Arapların konut alması için istekleri var
Abone olArap Ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği Başkanı Abdullah Çiftçi, Arapların beklentisini açıkladı.
Arap Ülkeleri ve Türk Cumhuriyetleri Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği Başkanı Abdullah Çiftçi, Arapların Türkiye'den konut almak için oturma sürelerinin uzatılmasını beklediğini belirtti.
Çiftçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mütekabiliyet yasasının ardından geçen yaklaşık 9 aylık sürede Türkiye'nin yabancılardan beklenen ilgiyi görmediğini söyledi.
3 AYLIK OTURMA İZNİ ÇOK KISA
Türkiye'den konut almak isteyen çok sayıda Arap bulunduğunu dile getiren Çiftçi, ''Ancak Türkiye'de yabancıların oturma izninin 3 ay gibi kısa süre olması, Arapların konut almalarına engel oluyor. 3 aylık oturma izniyle bu iş olmaz. Arapların istediği, evle birlikte daha çok oturma izni almak. Sonuçta Türkiye'den ev alıp ülkelerine götürmeyecekler. Burada oturacak, iş yapacaklar'' diye konuştu.
Arapların acilen oturma süresinin uzatılmasını istediğini belirten Çiftçi, ''Dünyada bunun örnekleri var. Mesela İspanya'dan 160 bin avroya ev aldığınızda 5 yıllık oturma izni veriyorlar. Türkiye'de de alınan konutun değerine göre oturma süresi uzatılmalı'' dedi.
TANITIM KAMPANYASI ŞART
Mütekabiliyet yasasının Arap dünyasında daha çok tanıtılması gerektiğine de işaret eden Çiftçi, Başbakanlık Tanıtma Fonu'nun yaptığı çalışmaların daha çok yatırımcılara yönelik olduğunu ancak Türkiye konut sektörünün bireysel olarak Arapları beklediğini dile getirdi.
Arap ülkelerinde bu yönde önemli potansiyelin bulunduğunu dile getiren Çiftçi, bireylere yönelik tanıtım kampanyalarının yoğunlaştırılması gerektiğini vurguladı.
Türkiye'nin dışarıdan göç olayıyla da yeni yüzleşmeye başladığını belirten Çiftçi, göçmenlere hizmet verecek, işlerini kolaylaştıracak, onlara ülkeyi tanıtacak kurumların da oluşturulması gerektiğini ifade etti.
MART'TAN İTİBAREN SATIŞLAR ARTAR AMA BEKLENTİ KARŞILANMAZ
Arapların yaşadıkları iklimin etkisi ve kültürel özellikleri nedeniyle yavaş hareket etmeye alışkın olduklarını anlatan Çiftçi, şunları kaydetti:
''Bu yılın mart ayından itibaren satışlar artmaya başlar ancak oturma süresi uzatılmaz, mütekabiliyetin tanıtımı yeterince yapılmazsa yasadan beklenen şey kesinlikle elde edilmez. Bu sorunlar giderilirse bu yıl 30 bin civarında konut rahat satılır. Potansiyel yüksek. Türkiye'de 1 milyona yakın konut stoku var. Bu açıdan Arapların Türkiye'ye gelmesini sağlayacak düzenlemelerin devamının getirilmesi önemli.
Ayrıca Araplar kalabalık ailelerden oluşuyor. Türkiye'den konut alacak Araplar, ailece 10 kişi gelecekler mesela. Bu durum esnafa da turizme de olumlu yansır. Türkiye'ye katkısı sadece konuta ödenen para olarak düşünülmemeli. 20. yüzyılda Londra, Paris, New York gibi şehirlerin geçimlerini sağlayan göçmenlerdir. Turistik ve iş amaçlı gelen, çok para bırakan insanlardır. İstanbul da bu yüzyılda Londra ve Paris'in yerini alacak. Devlet iyi koordine ederse İstanbul hem finans hem öğrenci hem sağlık turizm şehri olur. Ancak bütün bunların olması oturma süresinin ve mütekabiliyet yasasının daha kapsamlı düzenlenmesine bağlı.''
İSTANBUL'DAN SONRA BURSA VE KARADENİZ
Abdullah Çiftçi, İstanbul'un ardından Arapların ilgisini çekecek ikinci şehrin Bursa olduğunu, bu kentin tanıtımına önem verilmesi gerektiğini dile getirdi.
Arapların çöl ikliminde yaşadıklarını anlatan Çiftçi, ''Yeşile ve kara hasretler. Bursa'da hem bol yeşil alan hem de Uludağ var, kar var. İsviçre'nin Alplerine gittiğinizde dağ evlerini görürsünüz. Bursa'da Uludağ etrafında da Arap aileleri için evler yapılmaya başlanmalı'' diye konuştu.
İstanbul yakınlarındaki Sapanca'nın da hem gölü hem de yeşiliyle Arapların dikkatini çekeceğini ifade eden Çiftçi, ''Araplar Karadeniz'i de yavaş yavaş keşfetmeye başladı. Karadeniz'in yayları da Araplar için çok cazip olacak'' dedi.