Aşılar tehlike saçan Delta varyantında etkili mi? Uzman isim oranları verip açıkladı
Abone olSon altı ayda 60’tan fazla ülkede yayıldığı belirtilen delta varyantı endişeye neden oldu. Uğur Şahin’in delta varyantının salgını canlandırabileceği yönündeki açıklamalarının ardından akıllara ‘Dördüncü dalga gelir mi?’ sorusu geldi. Delta varyantının Türkiye’de de görüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Vefik Arıca, “Dördüncü dalga gelebilir, yeni bir dalganın gelmemesi için aşıların tamamlanması gerekiyor.” dedi
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsle mücadelede sona
yaklaşıldı ancak delta varyantı endişeye neden oldu.
Delta varyantıyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Vefik Arıca,
"Hindistan'da görülen Kovid-19'un "Delta"
varyantının, İngiltere varyantı olarak bilinen "Alfa"
varyantından yüzde 60 daha bulaşıcı olduğu, hastaneye yatışları iki
kat arttırdığı ve aşıya karşı daha dayanıklı olduğu ama aşıların
tüm mutasyonlarda olduğu gibi Delta varyantına da etki ettiği
tahmin ediliyor." diyerek açıklamalarını şöyle sürdürdü;
"Normalleşmeye başlayan ilk ülkelerden biri olan İngiltere'de daha hızlı yayılan Delta varyantı Türkiye'de, Nisan 2021 sonunda 5 vakada tespit edildiği açıklanmıştı. Ancak Türkiye'deki vakaların yüzde kaçının Delta varyantı kaynaklı olduğu şuan için bilinmiyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre Hindistan kaynaklı Delta varyantı şimdiye kadar 65 ülkede görüldü."
Delta varyantı hastaneye yatış oranını artırdı
Prof. Dr. Vefik Arıca, delta varyantında hastaneye yatış oranlarının arttığına dikkat çekerek "Delta varyantı özellikle İngiltere'de hastaneye yatışları toplamda 2 kat arttırdı. İngiltere Halk Sağlığı kurumunun açıklamasına göre yeni vakaların neredeyse büyük çoğunluğu Delta varyantı kaynaklı. Hastaneye başvurularda ve hastaneye yatırılan Covid-19 hastalarının sayısı haftalık yüzde 20 artış göstermiş durumda." dedi.
Aşılar Delta varyantında etkili mi?
"Aşı, Delta varyantına karşı koruyor ancak aşının koruyuculuk oranını azaltıyor." Diyen Prof. Dr. Vefik Arıca, şöyle devam etti; "Biontech aşısı iki dozdan sonra yüzde 93 yerine yüzde 88 oranında koruma sağlamaya devam ediyor. Astra Zeneca aşısı ise yüzde 66 değil, yüzde 60 oranında koruyuculuğunu sürdürüyor."
Delta varyantının belirtileri nelerdir?
"İngiltere'de de hakim virüs haline gelen Delta varyantının, soğuk algınlığına benzer belirtilere yol açabilmekle beraber ölümcül sonuçlara neden olabiliyor." diyen Prof. Dr. Vefik Arıca, delta varyantının belirtilerini şöyle sıraladı;
- Baş ağrısı
- Boğaz ağrısı
- Ateş, titreme
- Kas ağrıları
- Karın ağrısı ve burun akıntısı
- Genç yaştaki hastaların "ağır bir soğuk algınlığı geçiriyormuş
gibi" hissedebiliyorlar.
- Genç yaştakiler de özellikle soğuk algınlığı ile beraber
halsizlik, yorgunluk şikayetleri varsa evde kalmaları ve bir an
önce PCR testi yatırmaları öneriliyor.
"İnsanlar belirti vermeden de hastalığı atlatabiliyorlar bu
nedenle virüsü süper bulaştırabiliyorlar. Bu belirtileri
gösterenlerin hemen Covid-19 testi olması gerekiyor. Bunun dışında
delta varyantında pıhtılaşma bozuklukları, kangren, işitme
kayıpları, mide-barsak hastalıklarında Hindistan bölgesinde artış
olduğu gözlemleniyor."
Çocuklar da dahil olmak üzere tüm yaş gruplarında kangren
arttı
Prof. Dr. Vefik Arıca, "Net veriler olmamakla beraber özellikle Hindistan da delta varyantının artmasıyla beraber çocuklar dahil olmak üzere vücudun oksijen düzeylerinin azaldığı, kanda pıhtının arttığı ve bazı organlarda yetmezlik bulguları vererek kangrene dönüştüğüne dair bilgiler gelmeye başladı. Hücrelere az oksijen gittiğinde pıhtı mekanizması devreye giriyor ve kangren olayı ortaya çıkıyor." dedi.
Koronavirüs tedavisi görenler her gün en az bir kez...
"Koronavirüs tedavisi esnasında günde en az bir kere satürasyon cihazıyla vücudumuzun oksijen miktarını ölçmeliyiz, oksijen satürasyonu %92'nin altında ise mutlaka hastaneye başvurmalı ve oksijen takviyesi almalıyız." Diyen Prof. Dr. Vefik Arıca, vücudun oksijen miktarını ölçen portatif oksijen satürasyon cihazlarının olduğunu ve el parmaklarından 20 saniyede herkesin kolaylıkla ölçüm yapabildiğini belirtti.
Toplumsal bağışıklığa Eylül ayında geçeceğiz
Türkiye'nin birinci dalganın üçüncü zirvesini atlattığını belirten Prof. Dr. Vefik Arıca, "Dördüncü dalga gelebilir ancak dördüncü dalganın gelmemesi için üç önemli önlemi hayatımızdan çıkarmamalıyız. Maske,mesafe ve hijyen mutlaka uymak kaydıyla hareketliliği azaltmalı, aşılamayı hızlandırmalı ve bağışıklık sistemimizi arttırmalıyız. Bu 3 kurala uyduğumuz taktirde, aşılama hızı bu hızda giderse Eylül ayında toplumsal bağışıklama gerçekleşecektir." dedi
2021 Aralık ayında...
"Dördüncü dalganın gelmemesi için Bayramdan önce ilk doz aşıların tamamlanması gerekiyor. İkinci doz aşılar da Ağustos sonu itibariyle bitince antikor oluşumu Eylül'ün ilk haftasında oluşmaya başlayacak. Eylül 2021'de toplumsal bağışıklanmaya ulaşmış olacağız." Diyen Prof. Dr. Vefik Arıca, sözlerini şöyle sürdürdü; "Üçüncü doz hatırlatma aşılarına Eylül ayında öncelik sağlık çalışanları olmak üzere başlanacaktır. Hatırlatma aşıları Aralık 2021'de tamamlanmış olacak. 2022 yılına ise pandemisiz bir başlangıç yapacağız"