Asker Heron sessizliğini bozdu
Abone olHeron iddialarıyla ilgili kamuoyunda eleştirilere hedef olan Genelkurmay Başkanlığı sessizliğini bozdu.
İnternet sitesinde yapılan açıklamada, saldırı 01.46'da başlamasına rağmen destek amaçlı saldırı helikopterlerinin ancak 04.30'da olay mahalline ulaşabildiği kabul edildi. ZAP vadisindeki yoğun sis ve toz bulutu, gecikmeye gerekçe gösterildi.
Heronların saldırıyla ilgili ilk görüntüleri anında değil olayın başlangıcından 46 dakika sonra geçtiği açıklandı.
Teröristlerin çevredeki hakim arazilere mevzilendirdiği Doçkalar sebebiyle, hava aydınlandıktan sonra bile bölgeye helikopterin inemediğini, tahliyelerin karayoluyla yapıldığı duyuruldu.
Medyada yer alan görüntülerle ilgili olarak da "çatışmanın başlamasından sonraki sürece aittir" denildi.
20 Temmuz'da Çukurca ilçesi Han Tepesinde meydana gelen ve 7 askerin şehit olduğu terörist saldırıda Heron görüntelerine rağmen bilerek müdahale edilmediği iddiası ortaya atılmıştı. Genelkurmay internet sitesinden yazılı açıklamayla iddialara cevap verdi.
Hantepe gazisi ne demişti? |
Saldırıdan yaralı olarak kurtulan gazinin günler öncesinde yaptığı açıklamada yardımın geç geldiğini belirtmişti. Zaman'a konuşan ve ismini açıklanmasını isteyen gazi şunları söylemişti: "Hantepe gazisi, terörist grubun altı farklı bölgeden mevzilere sızdığını, ilk çatışmanın Hantepe üs bölgesini koruyan yeni inşa edilen karakolda gece 02.00 sularında meydana geldiğini kaydetti. Burada 40'tan fazla askerin olduğunu söyleyen gazi, yaşadıklarını şöyle anlattı: "Aldığımız askerî eğitimler gereği, bir yerde saldırı ve baskın olduğunda en fazla 15 dakika içerisinde helikopterlerin yardıma gelmiş olması gerekiyordu. Fakat bize helikopter desteği yerine yaya askerî yardım dört saat sonra geldi." |
İŞTE AÇIKLAMANIN TAM METNİ
1. HAKKÂRİ ili, ÇUKURCA ilçesi HAN Tepedeki üs bölgesine ve yakın emniyet kuvvetine 19/20 Temmuz 2010 gecesi yapılan terörist saldırısı ile ilgili olarak, medyada çeşitli haber, yorum ve görüntüler yer almaktadır.
2. Ölümle neticelenen her iç güvenlik olayında olduğu gibi bu olayla ilgili olarak da adli soruşturma, ilgili Cumhuriyet Savcılığı tarafından hemen başlatılmıştır. Ayrıca, olayın idari yönden de incelenmesi maksadıyla; Jandarma .Asayiş.Kor.Komutanlığınca, teşkil edilen idari soruşturma heyeti de olayın incelemesine başlamıştır. 30 Temmuz 2010 günü de Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Askeri Savcılıktan olayın soruşturulmasını istemiştir.
3. Olayın ne şekilde cereyan ettiği tam olarak belirlenmeden kamuoyuna eksik ve yanlış bilgi vermemek ve yürütülmekte olan adli soruşturmalara müdahil olmamak amacıyla, en azından idari soruşturmanın neticesinin alınması ve değerlendirilmesi beklenmiştir.
4. İdari soruşturma ise ilgili karargahlara, 9 Ağustos günü ulaşmıştır. İdari soruşturmanın değerlendirilmesi ile olayla ilgili diğer mevcut bilgi ve belgelere dayalı olarak yürütülmekte olan adli soruşturmalara da zarar vermemek kaydıyla, olayla ilgili açıklanabilecek hususlar aşağıdadır:
SALDIRI BAŞLANGIÇ SAATİ: 01.45
a. HAN Tepe üs bölgesi ve yakın emniyet kuvveti mevzilerine yoğun terörist ateşi, 20 Temmuz gecesi saat 01.45'te altı değişik noktadan aynı anda başlamıştır. Olayı öğrenen ve o sırada DİYARBAKIR'da bulunan dönemin 2'nci Ordu Komutanı da ( Jandarma Genel Komutanlığına atanan dönemin 2. Ordu Komutanı Org. Necdet Özen) saat 02.00'den itibaren olayın takip, sevk ve idaresine müdahil olmuştur.
HERONLAR OLAY YERİNE 02.15'TE İNTİKAL ETTİ
b. Olay anında insansız hava aracı, 40 km. kadar uzakta başka bir bölge üzerinde olduğundan derhal HAN Tepe bölgesine yönlendirilmiş, saat 02.15'te HAN Tepe üzerinde olmuş ve görüntü aktarmaya başlamıştır. Buradan açıkça anlaşılacağı üzere saldırı öncesi yaklaşan teröristlerin görüntülerinin aktarılmış olması söz konusu değildir.
İLK GÖRÜNTÜ 02.31
c. Basına yansıyan insansız hava aracı görüntülerinden, en erken olanının zamanı ise 02.31'dir ve olayın başlangıcının yaklaşık 46 dakika sonrasına aittir.
HELİKOPTERLER HAVA MUHALEFETİNE TAKILDI
ç. Olayın başlaması üzerine HAKKÂRİ'de konuşlu bulanan taarruz helikopterlerine emir verilmiş, helikopterler, zorunlu hazırlıklarını müteakip havalanmış, ancak Çığlı Suyu (ZAP) vadisindeki yoğun sis ve toz bulutu nedeniyle güneye, ÇUKURCA bölgesine geçememiş, yarım saat süren denemeyi müteakip, HAKKÂRİ'ye dönmek zorunda kalmışlardır.
HELİKOPTERLER SALDIRIDAN 2 SAAT 45 DAKİKA SONRA ULAŞTI
d. Aynı helikopterler, hava şartlarının iyileşmesi üzerine, saat 04.30'da HAN Tepe üzerinde olmuş ve bölgeden uzaklaşmaya çalışan teröristleri ateş altına almışlardır.
e. Uzaklaşmaya çalışan teröristler, aynı zamanda topçu ve havanlarla da ateş altına alınmıştır.
f. Hava aydınlandıktan sonra, teröristlerin çevredeki hakim arazilerde mevzilendirdikleri DOÇKA marka (Uçaksavar) silahları, bölgedeki helikopter faaliyetlerini tahdit etmiş, helikopterlerin inememesi nedeniyle, tahliyeler karayoluyla yapılmıştır.
g. DOÇKA mevzilerinin yerlerinin tespit edilmesi üzerine, bölgeye iki sorti hava harekatı icra edilerek bu mevziler tahrip edilmiştir.
h. İnsansız hava aracı görüntülerinin hangi makamlar tarafından izleneceği 2'nci Ordu Komutanlığınca ve sadece ilgili birlikler dikkate alınarak belirlenmektedir. Otuz ayrı merkezden bu görüntülerin izlendiği iddiası maksatlı ve gerçek dışıdır.
i. Olayın cereyan şeklinden de görüleceği gibi, medyaya yansıyan görüntüler, çatışmanın başlamasından sonraki sürece aittir ve çatışma süresince de ilgili komutanlıklar alınması gereken tedbirleri almış veya almaya çalışmışlardır.
5. Diğer olaylarda da olduğu gibi, bu olayda da gerekli görülen idari ve adli işlemler zamanında başlatılmıştır.
Türk Silahlı Kuvvetleri, soruşturma safhalarının gizlilik sürecine azami şekilde özen ve dikkat göstermekte olup çok zorunlu durumlar dışında, soruşturma süreçlerinde açıklama yapmaktan kaçınmaktadır. Bu hassasiyete başka anlamlar yüklemek yersizdir ve yanlıştır.