Arınç'tan gazetecilere altın öğüt
Abone olBaşbakan Yardımcısı Bülent Arınç, medya çalışanlarının düşük ücretlerle ve hak kayıplarıyla çalıştırıldığını söyledi.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç , basın sektöründe sendikalaşma
yönündeki çalışmaları desteklediğini belirterek, "Bu konuda
kendimi çok iyi görüyorum. Çünkü bana bağlı kurumların hepsinde
sendika var, hatta bir tanesinde iki tane var" dedi.
Arınç, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği'nin (TFMD) Vakıfbank'ın katkılarıyla Sheraton Oteli'nde düzenlediği ''Yılın Basın Fotoğrafları'12" ödül törenindeki konuşmasına, etkinliğe katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek başladı.
Derneğin çalışmalarını yakından takip ettiğini bildiren Arınç, derneğin birçok ödül törenine katıldığını hatırlattı.
Salondakilere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 'ın selamını da ileten Arınç, ödül kazananları tebrik etti.
Fotoğrafçılığı bir sanat olarak değerlendiren Arınç, bunu
başarıyla icra eden foto muhabirlerini aynı zamanda birer fotoğraf
sanatçısı olarak nitelendirdi.
Foto muhabirlerinin görevlerini yaparken büyük güçlüklerle karşılaştıklarının bilindiğine dikkati çeken Arınç, "Arkadaşlarımızı esasen Başbakanlık muhabirleri, Meclis muhabirleri olarak, olayları yakından takip eden insanlar olarak birebir de tanıyoruz. Meclisimizde yıllardan beri Mustafa İstemi arkadaşımızın nasıl bir özenle çalıştığını hepimiz biliriz. Bunun yanında isimleri hepimiz tarafından saygıyla anılan çok değerli arkadaşlarımız var" diye konuştu.
Verilen ödüllerin teşvik edici özelliği olduğunu belirten Arınç, "Yani marifet iltifata tabidir. Eğer bu marifet bir iltifatla ödülle karşılaşmazsa yerinde kalabilir, unutulabilir" dedi.
YIPRANMA HAKKI
Yerel medyanın da özendirilmesine yönelik çalışmalar yaptıklarını dile getiren Arınç, şöyle konuştu:
"Şüphesiz muhabir arkadaşlarımızın meslekten gelen pek çok sıkıntıları var. Bu sıkıntılar zaman zaman siyasetçilere de iletiliyor hükümetiyle, muhalefetiyle. Bunlardan birisi de 2008'de Sosyal Güvenlik Kanunu çıkarken kaldırılan fiili hizmet zammı veya 'yıpranma tazminatı' dediğimiz konuydu. Bu konu günlerce, haftalarca takip edildi. Başbakanımız bir 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nde bu konuyu talimat olarak Çalışma Bakanımıza ve bizlere vermişti. Sonunda da yine böyle bir günde Meclisimizde mutabakatla yıpranma hakkı tekrar iade edilmiş oldu. Bu önemli bir haktır. Elbet bazı sınırlamaları kendi içerisinde içeriyor ama çok büyük ölçüde talepleri karşıladığını biliyorum."
YARGI İŞİN İÇİNE GİRMELİ
Gazetecilerin mesleki faaliyetlerinden kaynaklanan başka sorunlarının da olduğunu belirten Arınç, bunların bir kısmının işverenlerle, bir kısmının çalışan gazetecilerin kendileriyle, bir kısmının ise siyasete yüklenebilecek konular olduğunu söyledi.
Meslekteki sendikalaşma konusuna değinen Arınç, şunları kaydetti:
"Sendikalaşma elbette gazeteci arkadaşlarımızın öncelikle büyük bir cesaretle yapacakları şey. Yani bu cesaretin sizde fazlasıyla var olduğunu görüyorum. Patronlarınızla anlaşabildiğiniz ölçüde herhalde sendikalaşmak mümkün olabilecek. Bu konuda kendimi çok iyi görüyorum. Çünkü bana bağlı kurumların hepsinde sendika var, hatta bir tanesinde iki tane var. Dolayısıyla biz sendikasızlaştırmak değil, sendikalaşma yönündeki çabaları her zaman destekliyor ve takdirle karşılıyoruz.
Ancak gazetecilerin çalışma güvencesinin olmayışı, düşük ücretlerle çalıştırılıyor olmaları, aylarca maaşlarından sosyal haklarından mahrum olmaları, özellikle o gazeteleri çıkaran ve her biri de toplumda çok iyi bilinen kişilerle ilgili bir konu. Bazılarını hedef göstererek zaman zaman açıklamalar yaptığımı ve bu açıklamalar sonucunda en azından üç aylık ödenmemiş maaşların kurtulduğunu da biliyorum. Ama bu konuda adliyenin, yargının da mutlaka işin içerisine girmesi lazım. Bu kişilerin bir şekilde deşifre edilmek suretiyle çalışanların alınterinin mutlaka terleri kurumadan ödenmesi gerektiğini de onlara hatırlatmamız gerekiyor."
PLAKETİNİ ARINÇ'TAN ALDI
Konuşmasının ardından Arınç, "Yılın Basın Fotoğrafı" ödülünü kazanan Milliyet Gazetesi'nden Bünyamin Aygün'e plaketini ve hediye edilen fotoğraf makinesini verdi.
Arınç, yılın basın fotoğrafı ikincilik ödülünü alan DHA'dan Canan Altıntaş ve üçüncülük ödülünü kazanan Hürriyet Gazetesi'nden Murat Şaka'ya da plaketlerini takdim etti.
BU KEZ DEKLANŞÖRE ARINÇ BASTI
"Foto Muhabiri" belgeseliyle mesleğe yaptığı katkılarından dolayı TRT Türk Televizyonuna verilen plaketi de kanal yetkililerine sunan Arınç, daha sonra TFMD Başkanı Rıza Özel'in kendisine verdiği fotoğraf makinesini alarak fotoğraf çekti.