Artık yaşlanmaya son!

Abone ol

Alman Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Zekayi Kutlubay PRP tedavisiyle ilgili meraklılara bilgiler verdi...


PRP (Platelet Rıch Plasma), yani ‘doku yenileme tedavisi’ ile; yaş ilerlemesi ile oluşan kırışıklıkları, sivilce izleri ve güneş lekeleri tedavi edilebiliyor ve kişi yeniden pürüzsüz bir cilde kavuşuyor.
PRP tedavisi hangi yöntemle yapılıyor?

PRP (Platelet Rıch Plasma), yani doku yenileme tedavisi ile hastadan alınan kan santrifüj işlemi uygulandıktan sonra özel bir tüp içinde bir jel yardımıyla kırmızı kan hücreleri, beyaz hücrelerden ve plazmadan ayrıştırılabilmektedir. Bu plazma bir kez elde edildikten sonra hastanın cildine farklı yollarla enjekte edilebilmektedir.

PRP’nin cilt üzerindeki uygulamaları nasıldır? Amacı nedir?

Doku yenilemede kandan alınan büyüme faktörleri, kollajen üretimini artırmakta doku yenilenmesine yardımcı olmaktadır. Bu sayede lekelerin azalması, sivilce izlerinin yok olması cildin daha gergin, canlı ve parlak görünmesini sağlanmaktadır.

Cilt yüzeyinde hangi bölgelere uygulanmaktadır?

Problemli olan herhangi bir bölgeye uygulanabilmektedir. Yüz, boyun, dekolte ve el üstü gibi.

PRP’nin etkileri nasıldır?

Uygulama yapılan kişi 3-4 haftanın sonunda etkileri fark etmektedir. Lekelerde azalmalar meydana gelmekte ve cilt yüzeyi daha parlak, gergin ve canlı gözükmeye başlamaktadır.

PRP tedavisinin avantajları nelerdir?

Bu tedaviler hem hekimlere hem de hastalara bir takım avantajlar sunar:
1- Kullanılan materyel tamamen hastadan alınan materyeldir.
2- Dokuların yenilenmesi ve gençleştirilmesi başlı başına avantajdır.
3- Alerjenik değildir.
4- AIDS, hepatit gibi bulaşıcı hastalık kapma riski yoktur.
5- Daha hızlı iyileşme söz konusudur.
6- Kullanım kolaylığı vardır. Çok kolay uygulanır.

Yeni bir yöntem midir? Hangi alanlarda uygulanmaktadır?

PRP yani plazma uygulaması hücresel tedavinin uygulama alanlarından yalnızca biridir. Yeni bir yöntem olmamakla birlikte dental (diş) implantlarla başlayan uygulama alanları estetik tıp, ortopedi, iyileşmeyen yara tedavisi gibi alanlara doğru yayılarak genişlemektedir. Yakın bir gelecekte kronik ağrı tedavisinde tendon hasarlarında, romatizmal yakınmalarda PRP’nin kullanımına ilişkin çok sayıda bilimsel çalışmanın yayınlanması beklenmektedir.

PRP uygulamasının etkisi ne zaman görülür?

Uygulamadan hemen sonra ciltte sağlıklı bir parlaklık ortaya çıkar. Daha sonra bu parlak görünümde biraz gerileme olur, ancak bir kürden, yani 3 veya 4 uygulamadan sonra canlandırıcı etkisi daha belirgin bir hale gelir.
Bir kür ile elde edilen olumlu sonuçlarda tamamen kaybolur mu?
Kaybolmaz, ancak her 10-12 ayda bir tekrarlanan kürlerin etkisi kalıcı bir gençleştirici etkiye eşdeğerdir. Bu yüzden bu kürler gerek duyuldukça tekrarlanmalıdır.

PRP uygulamasının yapılmasında sakınca olan kişiler var mı?

Evet. Platelet sayısı yetersiz olan hastalarda, kanser hastalarında bu uygulama yapılamamaktadır.

Yan etkileri var mıdır?

- Karışım hastanın kendi kanı ile hazırlandığı için kan yoluyla bulaşan bulaşıcı hastalıklara yakalanma yada alerji olma riski yoktur. Sadece işlem esnasında kızarıklık meydana gelebilmektedir ve bu kızarıklık birkaç saat sonra geçmektedir.

Günün Önemli Haberleri