Arıtman şimdi de 'mobbing'e karşı!
Abone olCHP'nin sivri dilli vekili Canan Arıtman şimdi de mobbing iddialarıyla gündemde. Arıtman görevli olduğu komisyonda kalmakta ısrarlı.
Meclis Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu'nun hazırladığı rapora muhalefet şerhi koyan CHP'li Arıtman, 'Komisyondan istifa etmek gerekir ancak bütün şiddetinize, mobbinginize rağmen kalacağım'' dedi.
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, ''Çocuk Cinsiyeti Nedeniyle Kadın Üzerinde Oluşturulan Psikolojik Şiddet, Başlık Parası ve Geleneksel Evlilikler'' başlıklı raporu kabul etti. Komisyon bünyesinde kurulan alt komisyonun ''Çocuk Cinsiyeti Nedeniyle Kadın Üzerinde Oluşturulan Psikolojik Şiddet, Başlık Parası ve Geleneksel Evlilikler'' hakkında raporunun görüşülmesinden önce CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman söz aldı.
Arıtman, Uluslararası Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Buluşması Toplantısına ''kadına yönelik şiddet uygulayan kişilerin konuşmacı olarak katılmasının üzücü'' olduğunu söyledi.
AK Parti Samsun Milletvekili Fatih Öztürk'ün, 8 Mart'taki TBMM Genel Kurulunda, kendisine çok ağır hakarette bulunduğunu ileri süren Arıtman, ''Kadına yönelik şiddetin bir örneğini sergileyen birinin konuşmacı olması, toplantının amacı konusunda tereddütlere yol açar. Komisyondan, Sayın Öztürk'ün kınanmasını, özür dilemeye davet edilmesini talep ediyorum'' dedi.Öztürk de Arıtman'ın milyonlarca AK Partili'den özür dilemesi halinde, kendisinin de ''aslanlar gibi çıkıp özür dileyeceğini'' ifade etti.
Komisyon Başkanı Güldal Akşit, bu konuyu tartışacak yerin komisyon olmadığını, Arıtman'ın kastı aşan davranışının tasvip edilemeyeceğini belirtti.
Arıtman ise komisyona inancının sarsıldığını ifade ederek, Genel Kurul'da Başbakan'ın koltuğuna çelenk bırakmasını, ''kadınca demokratik eylem'' diye nitelendirdi. Arıtman, komisyonun, bir milletvekilinin Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'ya yönelik sözlerine karşı gösterdiği duyarlılığı, Öztürk'ün sözlerine göstermemesini ''çifte standart ve siyasetin kötüye kullanılması'' olarak değerlendirdi.
Akşit, Çubukçu'nun illegal bir eylem için değil, görevini yaptığı için hakarete uğradığını, Arıtman'ın ise Meclis teamüllerine uymayan bir tavır, eylem nedeniyle sözle müdahaleye maruz kaldığını ifade etti. Akşit, ''İkisini aynı potada görmek, kendine yönelik şiddet olarak algılaması yanlıştır. Usulsüz bir eylem yapmıştır, bir hanım efendiye, milletvekiline, Genel Kurula yakışmayan eylemdir. Bunu kınamak sorumluluğumuz yok'' diye konuştu.
AK Parti Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise siyah çelenek bırakılmasının, bir hanımefendiye yakışmayan bir hareket olduğunu ifade ederek, Arıtman'ın, Başbakan ve AK Partililerden özür dilemesini istedi.
CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur, ''Birbirimize şiddet uygulamayalım. Birbirimize tahammülümüz yok, fikir özgürlüğü olmalı'' dedi.
Tartışmaların ardından Çocuk Cinsiyeti Nedeniyle Kadın Üzerinde Oluşturulan Psikolojik Şiddet, Başlık Parası ve Geleneksel Evlilikler hakkındaki alt komisyonun raporu ele alındı.
KOTAN: KIZA YAPILACAK YATIRIM MADDİ KAYIP OLARAK GÖRÜLÜYOR
Alt Komisyon Başkanı AK Parti Ağrı Milletvekili Fatma Salman Kotan, araştırdıkları başlıkların sadece Türkiye'de yaşanmadığını, dünyanın bir çok ülkesinde görüldüğünü kaydetti.
Kotan, geleneksel toplumlarda, özellikle erkek çocuk doğurmanın, kadının yararına olduğunun düşünüldüğünü kaydetti. Kotan, erkek çocuk olmadığı için kadın üzerinde eşi, ailesi, aşireti, komşusu tarafından farklı şekillerde şiddet uygulandığını, bazen fiziksel şiddet noktasına geldiğini, bazen kadınları intihar noktasına getirdiğini anlattı. Erkek çocuğun, soyun devamı olarak görüldüğünü, kızı ötekileştirdiğini, geleneksel ve geri kalmış toplumlarda erkek çocuğun daha fazla istendiğini belirten Kotan, kıza yapılacak yatırımın, evlendikten sonra aileden çıkacağı için maddi kayıp olarak görüldüğünü kaydetti.
Özellikle kızların okutulmasıyla ilgili olumsuz gelenek, görenek ve kültürel değerlerin azaltılmasının önemine işaret eden Kotan, kızların, ailenin namusu olarak algılandığını, bunun zedelenmemesi için doğduğu andan evlenene kadar ailesi üzerine zimmetli olduğunu söyledi.
Kotan, toplumsal cinsiyet eğitiminin, kadınların yanı sıra erkeklere de verilmesini önerdi.
Çocuk cinsiyetinin belirleyenin baba olduğunun toplum tarafından bilinmediğini dile getiren Kotan, toplumun bu yönden bilinçlendirilmesi, bunun baskı unsuru olmaktan çıkarılması gerektiğini kaydetti.
ARITMAN: İMAM NİKAHI KIYMANIN CEZASI ARTIRILMALI
CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur da erken yaşta evlilikler ve kadına yönelik şiddet konusunda, kamu yöneticilerinin duyarlılığının fazla olmadığını ifade ederek, bununla ilgili bir genelge yayımlanabileceğini ya da bir vali yardımcısının kadın olabileceğini kaydetti.
Arıtman, raporda, sağlık konusunda vurguların daha fazla yapılmasını önererek, gelir ve istihdam önerilerinin yetersiz olduğunu ifade etti. Arıtman, imam nikahı kıymanın cezasının artırılması gerektiğini vurguladı.
''Bedeli parayla ödenen yaşamlar'' başlığıyla yayımlanan bir gazete haberini gösteren Arıtman, ''evlilikler üzerinden ticari kazanç sağlanması, kadının ticari mal gibi satılmasına yönelik gerçeğin'' rapora yansıtmaları gerektiğini söyledi.
Akşit, komisyonun görevinin, konusunun bu olmadığını, kadın üzerinden yapılan hesapları, gazetelerden çıkan bu tür haberleri yargılama, karar oluşturma yetkisinde olmadıklarını belirtti. Akşit, ''(Para karşılığı kızlar diziliyor, satılıyor) dediğiniz zaman siz bir fuhuşu tarif ediyorsunuz. Biz fuhuş konusunu incelemiyoruz ki gerekiyorsa böyle bir dilekçe verirsiniz, uygun görürsek fuhuş komisyonu kurarız, inceler'' diye konuştu.
Arıtman, kız çocuklarının evliliği üzerinden para kazanılmasını tarif ettiğini, fuhuşla ilgili bir şey söylemediğini vurguladı. Arıtman'ın, geleneksel evlilikler içine bunların da girdiğine yönelik sözlerine Akşit, ''Bu söylediğiniz geleneksel evlilik değildir. Kendi toplumunuza hakaret edemezsiniz. Türk toplumunda böyle bir geleneksel evlilik yok'' karşılığını verdi.
Raporun, dışarıdan müdahaleye maruz kaldığını savunan Arıtman, ''Bazı konuların 'cız elini yakar' diye rapora konulmadığını anlıyoruz. Komisyonun çalışmalarında alan çalışmalarında tespit edilenler, gerçekler rapora yansımadı'' dedi.
Akşit ise ''müdahaleye uğradı'' sözünün alt komisyon üyelerini zan altında bıraktığını, itham içerdiğini belirterek, Arıtman'dan sözlerini düzeltmesini talep etti.
Arıtman ise ''Komisyonun bugünkü toplantıdan sonra, kadına yönelik şiddet konusunda samimi değil, siyasi olduğunu gösterdikten sonra, kadına yönelik şiddetle ilgili konuşmaya hakkı yok. Komisyonu kınıyorum, bu komisyondan istifa etmek gerekir. Bütün şiddetinize, mobbinginize rağmen milletime saygım nedeniyle kalacağım ve mücadele edeceğim. Muhalefet şerhimi veriyorum. Muhalefet şerhimi iç etmeyin'' diyerek, toplantıdan ayrıldı.
İktidar milletvekilleri, Arıtman'ın bir bölgeyi zan altında bıraktığını ifade ederek, Arıtman'dan özür dilemesini istedi.
Öznur Çalık, ''Milletvekili olmuş ama önce insan olması gerekir'' görüşünü dile getirirken, AK Parti Trabzon Milletvekili Safiye Seymenoğlu, Arıtman'ın, kendilerine mobbing uyguladığını söyledi. AK Parti Bursa Milletvekili Ali Koyuncu ise ''Sabır taşı olsaydık çatlamış ve patlamıştık. Allah insanı çok dayanıklı yaratmış, bunu sabahtan beri test ettik'' diye konuştu.
Konuşmaların ardından komisyonun raporu kabul edildi.