Asena güllerle uğurlandı

Abone ol

Duygu Asena için, son görev yaptığı Vatan Gazetesi ve AKM'de tören düzenlendi.

Beynindeki tümör nedeniyle geçtiğimiz gün hayatını kaybeden gazeteci yazar Duygu Asena için, son görev yaptığı Vatan Gazetesi ve AKM'de tören düzenlendi.

Duygu Asena'nın naaşı, sabah saatlerinde Vatan Gazetesi'nin Mecidiyeköy'deki binası önüne getirildi. Duygu Asena'nın cenazesinin üzerine, 2 bin sarı gülden oluşan bir örtü konuldu. Sarı güllerle örtülü tabut, cenaze aracından indirilmedi. Törende, gazete yöneticileri, köşe yazarları ve çalışanlarının yanı sıra kardeşi İnci Asena, yeğeni Berfu, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç ile basın dünyasının önde gelen isimleri hazır bulundu. Kardeşi İnci Asena'nın isteği üzerine, törene katılanlar koyu renkli kıyafetler yerine, beyaz ağırlıklı kıyafetler giyindi.

Kısa bir konuşma yapan meslektaşı Haşmet Babaoğlu, "Duygu Asena bir milattı. Kadın gazeteciler için çok önemliydi. Onunla daha bu gazetede yazacak çok şeyimiz vardı. En çok savaştığı şey olan ölüm, onu bizden aldı. Hepimizin başı sağolsun" dedi. Duygu Asena'nın kardeşi ve yeğeni başta olmak üzere, sevenleri tören boyunca gözyaşı döktü.


Babaoğlu'nun konuşmasının ardından Duygu Asena için dualar okundu. Vatan Gazetesi'nin Mecidiyeköy'deki binası önüne gerçekleştirilen ilk törenin ardından Duygu Asena'nın sarı güllerle örtülmüş tabutu, AKM'ye getirildi. İnci Asena'nın isteği üzerine, törene katılanlar siyah başta olmak üzere koyu renkli kıyafetler yerine, beyaz ağırlıklı kıyafetler giyindi.

Düzenlenen törene, Duygu Asena'nın kardeşi İnci Asena, yeğeni Berfu, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün yanı sıra, Halit Kıvanç, Metin Uca, Şirin Tekeli, İpek Çalışlar başta olmak üzere basın dünyasının önde gelen isimleri katıldı. Sevenleri ve meslektaşları, sırasıyla söz alarak Duygu Asena'yı anlattı. Şirin Tekeli, konuşması sırasında gözyaşlarına hakim olamadı. Duygu Asena'nın anılarının yer aldığı konuşmalar sırasında, salondakiler de gözyaşı döktü.

Mısır Çarşısı'nda 9 Temmuz 1998 tarihinde 7 kişinin ölümü, 127 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan patlamayla ilgili yargılanan ve 8 yıl sonra beraat eden Sosyolog Pınar Selek de kürsüye gelerek Duygu Asena'yı anlattı. Selek, "Hayatımda iki defa yoğun bakıma girdim. 2 kadın için. Biri annemdi, diğeri Duygu'ydu. İkisi de aynı yaşta gitti. Cinselliğin politikasını yapmak kolay bişey değil. Duygu Asena çok cesaretliydi. Ben çocukluğumdan beri Duygu Asena'yı örnek alırdım. Her türlü haksızlık ve mağduriyete kapısını açardı. Gündemde olmayanı gündeme getirirdi. Yıllar sonda mağdur olacağımı nereden bilirdim. Kötü günlerdi benim için. Bana yapılan haksızlığın ilk günleriydi. Bir baktım karşımda Duygu Asena. Teyzem olduğunu söyleyerek cezaevine girmiş. Uzun uzun konuştuk. 'Makyaj yaptığım için bazı feministler beni sevmiyor' diyordu. Teyzem olduğunu söyleyerek cezaevine girdiği için hakkında dava açıldı. Geldiği zaman bana göz kırpmıştı ve bunu hiç unutmuyorum. Hiç bir mahkememi kaçırmadı" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Duygu Asena'nın cenazesi, "Nehirlerin Birleştiği Yerde" müziği eşliğinde AKM binasından çıkarıldı. Duygu Asena, Teşvikiye Camii'nde kılınacak cenaze namazının ardından sevenleri tarafından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Günün Önemli Haberleri