Artık uzaya asansörle gideceğiz
Abone olBilimkurgu filmlerinde sık sık bashedilen ve uzaya gidip gelmeyi kolaylaştıracak uzay asansörleri gerçek oluyor.
Japon inşaat şirketi Obayashi, 2050 yılında uzay istasyonunun çalışır durumda olacağı müjdesini verdi.
CNBC’nin haberine göre, Dünya’dan 96 bin kilometre yüksekliğe kadar çıkacak olan asansörün, uzay seyahatinde devrim yaratacağı tahmin ediliyor.
Karbon nanoteknoloji alanındaki bir gelişme sayesinde, uzay asansörü bir hayal olmaktan çıkıyor. Oabayashi firmasının arge bölümünde çalışan Yoji Ishikawa, projeyle ilgili şunları söyledi; “Asansörü yapmak için, çelik kablolardan yaklaşık 100 kat daha güçlü bir gerilim kuvveti gerekiyor. Şu anda kabloyu yeterince uzun yapamıyoruz. Yalnızca 3 santimetre uzunluğunda nanotüpler yapabildik. Ama 2030 yılında çok daha uzun tüpler yapabileceğimizi düşünüyoruz."
Japonya’nın her yanındaki üniversiteler, uzun yıllardır bu icat üzerinde çalışıyor. Ortaya çıkabilecek problemleri değerlendirmek ve fikirleri paylaşmak için her yıl Japonya’da yarışmalar düzenleniyor. Kanagawa Üniversitesi’ndeki bir grup bilimadamı, robotik arabalar ve tırmanışa yardımcı olacak araçlar üzerinde çalışıyor. Takımın üyelerinden Prof. Tadashi Egami, kablonun üzerindeki gerilimin yüksekliğe ve yerçekimine bağlı olarak değişeceğini söylüyor ve ekliyor; “Farklı yüksekliklere yükselebilmek için nasıl mekanizmalar gerektiğine dair çalışmalar yapıyoruz. Aynı zamanda en iyi fren sistemini de geliştirmeye çalışıyoruz.”
2012’de yapılan uluslararası bir araştırmaya göre, uzay asansörünü yapmak aslında mali olarak karşılanabilir bir şey. Ancak bunu yapmak için uluslararası işbirliği gerekiyor.
Ishikawa, “Bence bu tek bir şirketin üstesinden gelebileceği bir proje değil. Böyle büyük bir projeyi gerçekleştirmek için uluslararası bir organizasyona ihtiyacımız var.” diyor.
Uzmanlar bu tip bir asansör sayesinde Dünya’dan roket fırlatma uygulamasının sona erebileceğini söylüyor. Böylece çevreyi kirleten füze yakıtları kullanımına da son verilmiş olacak.