateşli silah kullanımını içermeyen, kitle imha silahları, bunları fırlatma vasıtaları ve diğer ilgili malzemenin yayılmasını önleme konusunda ilgili makamlar arasında koordinasyonu güçlendirmeyi ve üçüncü ülkelerle bu alanda işbirliğini pekiştirmeyi amaçladığı belirtilmişti.

Düzenlenmesine 2005'te karar verilen tatbikat, iki aşamadan oluşacak. Katılımcılar, tatbikatın masa başı bölümüne, Ankara'daki büyükelçilikleri veya başkentlerinden bilgisayar ortamında iştirak edebilecekler. Antalya'da icra edilecek uygulamalı bölümüne ise ABD, Fransa ve Portekiz katılımcı, 31 ülke de gözlemci olarak iştirak edecek. Tatbikat basına açık olarak icra edilecek.

Bir yıla yakın bir süre önce başlayan tatbikatın çalışmaları, Başbakanlığın koordinasyonunda, yaklaşık 20 devlet kurumu tarafından yürütülüyor.

-PSI-

PSI, kitle imha silahlarını, bunları fırlatma vasıtaları ve diğer ilgili malzemenin yayılmasını önleme konusunda mevcut uluslararası anlaşmalarda, kontrol rejimlerinde ve ulusal ihracat kontrol sistemlerinde görülen açıkları kapatmak düşüncesiyle, Mayıs 2003'te oluşturuldu. Türkiye, Aralık 2003'te söz konusu girişime destek verdiğini beyan etti.

BM Güvenlik Konseyi'nin 28 Nisan 2004 tarihli toplantısında oybirliğiyle kabul edilen, kitle imha silahlarının yayılmasını önlemeye yönelik 1540 sayılı kararı, PSI'nin uluslararası hukuk bakımından meşruiyet zeminini sağlıyor.

Günün Önemli Haberleri