ARŞİV ODASI: Ağca ile görüşen ilk gazeteci Uğur Mumcu anlatıyor

Abone ol

BBC Türkçe Servisi'nin, YouTube için hazırladığı Arşiv Odası'nın bu haftaki bölümünde, 1983 yılında yapılmış bir Uğur Mumcu röportajını yayımlıyoruz. Mumcu, Papa'yı vuran Mehmet Ali Ağca ile ilk görüşen gazeteci olarak izlenimlerini anlatıyor.

Arşiv Odası programımızın bu bölümünde, 1983 yılında yapılmış bir Uğur Mumcu röportajını yayımlıyoruz.

Mumcu, 1981 yılında Vatikan'da Papa 2'inci John Paul'e düzenlediği suikast girişimi ardından Roma'da tutuklu olan ve yargılanan Mehmet Ali Ağca'yı gören ilk gazeteci.

Davanın savcısı, çelişkili ifadeler nedeniyle bir ilerleme sağlayamayınca, 1983 yılında, Ağca ve ilişkileri üzerine çalışmalar yapan araştırmacı gazeteci Uğur Mumcu'dan yardım istiyor ve Mumcu 'resmî tanık' sıfatıyla Roma'ya gidiyor.

Dönüşte Londra'ya uğrayan Uğur Mumcu, BBC Türkçe'den Nuri Çolakoğlu'na, Ağca'yla ilgili izlenimlerini anlatıyor.

ARŞİV ODASI

Yapımcılığını Cenk Erdil ve Aylin Yazan'ın ortaklaşa üstlendiği ve BBC Türkçe Servisi'nin 75. kuruluş yıldönümü olan 20 Kasım'da başlayan programın ilk bölümlerinde, ve söyleşisine yer verilmişti.

2011 yılında radyo yayınlarına son veren BBC Türkçe, bu programda siyasetçilerin, gazetecilerin, sanatçıların, akademisyenlerin; bazıları hayatını kaybetmiş, bazıları geçen yıllarla unutulan, bazıları ise daha da ünlenen isimlerin seslerini, arşivin raflarından çıkarıyor ve dijital platformda yeniden yayımlıyor.

O yılları hatırlayanların hafızaları tazelenecek, kimi dinleyiciler ise bu sesleri belki de ilk kez Arşiv Odası aracılığıyla duyuyor.

Aylin Yazan'ın sunduğu programda, Londra'da ilk konserini veren İbrahim Tatlıses'ten Olacak O Kadar'ın ilk günlerini anlatan Levent Kırca'ya, kaset çıkarmakta güçlük çektiğini söyleyen Ajda Pekkan'dan, tedavi görmek için Londra'ya gelen Barış Manço'ya, Altan Erbulak'ın bilinmeyen bilgisayar tutkusundan Sevgi Soysal'ın BBC Türkçe için kaleme aldığı yazılara kadar birçok farklı ses ve yayına yer verilecek.

Türk siyasî yaşamında yer etmiş isimler ve gazeteciler de Arşiv Odası’nda olacak. İsmet İnönü'den Celal Bayar'a, Turgut Özal'dan, Süleyman Demirel, Bülent Ecevit ve Necmettin Erbakan'a, darbeler döneminde yasaklanmış sanatçılardan Ruhi Su, Orhan Gencebay, Cem Karaca ve Rahmi Saltuk'a, iş adamları Vehbi Koç ve Sakıp Sabancı'ya kadar uzun yıllar içinde BBC Türkçe Radyosu'na konuk olan isimler, her hafta Arşiv Odası ile yeniden BBC Türkçe takipçileriyle buluşacak.

Günün Önemli Haberleri