Askerden bozkurt yasağı

Abone ol

Özel Kuvvetler'de personelin kullandığı yamadaki figür kurt olarak algılanınca Genelkurmay harekete geçti.

Özel Kuvvetler Komutanlığı Muharebe Arama Kurtarma (MAK) birliği personelinin koluna taktığı "peç" adı verilen yamadaki "şimşek biçiminde kılıç" figürü, pars figürüyle değiştirildi. Ancak, pars kamuoyunda "kurt" olarak algılanınca, Genelkurmay Başkanlığı, MAK personelinin sözkonusu peçleri kullanmasını yasakladı.

Savaş ortamında veya verilen özel görevlerde, cephe gerisine sızma, esir-yaralı kurtarmak gibi görevler icra eden MAK birliği, kuruluş yıllarında "pars" hayvanını simge olarak belirlemişti.

İlerleyen yıllarda ise "şimşek biçiminde kılıç" figürünü peç olarak kullanılmaya başlanmıştı. Kısa bir süre önce eski figüre dönülmesi kararı alındı. Bunun üzerine kulislerde Özel Kuvvetler'in "bozkurt" amblemini kullanmaya başlayacağı kulaktan kulağa yayıldı.

Kurt figürünün "ülkücü" akımı çağrıştırdığı yönündeki yorumlar artmaya başlayınca Genelkurmay Başkanlığı MAK komutanlığına "peç takmayın" emri verdi. Özel kuruluş amacı olan birlikler, motivasyonun artması için kendilerine çeşitli figürleri simge olarak benimseyebiliyor. Bu figürler "peç" olarak adlandırılan yama üzerine işleniyor ve personelin koluna takılıyor.

Günün Önemli Haberleri