Artık çeyizler defne yaprağından
Abone olOsmaniye’nin Kadirli ve Sumbas ilçelerinde sabun, yağ, baharat ve kozmetik sanayisinde kullanılan defne yaprağının...
Toplama işinde çalışan genç kızlar, çeyizlerini buradan kazandıkları parayla hazırlarken, aile ekonomisine de katkı sağlıyorlar.
Orman İşletme Müdürü Ferdi Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğal ortamda yetişen defne bitkisinin yılın belirli döneminde de olsa Koçlu, Tahta, Yoğunoluk, Yeşilyayla ve Kösepınarı köyünden çoğunluğu genç kız ve kadınların oluşturduğu toplam bin kişiye ekmek kapısı olduğunu söyledi.
Özer, 2009 yılında, 2 bin 400 ton defne yaprağı toplandığını ve orman köylüsüne yaklaşık 700 bin lira gelir sağlandığını belirterek, şunları kaydetti:
“Kadirli ve Sumbas’ta, ormanlık alanlarda yetiştirilen defnenin hasadına ağustos ayıda başlanılacak. Bu ürünün bulunduğu alanları, hem ekonomik destekte bulunmak hem de ormanlarımızın korunması ve gelecek nesillere aktarılmasında vatandaşlarımızı daha da bilinçlendirmek için orman köylüsüne tahsis ediyoruz.
Bu sayede köylülerimiz kendilerine belli süreliğine tahsis edilen alandaki ürünleri toplayarak ek kazanç sağlıyorlar. Eylül ayı sonuna kadar devam edecek defne yaprağı toplama işi süresince, bu yıl 3 bin ile 3 bin 500 ton arası hasat elde etmeyi planlıyoruz.”
Özer, defne yaprağı toplama işinde çalışan köylülerin bu yıl yaklaşık 1 milyon lira gelir edeceğinin hesaplandığına dikkati çekerek, “Türkiye defne yaprağı üretiminde önemli bir konumda yer alıyor. Her yıl Almanya, İngiltere, Çin ve Polonya gibi birçok ülkeye ihracat yapıyoruz” dedi.
Koçlu Köyü Muhtarı Bayram Ali Kadıoğlu ise defne yaprağının yöre köylüsünün geçim kaynağı olduğunu ifade etti.
Kadıoğlu, kendilerine bu imkanı sağlayan yetkililere teşekkür ederek, “Köyümüz tarım arazisi yönünden zengin değil. En temel gelir kaynağımız ormanlar. Bazı köylerde işsizlikten dolayı vatandaşlar çalışmak üzere şehirlere gidiyor. Fakat bu durum bizde yok. Özellikle genç kızlarımız çeyizlerini de defne işinden elde ettikleri parayla yapıyor ve aile ekonomilerine de katkı sağlıyor” şeklinde konuştu.