Arjantin'de Kirchner yeniden başkan
Abone olCumhurbaşkanlığı seçiminde oyların yüzde 54'ünü toplayan Cristina Kirchner, Güney Amerika'da üst üste ikinci dönem başkanlık yapacak ilk kadın oldu.
Arjantin devlet başkanı Cristina Fernandez de Kirchner, dün
yapılan seçimlerden açık ara zaferle ayrıldı.
Oyların yaklaşık yüzde elli dördünü kazanan Kirchner'in en yakın rakibi sosyalist aday Hermes Binner ancak yüzde on yedilik oy oranı yakalayabildi.
Seçim zaferi sonrası başkent Buenos Aires'de toplanan binlerce Arjantinliye hitap eden Kirchner, ülkenin büyümeye devam edeceği sözünü verdi.
Konuşmasında, bir yıl önce hayatını kaybeden eşi, eski devlet başkanı Nestor Kirchner'e de yer ayıran Cristina Kirchner, ülkenin girmiş olduğu olumlu yoldan sapmayacağını belirtti.
Arjantin seçimlerini yakından izleyen yorumcular Kirchner'in
zaferinin ülkenin yakaladığını yüksek ekonomik büyüme rakamlarına
ve güçlü muhalefet eksikliğine dayandığı tespitinde
birleşiyorlar.
Popülizm, yüksek büyüme oranı ve sempati
58 yaşındaki devlet başkanının sürdürdüğü siyasetin popülist unsurlarına dikkat çeken uzmanlar, özellikle ülkedeki üç milyon yoksul çocuğa sağlanan devlet desteği gibi uygulamaların Kirchner'e gösterilen desteği artırdığını söylüyorlar.
Kirchner'in arkasındaki halk desteği, 2007'de kazandığı başkanlık seçimler ardından ülkedeki çiftçiler ve medya gruplarıyla yaşadığı gerilimler sebebiyle yüzde yirmilere kadar gerilemişti.
Aynı dönemde ülkenin idaresinin Nestor Kirchner tarafından üstlenildiği ve Cristina Kirchner'in bu konuda yetersiz olduğu kanısı güç kazanmıştı.
Ancak 2007'den bu yana Kirchner döneminde büyük ölçüde soya ihracatına dayanan ekonomik büyüme oranı Kirchner'in saygınlığının artmasını sağladı.
Cristina Kirchner'in eşinin geçen yıl aniden hayatını kaybetmesi ardından kazandığı sempatinin de etkisiyle, 2009 ara seçimlerinde çoğunluğu kaybettiği kongredeki gücünün de artması bekleniyor.
Kirchner'e yöneltilen eleştirilerin başında liderliği döneminde uygulamaya konulan popülist politikaların sürdürülemez olduğu ve yüksek enflasyon oranlarıyla yeterince mücadele edilmemesi geliyor.