Asgari ücrete 2017'de zam yok mu komisyonda neler oldu?
Abone olAsgari Ücret 2017 yılında ne olacak sorusu için komisyon dün ilk toplantısını yaptı. İşveren kesimi asgari ücrete sıfır zam politikası ile masaya oturdu. Gerekçeleri de geçen yıl asgari ücretin 1300 liraya çıkarılması oldu.
6,5 milyon çalışanı ilgilendiren asgari ücret
görüşmeleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ev sahipliğinde
başladı. İlk gün hükümet ve işveren kesiminden gelen mesajlar pek
hayırlı olmadı.
Asgari ücrete patronlar sıfır zam istiyor hükümet de bu
kez ağırlığını çalışandan yana koyacakmış gibi görünmüyor. İşçi
kesimi ise asgari ücretin 2017 yılında 1600 lira olmasını istiyor.
Peki ilk gün komisyonda neler oldu ne mesajlar verildi, işte
özeti;
İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısında taraflar isteklerini ortaya serdi.
Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, asgari ücret
rakamının toplumun büyük kesimini ilgilendirdiğini, bu nedenle de
ekonomik ve sosyal alandaki etkilerinin büyük olduğunu söyledi.
SIFIR ZAM İSTEĞİNE TEPKİ
"Asgari ücret rakamında geçen yıl yapılan artış nedeniyle bu yıl artış yapılmaması gerektiği" yönündeki söylemleri eleştiren Irgat, "Sosyal devlet anlayışı toplumdaki zayıf kesimlerin korunmasını amaçlamaktadır ancak uygulamaya baktığımızda, daha çok iş yeri ve işverenlerin korunduğunu yaşayarak görüyoruz." dedi.
Ekonomideki son gelişmelerin, çalışanların alım gücünü düşürdüğüne işaret eden Irgat, yılbaşında 447 dolara denk gelen asgari ücret tutarının bugünlerde 368 dolara kadar düştüğünü kaydetti.
HÜKÜMETİN TUTUMU BELİRLEYİCİ OLACAK
Bu yıl asgari ücret rakamının, vergi oranlarındaki artıştan etkilenmemesi için yapılan düzenlemenin kendilerini memnun ettiğini ifade eden Irgat, bu yıl da benzer uygulamanın hayata geçirilmesi talebini dile getirdi.
SIFIR ZAM İSTEYEN TİSK'TEN GENÇLER İÇİN ÖZEL ÖNERİ
Dünyaya entegre bir ülke olan Türkiye'nin, küresel gelişmelerden etkilendiğini belirten Demir, Türkiye'nin ancak yatırım yaparak, istihdam yaratarak ve ürettiğinin daha azını tüketip çoğunu ihraç ederek ayakta durabileceğini ve sürdürülebilir bir ekonomiyi yakalayabileceğini vurguladı.
SIFIR ZAM
Asgari ücrette geçen yıl
yapılan artışın, istihdamı ve ihracatı olumsuz etkilediğini savunan
Demir, şöyle konuştu:
"İçinde bulunduğumuz koşullar ortadayken, 2017'de asgari ücrette her şey normalmiş gibi bir artış öngörülmesi dengesizliğe yol açacak. Bu da hepimizi etkileyecek. Çalışanlarımızın herhangi birinin işini kaybetmemesi gerekiyor, ilave istihdam gerekiyor. Bu noktada bu asgari ücret tespitinde biz geçen yıl yüksek orandaki artışın iki yılda ancak tolere edilebileceğini vurgulamıştık, aynı şeyi tekrar ediyoruz. Bu gerçekten hepimiz için önemli. 6,5 milyon asgari ücretli varken, 3 milyon civarından da dışarıda iş bekleyen insanımız var. Özellikle bunlar arasında yüzde 20 civarındaki genç işsizlerimizin evde oturmasını biz istemiyoruz. Genç işsizlerimizin de işe ulaşması noktasında pozitif ayrımcılık yapılıp, onlara farklı asgari ücret uygulanmasını öneriyoruz."
HÜKÜMET NE DİYOR?
Hükümet olarak hiçbir zaman "yalnız işçi" ya da "yalnız işveren" demediklerini dile getiren Müezzinoğlu, şöyle konuştu:
"Bu iki yapı birlikte sağlıklı yürüyebildikleri sürece, onlar da kazanacaktır, ülke de kazanacaktır. Bu anlamda asgari ücretle ilgili 2002 ve 2016 yıllarına baktığımızda yaklaşık 6 katlık artış var. 2002 yılında bin dolara ülkemizde 6,6 kişi çalıştırılıyordu, şimdi doların tarihi rekor kırdığı bu tarihte bu oran 1,8. Yani bin dolara 2 kişiyi bile çalıştırmadığımız bir süreci yakaladık. Bu anlamda önemli artıları var ama işveren tarafına da baktığımızda 36 milyar dolarlık bir ihracatı 144 milyar dolarlara taşıyan bir işveren kesimi olduysa orada da yine bir başarı, dinamizm ve kazanım var. Bütün bunları sağlıklı yönetimlerle hep beraber elde ettik. Paydaşların birbirinin hak ve hukuklarına verdiği katkı, destek ve olumlu bakışlar sayesinde. İnşallah bundan sonraki süreçte yine böyle olacak. Özellikle asgari ücretin bin liradan bin 300 liraya çıkması işverenimizi tedirginliğe sürükledi. Çünkü Türkiye'nin artık dünya ile rekabet eden bir rolü var. Dünya ile rekabette iddialı olmak zorunda. Bu tedirginliği gidermek üzere hükümetimiz işverene asgari ücretli çalışan başına yaklaşık 100 lira destek verdi. Bu anlamda da yıl sonu itibariyle yaklaşık 10 milyar liralık destek işverene katkı olarak sağlandı."
GEÇİCİ MUTLULUKLAR...
Müezzinoğlu, her karar vericinin en çok istediği şeyin asgari ücrete arzu edileni yapabilmek olduğunun ifade ederek, "Ama talep edileni karşılayabilmek geçici dönemler için başarı olarak karşımıza gelebilir ama istikrarlı bir hedefe yönelmekte geçici mutluluklar kalıcı huzura dönüşmeyebilir." dedi.
Bu nedenle reel olunması gerektiğini belirten Müezzinoğlu şunları kaydetti:
"Asgari ücrete yapılan artıştaki her oran yalnız asgari ücreti değil, istihdamın ve iş gücü maliyetlerinin tamamını etkiliyor. Hükümet olarak biz asgari ücretin yüksek olması, Çalışma Bakanlığı olarak Sosyal Güvenlik Kurumu açısından baktığımızda asgari ücrette her artış bizim hanemize artış olarak geliyor. Ama burada, 'Sosyal Güvenlik Kurumu en çok nasıl kazanır', 'en çok işçimizi nasıl kazanır' veya 'en çok işverenimiz nasıl kazanır' demeyip, 'hep beraber daha iyi, daha doğruyu ve geleceği güvenle yürüyüşü nasıl başarırız' demeliyiz. Bir yol haritası belirleyip, bugüne kadar başardığımız birlikteliği ve uzlaşıyı bundan sonrada gerçekleştirmeliyiz."
Konuşmaların ardından Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısına, basına kapalı devam edildi.
2017 ASGARİ ÜCRETİ 1400 LİRA MI OLACAK?
2016’nın asgari ücretinin üzerine en az fazla yüzde 8
artış olacağı varsayıldığında ortaya çıkan muhtemel rakam
1.400 lira oluyor. Haliyle bu civarda bir rakamın 2017 asgari
ücreti olarak belirleneceği yorumları yapılıyor.
ASGARİ ÜCRETİ VERGİLERİ VE İŞVEREN MALİYETİ
ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU NEDİR?
Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 5 hükümet, 5 TİSK ve 5 Türk-İş temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşuyor.
Bu komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçi tarafını Türk-İş temsil ederken, işveren tarafı adına masaya TİSK oturuyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapılan ilk toplantının ardından işçi ve işverenin ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanan komisyon, son toplantısını yine bakanlıkta yapıyor.
Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın, çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.