Araplar New Yorka göz dikti

Abone ol

New York'un sembolü olan gökdelenlerden ünlü Chrysler binasını Araplar satın almak üzere.

New York Post'un haberine göre Manhattan'daki görkemli Chrysler binasının satılmasına yönelik Abu Dabi Yatırım Konseyi ile Prudential Financial Inc arasında müzakereler devam ediyor.

Görüşmelere yakın bir kaynak, Arap tarafının, Chrysler binasının yüzde 75'lik çoğunluk hissesi için 800 milyon dolar ödemeyi planladığını belirtti.

Son yıllarda aşırı yükselen petrol fiyatlarından elde ettikleri gelirlerle trilyon dolarlık bütçelere hükmeden Arap kamu fonları, yurtdışında birçok alanda yatırım yapıyor.

Amerikalı gayrımenkul uzmanı Phil Feder, bu fonların istikrar ve uzun vadeli kazanç elde etmek istediklerini belirterek, 'Piyasalar iner çıkar, dolar yükselir iner. Fonlar bu durumu eşsiz bir alım fırsatı olarak değerlendiriyor' diye konuştu.

Abu Dabi Yatırım Konseyi'nden ise konu hakkında resmi bir açıklama yapılmadı. Başkan Halife El Kindi'nin sözcüsü, fonun yatırımlarının kamuoyunda tartışılmasının kanunla yasaklandığına dikkat çekti.

Chrysler binası dünyanın en uzun gökdelenleri arasında yer alıyor. Dünya Ticaret Merkezi'nin yıkılmasının ardından New York'un en uzun ikinci gökdeleni konumuna yükselen bina, 2007'de bu ünvanını Bank of America binasına bırakarak üçüncülüğe yerleşti. Art Deco tarzının en önemli yapılarından 77 katlı bina, inşa edildiği 1930 yılında dünyanın en uzun gökdeleniydi.

Müzakereler, yabancı fonların New York'a giderek artan ilgisini de gösteriyor. Geçen ay Boston Properties Inc'e ait General Motors binası ile Macklowe Properties'e ait bası binalar yabancı fonlar tarafından satın alınmıştı. Alıcılar arasında Katar ve Kuvety'ten fonların da bulunduğu belirtiliyor.

Günün Önemli Haberleri