Askerden 5 kritik talep

Abone ol

Askerin hükümetten 5 talebi var. Rapor Adalet Bakanı Şahin'e sunuldu. Şahin taleplerinden ikisinin kabul edilebilir olduğu belirtildi.

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Genelkurmay ve jandarmanın terörle mücadeleyle ilgili yetkiler konusunda 5 talebi olduğunu ve bunlardan 2’sinin kabul edildiğini açıkladı.

Bakan Şahin, terörle mücadelede zafiyete yol açtığı ileri sürülen konularla ilgili Genelkurmay, Emniyet ve uzman savcıların katılımıyla yapılan toplantıdan sonra hazırlanan raporun ne aşamada olduğu sorusuna şöyle yanıt verdi:

“Bu konuda yapılan çalışmalarla ilgili rapor geldi. Genelkurmay ve Jandarma Genel Komutanlığı’ndan gelen 5 talep vardı. Bunlardan ikisiyle ilgili yasal düzenleme, bir yönetmelik değişikliği yapılması konusunda kurulan komisyon bir karar almış. Karara katılıyorum. Mutabakat sağlanmayan 2-3 konu daha var ki, Kasım ayının başında tekrar aynı komisyon bir araya gelerek onlar üzerinde de çalışmalarını devam ettirecek.” Şahin, ısrarla hangi taleplerin kabul edildiğine ilişkin bilgi vermedi.

Şahin’in taleplerin, Ankara Hakimevi’nde gerçekleştirilen asker, polis, savcı, akademisyen ve bakanlık bürokratı olmak üzere 30 kişinin katılımıyla bayramdan önce düzenlenen toplantıda net bir sonuç çıkmadığı öğrenildi. Bakanlık bürokratlarının oluşturduğu komisyon, tartışmalar ışığında 2 talebin kabul edilebilir olduğu yönünde rapor hazırladı. Bu taleplerin de arama yetkisi konusunda olduğu ifade edildi.

İŞTE ASKERİN TALEPLERİ

Şahin’in hangi taleplerin kabul edildiğine ilişkin bilgi vermemesine karşılık, yetkililer askerin taleplerini şöyle sıralıyor:

1- Jandarmaya yetkİ: Jandarmanın görev alanında başlayıp da polisin görev alanında devam eden suçlarda takip yetkisi isteniyor.

2- GözaltI süresi: Güvenlik güçlerinin kabul görmeyen en önemli taleplerinden biri ise 4 günlük gözaltı süresinin uzatılması oldu.

3-Operasyonda yetki: İl İdaresi Kanunu’nun 11/D maddesi, operasyonlarda ve toplumsal olaylarda güvenlik güçlerine önleme ve olayları bastırma yetkisi veriyor. Genelkurmay operasyon sırasında köylerde arama ve soruşturma yapma yetkilere kavuşmak istiyor.

4 Arama: CMK kapalı mekanlarda savcı izni olmadan, arama yapılmasını ve buralardaki delil niteliğindeki belgelere kolluk güçleri tarafından doğrudan el konulmasını engelliyor. Özellikle canlı bomba şüphelilerinin aramadan kurtulmasına neden olarak gösterilen bu yasal düzenlemede savcı izni şartının kaldırılması isteniyor.

5-Avukat sorgudan çıksın: Sorgu sırasında avukatın bulundurulması zorunluluğu var. Genelkurmay ve Emniyet, delillerin karartılması, avukatlar tarafından örgüt mensuplarına sorgu ile ilgili bilgi sızdırılması ve sorguda delil toplamanın sekteye uğraması gibi gerekçelerle karşı çıkıyor.

CEP TELEFONU KULLANIMI ENGELLENSİN 

Askerin bu taleplerinin yanı sıra cep telefonu düzeneği ile yapılan bombalı saldırıların önlenmesi için, bazı bölgelerde cep telefonu kullanımının belirli sürelerde genel olarak engellenebilmesi için de yetki istediği ifade ediliyor.
Günün Önemli Haberleri