Asırlık kitapların kokusu Beyoğlu'nda

Abone ol

Beyoğlu Sahaf Festivali’nin beşincisi 6-18 Eylül 2011 tarihleri arasında Tepebaşı’ndaki TRT binası yanında kitap tutkunlarıyla buluştu.

Beyoğlu Belediyesince her yıl Taksim Gezi Parkı'nda düzenlenen Beyoğlu Sahaf Festivali'nin beşincisi 6-18 Eylül 2011 tarihleri arasında Tepebaşı'ndaki TRT binası yanında kitap tutkunlarıyla buluştu. Bu yıl 72 sahafın katıldığı festivalde birbirinden değerli koleksiyonların, asırlık kitapların ve eserlerin yanı sıra edebiyatçıların etkinliklere katılması bekleniyor.

Beyoğlu Belediyesince her yıl Taksim Gezi Parkı'nda düzenlenen Beyoğlu Sahaf Festivali'nin bu yılki adresi Tepebaşı. 6-18 Eylül 2011 tarihleri arasında Tepebaşı'nda TRT binası yanındaki festival alanında değerli koleksiyonlar, asırlık kitaplar ve eserler 12 gün boyunca kitap tutkunlarıyla buluşacak. 5. Beyoğlu Sahaf Festivaline bu yıl Kadıköy, Moda, Sarıyer, Ortaköy, Beyazıt, Şişli ve Beyoğlu başta olmak üzere İstanbul'un birçok ilçesinden ve semtinden toplam 72 sahaf katılıyor. Bu yıl festivalde Ankaralı sahaflar da stant açtı.

Nadide Kitaplar Tepebaşı'nda

Kitabı ve sahafı Beyoğlu'nda okurla buluşturan, geçmişten günümüze bir yol çizen festivalin beşinci yılında yine eskinin kokusu şimdiki Beyoğlu'nda yükseliyor. Tarihe tanıklık eden dergilerin sayfalarından o dönemin yazıları belleğimizde yeni sayfalar açarken, eski fotoğraflar o yıllardan göz kırpıyor. Eskiye ait afişler, nadide levhalar, mektuplar ise meraklılarının arşivine giriyor. Birçok seçkin sahaf festival boyunca, kartpostallardan sigaralıklara, siyah beyaz hatıra fotoğraflardan sinema afişlerine, nadide kitapları ve özel koleksiyonları stantlarında satışa sunuyor. Cumhuriyet öncesi ve ilk yıllarına ait hisse senetleri, İstanbul'u anlatan ilk ansiklopedi, Osmanlı tapuları, noter evrakları da koleksiyoncuların ilgi göstereceği dokümanlar arasında yerini alıyor. Eski çizgi romanlar raflardaki yerini alırken, 1950'li yılların orijinal sinema afişleri, tarihi belge niteliğini taşıyan Osmanlı çini, kilim, kumaş motiflerinin yer aldığı kitaplar festivalde öne çıkıyor. Tarihi kişiliklerin, liderlerin imzalı evrakları ve mektupları da festivalde sergileniyor. Kitapseverler her gün saat 11.00-23.00 arası kitaplarla hemhal olma fırsatı buluyor. Festival boyunca edebiyatçıların etkinliklere katılması bekleniyor.

Demircan: Sahaf Geleneğini Diri Tutuyoruz

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan festivalin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin entelektüel hayatını besleyen sahaf geleneğini diri tutmaya çalıştıklarını kaydederek, geçmişle bugün arasında irtibatı sağlayan sahafların hak ettiği yerde olmadığını söyledi. Demircan, sahaflığın gerçek anlamda bir kültür hizmeti olduğunu belirterek şöyle konuştu; "Kitaplar, Beyoğlu'na hayat veren can damarlarıdır. Derdimiz bu can damarlarını beslemek, gürleştirmek. Gittikçe kendi kabuğuna çekilen sahaflar, kitapçıların atmosferini genişletmektedir. Beyoğlu'nun, sadece eğlence mekanı olarak anılması doğru değil, kitap, Beyoğlu kimliğinin ayrılmaz bir parçası. Kitapla olan mesafemiz arttıkça kültür dünyası zayıflıyor. Bir değer, ötekinin yaşamasına, beslenmesine fırsat vermiyorsa kültür de topallıyor, güdükleşiyor, gelenek oluşmuyor. Bunun sonu da yozlaşmaya varıyor. Festivalimiz, Beyoğlu medeniyetinde yüzen saflarımızın ve kültür adalarımızın sayısını artıracaktır. Birbirinden kıymetli eserlerin sergilendiği Beyoğlu Sahaf Festivali'ne tüm İstanbulluları bekliyoruz. "

Hızlan: Kitapların En Değerlileri Sahaflarda

Başı bilgi anlamında her sıkıştığında hemen sahaflara başvurduğunu ifade eden yazar Doğan Hızlan insanların yetişmesinde kitapların, kütüphanelerin rolünün büyük olduğunu söyledi. Hızlan, "Bugün okunan kitapların çok daha eski kaynakları var. Bu kaynaklar günümüz eserlerinin altyapısını oluşturuyor. Okuduğumuz eserlerin mutlaka altyapısını da araştıralım. Kültür bir zincir gibi nesilden nesile kitaplarla aktarılıyor. Kitapların en değerlileri sahaflarda" diye konuştu.

Günün Önemli Haberleri