Askere kriptolu telefon

Abone ol

Genelkurmay Başkanlığı son dönemde YouTube'a düşen ses kayıtlarından rahatsız oldu. Asla dinlenemeyen telefon aldı.

Son dönemde önce Elektronik Harp Dairesi Başkanı Tuğgeneral Münir Erten, sonra Tümamiral Kadir Sağdıç'ın ses kasetlerinin YouTube'a düşmesi üzerine Genelkurmay Başkanlığı bir yandan soruşturmayı yürütürken, diğer yandan da telefon konuşmalarının dinlenmesini önleyici çare aradı. Çözüm TÜBİTAK'tan geldi.

GENELKURMAY'A ÖZEL TELEFON

TÜBİTAK, matematiksel fonksiyonları kullanarak ses çözünürlüğü yapan ve sesleri kriptolayan özel bir telefon geliştirdi. Dinleme imkanı çok az olan bu telefondan ilk siparişi Genelkurmay Başkanlığı verdi.

1000 SİPARİŞ VAR

TÜBİTAK UEKAE’nin (Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Araştırma Enstitüsü) gizli telefon görüşmelerinin dinlenmesini engellemek için üzerinde 3 yıldır çalışarak geliştirdiği kriptolu telefon projesi tamamlandı.

Telefonun prototipi testleri başarıyla geçti. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt kriptolu cep telefonu çalışmaları hakkında sürekli bilgilendirildi.

TÜBİTAK UEKAE’den adının yazılmasını istemeyen bir üst düzey yetkili kriptolu cep telefonunun seri üretimine bir hafta içinde başlanacağını açıkladı. Aynı yetkili Genelkurmay Başkanlığı’nın projeye çok önem verdiğini ve 1000 kriptolu cep telefonu siparişi verdiğini de söyledi.

DEVLETİN ZİRVESİ DE VAR

Telefon öncelikle Genelkurmay Başkanlığı ve TSK’da görevli üst düzey komutanlara dağıtılacak. Daha sonra Cumhurbaşkanı, TBMM Başkanı ve Başbakan olmak üzere devletin üst kadrosunun da kullanımına sunulacak.

Kripto yetkisi kanunen Genelkurmay Başkanlığı’nda olduğu için bu hizmetten sadece devlet yöneticileri yararlanabilecek.

Kriptolu cep telefonu sayesinde Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay Başkanı gizli görüşmelerini dinlenme endişesi yaşamadan gerçekleştirebilecek.

VERİ KANALINI KULLANIYOR

Kriptolu cep telefonundan alınan ses, matematiksel fonksiyonlardan oluşan kriptoloji algoritmalarıyla verilere dönüştürülüyor. Matematiksel bilgiler ses kanalından değil, GSM şebekesinin veri kanalından diğer telefona aktarılıyor.
Diğer telefondaki kripto anahtarı, bu matematiksel verileri tekrar sese dönüştürüyor. Dinlenilmeye çalışılan telefonun ses kanalına girmeye çalışanlar herhangi bir bilgiye ulaşamıyor. Veri bilgisine bile ulaşılsa matematiksel bilgiler kripto anahtarı bulunmadığı için sese dönüştürülemiyor.

SES KAYITLARI RAHATSIZ ETMİŞTİ

SON yıllarda internet sitelerinde yayınlanan ve üst düzey komutanlara ait olduğu iddia edilen ses kayıtları Genelkurmay Başkanlığı’nda güvenlik açığı olup olmadığı sorusunu akıllara getirdi.

Genelkurmay Başkanlığı Elektronik Sistemler Komutanı Tuğgeneral Münir Erten’e ait olduğu iddia edilen ses kaydı, henüz belirlenemeyen kişilerce Kuzey Irak’a yönelik kara harekátından 2 gün önce www.youtube.com adlı video paylaşım sitesinde yayına verildi.

Ses kaydında, harekátın başlangıç tarihi bildiriliyordu. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Eğitim ve Öğretim Komutanı Tümamiral Kadir Sağdıç’a ait olduğu öne sürülen bir ses kaydı da youtube da yayınlanmıştı.

Günün Önemli Haberleri