Araplar tüm Türkiye'ye akın etti
Abone olİstanbul’da alışveriş merkezlerinde özellikle İstiklal Caddesi’nde adım başı Arap turistlere rastlamak mümkün.
İstanbul’da alışveriş merkezlerinde özellikle İstiklal Caddesi’nde adım başı Arap turistlere rastlamak mümkün. Özellikle vizelerin kalktığı Suriye’den gelen turistlerin sayısı ilk 5 ayda 2 kat arttı. Kendi ülkelerinde hayal bile edemedikleri özgürlüğü yaşayan Araplar İstanbul gecelerinin de tadını çıkarıyor.
Türkiye’nin birçok köşesinde özellikle de İstanbul’da turist milliyetlerinde gözle görülür bir değişim yaşanıyor. Özellikle vizelerin kaldırılması, son siyasi gelişmeler ve tabi televizyon diziler Türkiye’yi Araplar’ın yeni gözdesi haline getirdi. Uzun sakallı erkekleri, kara çarşafları kadınları ve koyu kahve tenleriyle kalabalık arasında hemen fark edilebilen “eski dostlar” artık alışveriş yapmak için Türkiye’yi tercih ediyor. Onlara İstanbul’un hemen hemen her köşesinde rastlamak mümkün. Özellikle alışveriş merkezlerinin çok olduğu Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde 10 adımda bir şirin bir Arap çocuğuyla karşılaşabilir veya kuyumcuların önünde alacağı takıları inceleyen bir Arap kadınını görebilirsiniz. Vatan gazetesinin konuştuğu Arap turistlerin Türkiye ile ilgili yorumları oldukça ilginç.
Türk erkekleri çok yakışıklı
Hızla artan Arap turistlerin çarşıya pazara nasıl yansıdığını görebilmek için Beyoğlu’nda bir tur attık. Onlarca kültürü barındıran İstiklal Caddesi her zamanki gibi oldukça kalabalıktı. Ancak geçmiş dönemlere göre oldukça büyük bir bir fark vardı. Beyoğlu’nda tur atan Birleşik Arap Emirlikleri’nden üç kızkardeş Marwa, Esma ve Fatma... Marwa finansçı, Esma yönetici, küçük kardeş Fatma ise hukuk öğrencisi. Üç kız kardeş fırsat buldukça Türkiye’ye tatile geliyorlarmış. Hem Asya’dan, hem de Avrupa’dan izler taşıyan Türk kültüründen çok etkilendiklerini belirten Marwa, Türkiye’de sıkaklarda rahatça dolaşabildiklerini söyledi. Genç kızlar cesur bir yorumda da bulundu: “Türk erkekleri çok yakışıklı”.
Türkiye harika ama pahalı
Türkiye’ye ikinci gelişleri olan Al Shumsi ailesinin ise Türkiye’yi tercih etme sebebi alışveriş... Türkiye’nin müzelerini çok sevdiğini belirten baba Majid Al Shumsi ve eşi Fatma, Osmanlı’nın kültür zenginliğinin kendilerini buraya çeken ikinci neden olduğunu söyledi. Araplar Türkiye’yi pahalı bulurken, Türk satıcılar da Araplar’ın Avrupalı turistelere göre cimri oludğunu söylüyor. Taksim Meydanı’nda kestanecilik yapan Aydın Deniz, son zamanlarda Arap turist sayısında hayli artış olduğunu, bu yüzden onlarla anlaşabilecek kadar Arapça kelime öğrendiğini anlattı.
‘Türkiye, 30 milyon turist hedefini aşar’
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy Arap turist sayısındaki artışı değerlendirdi. Türkiye’ye gelen turist sayısında düzenli bir atışın olduğunu belirten Ulusoy, “Türkiye Ortadoğuya yakın bir ülke. Üstelik Suriye, Ürdün gibi bir çok ülkeyle vize kalkmış durumda. Vizelerin kalkmasının turist sayısına etkisi büyük” dedi.
Bu yıl turist sayısında yüzde 5’lik bir artışın bulunduğunu vurgulayan Ulusoy, Başbakan Erdoğan’ın ‘One minute’ çıkışının da bu artışta etkili oluduğunun altını çizdi. Ramazan ayı yaz dönemine denk geldiği için hava sıcaklığının Arap ülkelerinde oldukça yüksek olduğunu vurgulayan Ulusoy, bu nedenle Ramazan ayını Türkiye’de geçirmek isteyenlerin bulunduğunu da ifade etti. Ulusoy, bu yıl sadece gemilerle gelen turist sayısının 1,5 milyona dayandığını belirtirken, “30 milyon hedefinin aşılması an meselesi.” diyor. Ulusoy, “Türkiye artık bir moda değil, marka.” diyor. 2023 yılında 50 milyon turist çekmek için çabaladıklarını belirten Ulusoy, bu yıl 30 milyon turist hedefini aşmanın da an meselesi olduğunu aktardı.
‘Türkiye harİka bİr ülke’
Özellikle İstanbul’a gelen turistlerin içinde Arap turistlerin sayısı hızlı bir artış gözlenirken, kendi ülkelerinde hissedemedikleri Avrupai havayı özgürce solumak isteyen Araplar’ın yeni trendi İstanbul’deki alışveriş merkezleri. Türkiye’ye ikinci gelişleri olan Al Shumsi ailesinin ise Türkiye’yi tercih etme sebebi alışveriş... Türkiye’nin müzelerini çok sevdiğini belirten baba Majid Al Shumsi ve eşi Fatma, Osmanlı’nın kültür zenginliğinin kendilerini buraya çeken ikinci neden olduğunu söyledi. Kızları Kulud ve Ayşe ile üç haftalığına Türkiye’ye geldiklerini belirten Fatma, alışverişte beş yıl önceyle şimdi arasında inanılmaz fiyat farklarının olduğuğu söyledi. Majid Al Shumsi ise “Türkiye harika bir İslam ülkesi. Ancak çok pahalı” dedi.
İşte o rakamlar!
Rakamlar da artık Araplar’ın yeni trendinin Türkiye olduğunu ortaya koyuyor. Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü’nün yaptığı araştımaya göre, 2008-2009 ve 2010 yıllarının ilk 5 ayı göz önüne alındığında özellikle İran, Suriye ve Suudi Arabistan gibi ülkelerden gelen turistlerin sayısının katlanarak arttığı görülüyor.
Ülke 2008 2009 2010 2009’a göre artış
Suriye 141 bin 143 bin 298 bin 108,84
İran 364 bin 388 bin 739 bin 90,26
Lübnan 13 bin 20 bin 31 bin 54,77
S.Arabistan 7.6 bin 11 bin 14 bin 19,54
B.A Emirliği 2.3 bin 3.6 bin 5 bin 39,06
Tunus 15bin 19 bin 22 bin 10,28
Türkiye, Suriye’nin Batı’ya açılan kapısı
ABD’nin saygın gazetelerinden New York Times, Türkiye ile Suriye arasında giderek güçlenen ilişkileri ve vizelerin kaldırılmasının ardından Gaziantep’te yaşanan değişimleri haber yaptı. İki ülke arasında tam bir balayı yaşandığına dikkat çekilen haberde, Suriyeliler için Türkiye’nin Avrupalı olmanın ve modernleşmenin bir simgesi olduğu yorumu da yapıldı.