Araplar barışa rağmen silanlanıyor

Abone ol

Körfez bölgesinde Arap ülkeleri barış döneminde görülen en büyük silahlanma yarışlarından birine girdi.

İran'ın askeri gücüne karşı kendilerini güçlendirmek isteyen ülkeler, ABD'den toplam 123 milyar dolarlık silah alıyor. Sadece Suudi Arabistan ile ABD arasındaki satışın maliyeti 68 milyar dolar civarında.

Körfez bölgesi nükleer programından geri adım atmayan ve art arda füze denemesi yapan İran'ın askeri gücüne karşı bir arayış içinde.

Arap ülkeleri barış zamanında görülen en büyük silah tedariki hamlelerini yapıyor. Ülkeler teker teker Amerika ile dev silah anlaşmaları imzalıyor. Bölge silahlanma yarışı içine giriyor.

Öyleki, Arap ülkeleri, ABD'den, özellikle İran'dan gelebileceği umulan tehdide karşı toplamda 123 milyar doları bulan silah alıyor.

ABD böyle bir satış ile tarihinin en büyük silah alım anlaşmasını yapmış olacak.

Listede, ABD'den silah satın alacaklar arasında, ilk sırada 67,78 milyar dolarla Suudi Arabistan var.

Umman 12,34 milyar, Kuveyt 7,11 milyar ve Birleşik Arap Emirlikleri de 35,64 milyar dolarlık silah anlaşmaları ile Suudi Arabistan'ı takip eden ülkeler.

Peki neden?

Ortadoğu ülkeleri İran'ın nükleer programının yanı sıra İsrail'in veya ABD'nin İran'a yönelik bir saldırısı halinde, Tahran'ın kendilerine misilleme yapmasından kaygı duyuyor.

Ayrıca böyle olası bir saldırının Hürmüz Boğazı'na petrol akışını engelleyebileceği endişeleri de var.

Silah anlaşmaları, bu yüzden, daha çok jet, füze, radar gibi alımları içeriyor. En büyük pay da Boeing şirketine gidecek.

Dört yılı kapsayacak siparişler Amerikan silah sektörüne dev katkı sağlayacak.

Silahlanma yarışının dışında kalmış görünen tek bölge ülkesi ise Katar.

El Udeyd Üssü'nde, Amerikan Merkez Komutanlığı'nın ileri karargahlarından birine ev sahipliği yapan Katar'ın Amerikan askeri varlığına bel bağladığı, harcamaları ise askeri nakliye uçaklarına yönlendirdiği belirtiliyor.

Günün Önemli Haberleri