Arap Baharı'nın Türkiye'ye acı faturası

Abone ol

Libya, Mısır, Tunus ve Yemen'deki gelişmeler Türkiye'nin ticaret hacminde ciddi düşüşe neden oldu.

Arap Baharı olarak nitelendirilen Ortadoğu ülkelerindeki gelişmeler demokrasi ve özgürlükler açısından alkışlanırken ticari yönden Türkiye için büyük sorun oldu.

Türkiye'nin komşularında yaşanan isyan hareketleri nedeniyle ortaya konulan siyasi tavırlar ticareti de etkiledi. Libya, Mısır, Tunus ve Yemen ile ticaret hacmi yüzde 11 oranında düştü. En büyük düşüş 3'te 1 oranıyla Libya'da yaşandı.

Dış ticaret verilerinden derlenen yaklaşık rakamlara göre, Türkiye ile Libya arasındaki ticaret hacmi geçen yıl Ocak-Temmuz döneminde 1 milyar 471 milyon dolar oldu. İki ülke arasındaki ticaret hacmi bu yılın aynı döneminde ise, 552 milyon dolara düştü.

Mısır ile ticaret hacmi Ocak-Temmuz 2010'da 2 milyar 71 milyon dolarken, bu rakam bu yılın aynı döneminde 2 milyar 392 milyon dolara çıktı. Aynı dönemde Mısır'a yapılan ihracat 29 milyon dolar, bu ülkeden gerçekleştirilen ithalat 292 milyon dolar arttı.

Ocak-Temmuz 2010 döneminde 1 milyar 454 milyon dolar olan Suriye ile ticaret hacmi, bu yılın aynı döneminde ise 1 milyar 432 milyon dolar oldu.

Geçen yılın 7 aylık döneminde 567 milyon dolar olan Tunus ile ticaret hacmi, Ocak-Temmuz 2011 döneminde 638 milyon dolara çıktı.

Yemen ile ticaret hacmi de geçen yıl Ocak-Temmuz döneminde 221 milyon dolarken, bu yılın aynı döneminde 141 milyon dolara düştü.

Böylece bu ülkelerle 2010 yılının 7 ayında 5 milyar 784 milyon dolar olan ticaret hacmi, bu yılın aynı döneminde, yaklaşık yüzde 11 düşerek, 5 milyar 155 milyon dolar olarak gerçekleşti.

BAYRAMLAŞMA İPTALİ DE ESNAFI VURDU

Öte yandan Suriye'de yaşanan olaylar ve güvenlik sorunu nedeniyle yatılı bayramlaşmanın iptal edilmesi, bölge esnafını da etkileyecek. Her bayramda Kilis, Gaziantep, Hatay, Şanlıurfa ile Mardin'e bağlı sınır kapılarından 75 bin kişi 48 saatliğine giriş çıkış yapıyordu.

Günün Önemli Haberleri