Arınçtan çarpıcı açıklamalar

Abone ol

Kanal 7'de Nazlı Ilıcak'ın konuğu olan Bülent Arınç, önemli açıklamalarda bulundu.

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Kanal 7'de Nazlı Ilıcak'ın konuğu oldu. Arınç, son dönemlerde üst üste gelen Cumhurbaşkanı Sezer, Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt'ın laiklik ve irtica açıklamalarına cevap verdi. Arınç'dan Türkçe ezan çıkışına da çarpıcı açıklamalar geldi.

''Geçmişte Refah Partisi'nin bir mitinginde 1.5 saatlik konuşma içinde iki kelime yüzünden ben yargılandım. Sen bunu demek istedin denilerek hakkımda dava açıldı'' diyen Arınç sözlerine şöyle devam etti,'' Yargıtay bunu bozdu ancak mahkeme bu sözle bu denilmek istenmiştir denilerek davada ısrar etti ancak yine Yargıtay Dairesi bozdu''

LAİKLİĞİN TANIMI
Bana göre Türkiye'de Laiklik şu olmalı şu anlamda olmalıdır diye bir tanım olması gerekir. Bana göre bu zorunludur. İnançlarından dolayı bazı insanlar mağdur edilmişse ve bunların savunucusu olarak bunun biran önce düzenlenmesidir. Yazılı metinden konuştum konuşmam duruyor. Konuşmasını bilen bir insanım. Sözlerimin ne olduğunu biliyorum. 35 yıldır siyaset yapan bir insanım buna rağmen benim sözümü bir yerlere çekmek isteyen varsa onun samimiyetinden şüphe ederim. Benim konuşmamın bir benzerini Sayın Osman Arslan da yapmıştır. Laiklikle ilgili bunun tanımı yapılmamıştır. Bunun savunucusu da yargıdır demiştir. Bana göre bunun savunucusu halktır.

163. madde yaklaşık 40 yıl uygulamada kaldı. Defalarca o dava ile muhatap oldum ve sonunda o maddeden yargılandım. 163. madde ile ilgili Yargıtay kararlarına bakıldığında laiklikten ne anlaşılacağı çok net bir şekilde ortaya konmuştur. Geçmişte 163, daha sonra terörle mücadele kanunu ve şimdi bir başka kanunu aynı konuda uygulamaya konulmuştur.
Yargıtay laiklik din değildir, laikliğe iman etmek gerekmez. Bir imamın kürsüde İslam'da miras hukukunu savunuyor olması bazılarına göre laiklik karşıtı bir eylem olabilir ama Yargıtay'ın bu konuda çok değerli kararları vardır. Anayasa Mahkemesi Kararları bağlayıcıdır ama Yargıtay kararları da bağlayıcıdır.

ÖZKÖK PAŞA'NIN VEDASINDA AĞLADIM
Sayın Özkök Paşa da bizi izliyor olabilir herkes bizi izliyor olabilir. Özkök Paşa ziyaretine geldi. Görüşmemiz oldu. Ama bu ikili arasında kaldı. Ancak basın bunu yayınladı. Ben şimdiye kadar hiç kimseyi incidecek bir tavrım olmadı. O 4 yıl boyunca ülkede çok iyi bir hizmet verdi. Görevini alnı açık bir şekilde tamamladı. Veda töreninde eşinden çok ben ağladım.

DEVLETİN EN ÜST DÜZEYİ SÖZÜ BENİ ÜZDÜ
Cumhurbaşkanı laiklik konusunda açıklama yapabilir bir şey diyemem çünkü sorumluluğu yoktur. Ancak Genelkurmay Başkanı laiklik tanımını devletin en üst düzeyinde sorgulayanlar var derken beni kastediyorsa bundan üzüntü duyarım. Devletin üst kademesinde bulunan insan olarak böyle bir ifade kullanılmasını da nezaket sayarım. Ben sözümü hiçbir zaman esirgemedim ve toplum benim ne demek istediğimi bilir. 5 Yıldır Meclis başkanıyım halk ve milletvekilleri beni değerlendirebilir. Başarılı isem başarılı derler başarısız isem başarısız derler bu yüzden kimseye de bir şey diyecek değilim.
Bugüne kadar Askeriye ile ilgili değişik düzenlenen törenlere katıldım. Komutanları ve askerlerin eğitimlerine yakından tanık oldum. Onların çalışma prensiplerine ve azimlerine büyük hayranlık duydum. Ülkenin her yerindeki bu törenlere katılmaktayım. Çok ciddi bir kadro çalışıyor benim onlara saygım sonsuz. Ancak bu sözü söyleyenler için bu şansızlıktır. Söz tarşılacak doğru ve yanlış olarak yorumlanması sözü söyleyen yıpratılmış olur. Ben yıpratılmış olsam seçimde kaybederim ama o sözü söyleyenin yıpratılmış olması ülke için iyi değildir. Ben silahlı kuvvetlerimin de yıpranmasını da istemem. Dün bazı kanallarda paşanın söylediği sözün suç olduğu şeklinde açıklamaları beni üzmüştür. Tesbit doğru olabilir ama komutanın sözünün yanlışlığının ortaya konması iyi bir şey değildir.

TÜRKÇE EZAN
Türkçe ezan konusunun karşı devrimcilere verilen ödün konusunu doğrulayacak kişi sayısı 100'ü bulmaz. Dünyanın her yerinde ezan ezandır. Ezan evrensel bir çağrıdır. Bunun Türkçe okunması Türkiye'de oldu. Allahu Ekber'den kimse zarar görmedi. Ey Değerli paşam her şey bitti de sıra ezana mı geldi diye vatandaş sorarsa yazık değil mi? Ordu yek pare yerinde durmalı ve herkesin güveninde olan yerini korumalıdır.

1 MART TEZKERESİNE KARŞIYDIM
Ben hayatım boyunca sözlerimi hep doğru bildiğim şekilde ifade ettim. Yere ve şekle göre eğip bükmedim. Manisa'da avukat iken, daha sonra TBMM sıralarında, ve şimdi Meclis kürsüsünde ifade ettim. Ben anlaşamaya uzlaşmaya açık fikirlerin ortaya konmasına tamamen önayak oldum. Benim için gri ak kara gibi tanımlar için birşey diyemem. Ben zamanla değişen fikirlerim oldu ise de onu her zaman açık şekilde ortaya koydum. Sayın Başbakan ile aynı düşüncede olmayabilir. Mutlaka herkes ile aynı düşüncede olmamız gerekmeyebilir. 1 Mart Tezkeresi'nde ben çıkmaması yönünde fikrim vardı Sayın Başbakan çıkmasından yana idi ben onun görüşüne saygı duyarım. Başkalarının da benim görüşlerime saygı duymaktadır.

Günün Önemli Haberleri