Askere artık dava açılamaz

Abone ol

Şemdinli iddianamesini hazırlayan savcının meslekten ihracı yeni bir dönemi beraberinde getirdi.

Emekli Askerî Hakim Albay Ümit Kardaş, kararla artık hiçbir savcının yüksek general ve askerler hakkında soruşturma açamayacağını söyledi.

Kardaş, “Sistem gardını aldı. Hukuksuz ve çürümüş bir sistem devam edecek, yazık. Savcı, usulde bir hata yapsa dahi ceza bu olmamalıydı. Gözdağı verildi.” dedi. Çağdaş Avukatlar Grubu Başkanı Hüseyin Yüksel Biçen de şunları söyledi: “Herkes yargıya müdahaleden söz ediyor. Yargıya bundan daha fazla müdahale olmaz. Bu saatten sonra Şemdinli yargılamasından da adil bir karar beklemek mümkün değil.”

Şemdinli iddianamesini hazırlayan Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya'nın görevden alınması tartışmalara yol açarken, 4 Mayıs'ta başlayacak olan duruşmayla ilgili de soru işaretlerine yol açtı.

Mahkemelerde genellikle soruşturma savcısı ile duruşma savcıları farklı olduğu için duruşmaya iddianameyi hazırlayan savcılar değil başka bir savcı katılıyor. Şemdinli davasında da duruşmaya Sarıkaya değil, yine DGM'nin yerine kurulan özel yetkili ağır ceza mahkemesinde görevli farklı bir savcı katılacaktı. 100. Yıl Üniversitesi Rektörü Prof. Yücel Aşkın'la ilgili davada da iddianame Ferhat Sarıkaya tarafından hazırlandığı için duruşmalara başından bu yana Cumhuriyet Savcısı Sezgin Kanmaz katılıyordu. Ferhat Sarıkaya'nın ihracının teknik olarak dava sürecini etkilemeyeceği ancak duruşma savcısı ve mahkeme heyeti üzerinde psikolojik bir baskı oluşturacağı belirtiliyor.

İhraç toplantısına Bakan Çiçek katılmadı

Öte yandan Van Cumhuriyet Savcısı Ferhat Sarıkaya hakkındaki müfettiş raporunun görüşüldüğü toplantıya aynı zamanda HSYK'nın başkanı olan Adalet Bakanı Çiçek’in katılmadığı öğrenildi. 7 üyeli toplantıya HSYK Başkanvekili Celal Altunkaynak başkanlık etti. Savcı Sarıkaya'nın meslekten ihraç edilmesine ilişkin karar 1'e karşı 6 oyla alınırken, kurul üyelerinden Adalet Bakanlığı Müsteşarı Fahri Kasırga, kınama cezası verilmesinin yeterli olduğunu belirterek karara muhalefet etti.

Bakan Çiçek, iddianamenin basına yansıması üzerine Ceza İşleri Genel Müdürlüğü'ne talimat vererek iddianamenin incelenmesini ve savcı hakkında soruşturma başlatılmasını istemişti. 6 Mart 2006 günü gazetecilerin sorularını cevaplandıran Çiçek, Şemdinli iddianamesinde Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Yaşar Büyükanıt'a yönelik suçlamaları “Ordunun da, yargının da yedeği yok” sözleriyle değerlendirmişti.

‘Meslekten ihraç’ kararına gazeteciler tepkili

Cüneyt Ülsever - Karar, Türkiye'de bir nebze yükselen demokrasinin 28 Şubat'a geri dönmesidir. Bir savcı iddianame hazırladı diye görevden alınabiliyorsa artık bu ülkede kimse iddianame hazırlayamaz. Adalet Bakanı ve Başbakan’ın durumunu da kızgınlıkla karşılıyorum.

Perihan Mağden - Müthiş düş kırıklığı içindeyim AKP hükümeti yüzünden. İddianamede köpürtülen bir tek konu var orduyla ilgili. Gerisine niçin bakılmıyor ki? Çok kapsamlı bir iddianameydi. AKP iktidarı da değişiklik yaratamayacaksa yurdumuza kim ne yaratacak.

Mehmet Altan - Hukuki değil siyasi bir karar. Sırf askerler olduğu zaman mı bu böyle oluyor? Bu iddianameyi mahkeme kabul etti. O zaman mahkemenin üyelerini de atmak lazım. Dünyanın hiçbir demokratik hukuk devletinde hem askeri hem doğal yargı yoktur.

Haber: Murat Aydın
Kaynak: www.zaman.com.tr

Günün Önemli Haberleri