Asker bu öneriye ne diyecek?

Abone ol

Muğlalı dosyası yeniden açılıyor. Meclis, Van'da 33 kişinin ölümüne neden olan Muğlalı Paşa'nın isminin kışladan çıkarılmasını istedi.

İNTERNETHABER
ANKARA-
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu, 33 Kürt köylüsünün ölümünden sorumlu Orgeneral Mustafa Muğlalı'nın isminin askeri kışladan kaldırılmasını istedi.

Gerekçe: “33 kişinin ölümü ile sonuçlanan bir olaya ismi karışan, mahkemece de cezası sabit olan bir kişinin isminin kışlaya verilmesi yöre halkının askere ve dolayısıyla da devlete bakışını olumsuz olarak etkilemektedir. Bu icraatın bir faydası olmadığı gibi bölge barışına zararı da dokunmaktadır."

Tartışma yaratacak öneri TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu'nun Van’ın Özalp ilçesinde Oğuzcan Akyürek (13) adlı bir çocuğun ölümü ve 5 çocuğun yaralanması ile sonuçlanan mühimmat patlaması olayına ilişkin raporda yer aldı.

Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Zafer Üskül imzasıyla açıklanan raporda öncelikle kışlayla ilgili bir tespit yer aldı. Üskül'ün izlenimlerini yanısıtan bu tespit şöyle:

HERGÜN KATİLİN İSMİNİ GÖRÜYOR

Bu karışıklık ve provakasyon ortamının oluşmasında kışlanın ismi ile ilgili yapılan spekülasyonlar ön plana çıkmaktadır. İsim olayı bu tür olaylara zemin hazırlamakta, vatandaşı devlet ile karşıkarşıya getirmeye çalışan unsurlara malzeme oluşturmaktadır. 1943 yılında yaşanan ve 33 Özalp’lının öldürülmesi ile sonuçlanan eylemden ötürü yargılanan ve ölüm cezasının 20 yıl hapse çevrilmesi sonucu cezaevinde yaşamını yitiren Mustafa Muğlalı’nın ismi bölgede çok olumlu karşılanmamaktadır. Belli bir aşirete mensup olan bu 33 kişinin yakınları halen ilçede yaşamaktadır. Bir vatandaşın söylediği “Ben her gün kışlanın önünden geçerken babamı dedemi öldüren insanın ismini kışlanın kapısında görüyorum ve o olayları yeniden hatırlayıp yaşıyorum” cümlesi olayın psikolojik yönünü ortaya koymaktadır. Halk zihninde bu ismi belli bir yere koymuştur. Tarih içerisinde yaşanan ve üzerinden yıllar geçmiş olan bir olayı her dem taze tutacak ve bölge halkının yarasını kaşıyıp acısını tazeleyecek böyle bir girişim, bölge halkınca yanlışta ısrar etmek olarak algılanmakta ve güven ortamının oluşmasına olumsuz etki etmektedir. İsim ile ilgili yargısal süreç başlatılmıştır ve konu şu an Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine taşınmıştır. Tepki olarak da kışlanın karşısına belediye tarafından 33 kurşun anıtı dikilmek istenmiştir. Bu tepkiler belli bir süre sonra yan unsurların devreye girip bunları kullanması ile daha da artmakta, her bölgede oluşabilecek ve kendi adli süreci içinde işleyecek olan kaza sonucu ortaya çıkan durumlarda bile, olayların altında bu güvensizlikten ötürü artniyet aranmaktadır.

İSMİ KAZIM ÖZALP OLSUN

Raporun sonuç bölümünde yapılan tespitlerin ardından kışlanın isminin değiştirilmesi önerisi yer aldı. İşte o öneri:

"Özalp ilçesinde bulunan kışlanın adı altı yıl önce değiştirilmiş ve Orgeneral Mustafa Muğlalı kışlası olmuştur. Değiştirilmeden önceki adı, soyadı da ilçenin adı olan Orgeneral Kazım Özalp kışlasıdır. Yer ve kurumlara ad verilirken insanların duygu ve hassasiyetlerine önem verilmelidir. Onları rendice edecek, geçmiş ve unutulmaya yüz tutmuş acılarını alevlendirecek, devlet ile vatandaş arasına soğukluk sokacak, provakatif eylem düzenleyenlere fırsat verecek davranışlardan kaçınılmalıdır. Bu cümleden olarak 33 kişinin ölümü ile sonuçlanan bir olaya ismi karışan, mahkemece de cezası sabit olan bir kişinin isminin kışlaya verilmesi yöre halkının askere ve dolayısıyla da devlete bakışını olumsuz olarak etkilemektedir. Bu icraatın bir faydası olmadığı gibi bölge barışına zararı da dokunmaktadır. Psikolojik olarak halkın algısını olumsuz etkilemekte, meydana gelen olayların ardında kasıt veya artniyet aramaktadırlar. Buna fırsat verilmemelidir. Kışlanın adının biran önce değiştirilmesi, yapılan bir yanlışlığın düzeltilmesi ve soyadı da ilçenin adı olan Kazım Özalp adının tekrar verilmesi, büyük yarar sağlayacaktır."

MUSTAFA MUĞLALI KİMDİR?

1943 yılında, Van’ın Özalp ilçesinde, 33 Kürt köylüsü hayvan kaçakçılığı iddiasıyla yakalandıktan sonra 3. Ordu komutanı Org. Mustafa Muğlalı’nın emriyle mahkemeye çıkarılmadan kurşuna dizilmişti. Olayda köylülerden biri kaçmayı başarmıştı. Muğlalı, 2 Mart 1950’de ölüm, ardından da ileri yaşı ve hafifletici nedenlerden ötürü 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ama askeri yargıtay kararı bozdu; Muğlalı yeni yargılama başlamadan 11 Aralık 1951’de (71 yaşında) hapiste öldü.

Günün Önemli Haberleri