ARINÇ’TAN ÖNEMLİ DEĞERLENDİRMELER
Abone olBaşbakan Yardımcısı Bülent Arınç, PKK’nın çekilmesine ilişkin, “Bu konuda Kandil’in kendi takvimi olabilir. Biz Milli İstihbarat Teşkilatımı...
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, PKK’nın çekilmesine ilişkin, “Bu konuda Kandil’in kendi takvimi olabilir. Biz Milli İstihbarat Teşkilatımız aracılığıyla bunun gerçekleşip gerçekleşmediğini elbette takip ediyoruz. Ancak şu aşamada ’bu başlamıştır, bu da görüntüleri’ diye sunacağımız bir bilgi yok” dedi.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ve Anadolu Ajansı organizasyonu ile Türkiye’de bulunan, Arap gazeteciler heyetini kabul etti. Başbakanlık Merkez Bina’da yapılan görüşmede Arınç, “Sizleri Türkiye’de ve Ankara’da misafir etmek bizim için çok önemli. Umarım görüşmeleriniz ve çalışmalarınız verimli olur. Her biriniz ülkenizde deneyimli gazeteciler olarak çalışıyorsunuz” dedi.
Türkiye’de medyanın oldukça etkili olduğuna işaret eden Arınç, “İnternet fevkalade güçlü. Medya Türkiye’de her konuda merkezi konumda. Biz bunların şüphesiz özgür olması ve gazetecilik faaliyetlerinde serbest olmalarını, yasalar ve insan hakları sözleşmesi çerçevesinde bir özgürlüğün toplanmasından yanayız” diye konuştu.
ÇEKİLME SÜRECİ
Arınç, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. PKK’nın 8 Mayıs itibariyle çekilmesine ilişkin yeni bilgilerin olup olmadığının sorulması üzerine Arınç, “Bakanlar Kurulu toplantısından sonra söylediklerim ve Başbakan’ın grup toplantısından sonra ifade ettiklerine ilave edecek hiçbir husus yok” dedi.
Süreçten beklentilerin olduğunu söyleyen Arınç, “Birincisi PKK bölücü terör örgütünün eylem yapmamasıdır. İkincisi ise silahların bırakılması ve ülkemiz dışına çıkılmasıdır. Orada da tamamen eylem yapmaktan vazgeçerek silahların bırakılmış olmasıdır. Birinci aşama gerçekleşti. Şimdi ülkemiz sınırları içinde bulunan silahlı unsurların ülke dışına çıkması söz konusudur. Bu konuda Kandil’in kendi takvimi olabilir. Biz Milli İstihbarat Teşkilatımız aracılığıyla bunun gerçekleşip gerçekleşmediğini elbette takip ediyoruz. Ancak şu aşamada ’bu başlamıştır, bu da görüntüleri’ diye sunacağımız bir bilgi yok” ifadesini ulandı.
Sürecin takip altında olduğunu kaydeden Arınç, “Mesele sonuçlandığında bunu ifade edecek Sayın Başbakan’ı veya bizi karşınızda bulacaksınız. Süreç takip altındadır ve bizim için sonuç önemlidir. Bu sonuca yaklaştığımızı hissediyoruz” şeklinde konuştu.
Çekilme sürecine ilişkin MHP Lideri Devlet Bahçeli’nin, “Teröristler çekilirse ve müdahale edilmezse suç teşkil eder” şeklindeki sözlerinin hatırlatılması üzerine Arınç, “Değerlendirmeye gerek yok. Bunlar yeni şeyler değil. Bayatlamış ifadeler. Biz neyi nasıl yapacağımızı çok daha iyi biliyoruz. Sayın Bahçeli’den çok daha iyi” dedi.
ANAYASA ÇALIŞMALARI
Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun dünkü toplantısında, Haziran sonuna kadar çalışmalara devam edilmesi kararlarının sorulması üzerine Arınç, “Bu soruyu bana eski bir Meclis Başkanı sıfatıyla soruyorsun. Meclisimizin yeni bir başkanı var adı da Cemil Çiçek. Bu sorunun adresi TBMM Başkanı Cemil Çiçek’tir” diye konuştu.
MİLLETVEKİLLERİNE AYRICALIK UZLAŞISI
Bir gazetecinin, “Dün Meclis’te 4 parti bir kanun tasarısı üzerine uzlaştı. Burada milletvekillerine ayrıcalıklar tanınıyor. Bu da tepkilere neden oldu. Siz bu tepkileri nasıl değerlendiriyorsunuz?” şeklindeki sorusu üzerine Başbakan Yardımcısı Arınç şunları kaydetti:
“Arkadaşlar bu bir tasarı değil, tekliftir. Bu teklifi nasıl karşılıyorsunuz derseniz iki şey söyleyebilirim. Birincisi, TBMM üyelerinin kendilerine ait özel bir kanunlarının olması tabidir. Avrupa Birliği ülkelerine baktığınızda parlamenterlerin uymak zorunda oldukları hem özlük haklarıyla ilgili hem de sosyal konularıyla ilgili bazı düzenlemeler var. TBMM üyelerinin de kendilerine has bir kanunla bu özel durumlarının tespit edilmesinde fayda var diye düşünüyorum. Ancak bu kanun neler getiriyor, tabi ki Meclis Genel Kurulu’nda tartışılır. Peşinen suçlama yapmaya gerek yok. İşin ikinci boyutu çok daha önemlidir. Parlamentodaki 4 parti böyle bir konuda birleşebiliyorlar ve daha önce de birleştikleri gibi. Bunlar yapılıyor da niçin Anayasa Komisyonu kendi alanıyla ilgili yeni bir anayasa konusunda uzlaşmıyor. Veya çözüm süreci konunda bütün siyasi partiler neden fikir beraberliği yapmıyorlar. Milletvekilleriyle ilgili 4 partinin iştirakiyle getirilen teklifin Türkiye’nin temel konularıyla ilgili de bir beraberliğe dönüşmesini temenni ederim."
MAVİ MARMARA KONUSU
Mavi Marmara konusunda İsrail’le bir görüşmenin gerçekleştirildiğinin hatırlatılması ve 3’üncü bir toplantının yapılıp yapılmayacağının sorulması üzerine Arınç, İsrail’den dönen heyetle bugün bir görüşme gerçekleştireceğini ifade ederek, “O günkü görüşmelerinde olumlu bir noktada seyrettiğini henüz sonuçlanmadığını ifade etmişlerdi. Bugün tekrar yaptığım görüşmede de tam anlaşmanın bittiği noktasında değil. Bazı mutabakatların hasıl olduğu bir noktada bir buluşma yapıldığını belki 3’üncü bir toplantıya ihtiyaç duyulacağını ifade ettiler. İsrail ile tazminat konusundaki çalışmalarımız henüz sonuçlanmış değildir. Önemli birkaç konuda mutabakat henüz hasıl olmamıştır” şeklinde konuştu.
(İHA)