Artık anlaşma zamanı

Abone ol

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Daniel Fried, Azerbaycan ve Ermenistan'a "anlaşın" mesajı yolladı

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Daniel Fried, “Azerbaycan ve Ermenistan taraflarının temel ilkeler doğrultusunda anlaşmasının zamanı geldi” dedi.

Daniel Fried, Ermeni işgali altındaki Yukarı Karabağ ile ilgili sorunun çözümünde arabuluculuk üstlenen Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Minsk Grubu Eşbaşkanları ile Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Grigory Karasin, Fransa Dışişleri Bakanlığı Siyasi Çalışmalar Direktörü Stanislav de Laboulaye ve AGİT Dönem Başkanı Özel Temsilcisi Andrzej Kasprzyk ile birlikte Bakü ve Erivan'ı kapsayan ziyaretlerinin ayrı bir öneme sahip olduğunu belirterek, “Yaptığımız ortak ziyaretin nedeni, sorunun barışçı çözümün desteklenmesine ihtiyaç duyulması ve tarafların temel ilkeler doğrultusunda anlaşması zamanının gelmesidir” diye bilgi verdi.

Fried, Bakü'deki temaslarından sonra Rusya'nın Bakü Büyükelçiliği'nde Karasin, de Laboulaye, Kasprzyk ve Minsk Grubu Eşbaşkanları Steven Mann, Yuri Merzlyakov ve Bernard Frassie ile birlikte hazırladıklarını ifade ettiği ortak bildiriyi yazılı metinden okudu.

Temasları kapsamında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Dışişleri Bakanı Elmar Memmedyarov tarafından kabul edildiklerini belirten Fried, “Kabullerde olası çözümün önemli yönlerini ele aldık, iki cumhurbaşkanının (Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Robert Koçaryan) yakın gelecekte biraraya gelmesi için uygun ortam oluşturmaya çalıştık. Ülkelerimizin ve genel olarak uluslararası kamuoyunun sorunun barışçı çözümden başka alternatifi olmayacağına inandığını vurguladık. Her iki ülke, halklarını savaşa değil barışa hazırlamalı” dedi.

Bakü'de yaptıkları görüşmelerin yapıcı olduğunu belirten Fried, benzeri görüşmeleri yarın Erivan'da yapacaklarını ve daha sonra ülkelerine dönerek kendi liderlerine görüşmelerle ilgili bilgi vereceklerini, aynı biçimde eşbaşkanların da AGİT ve uluslararası kamuoyu nezdinde açıklama yapacaklarını kaydetti.

Böylesi bir ortak misyonun çok özel durum olduğuna işaret eden Fried, “Bu ziyaret, konuya ciddi yaklaşımımızın ve özellikle her iki tarafa yararlı bir anlaşma noktasında olduğumuza inandığımızın işaretidir” diye konuştu.

Bundan sonraki gelişmelerin Azerbaycan ve Ermenistan'a bağlı olduğunu belirten Fried, “Süreçle ilgili umut ve beklentilerle ayrılıyoruz” dedi.

Günün Önemli Haberleri