Arap ayaklanması Amerikan sağını böldü
Abone olKısa bir süre önce Ortadoğu'ya demokrasi götürülmesi çağrısı yapan Amerikan sağı, bir dizi Arap ülkesindeki halk hareketleri karşısında bölünmüş durumda.
Arap dünyasına onca zaman demokrasi dersleri veren Amerikan sağının Tunus ve Mısır'da halkın gücünü ortaya koymasını memnuniyetle karşılayacağını düşünebilirsiniz.
Tam tersine gelişmeler Amerikan sağında bölünmeye yol açtı.
Bir yanda Hüsnü Mübarek'e istifa çağrısı yapanlar var, diğer yanda statükonun korunması çağrısı yapanlar.
Bir sağ kanat televizyon sunucusu "Batı dünyasının yıkımından" bahsederken, protestoların İslamcı radikallerin iktidarı gizlice ele geçirmesi olarak tasvir ediyor, bunun da Akdeniz havzasında hilafetin kurulmasına yol açacağını ileri sürüyordu.
Bu tür eleştirileri dile getirenlerin bir çoğu, Irak'ın işgali sırasında zamanın Başkanı George W Bush'un en güçlü destekçileriydi; bunun Ortadoğu'ya demokrasi getireceğini ileri sürüyorlardı.
Bush'u en yürekten destekleyenlerden biri olan John Bolton bugün ABD'nin Mısır'daki gelişmeler konusunda "sessiz kalmasının daha iyi olacağı" kanısında.
ABD'nin uzun süredir müttefiki olan Hüsnü Mübarek'ten çok haz etmese de, Mısır'ın yasaklı muhalefet grubu Müslüman Kardeşler'in iktidarı ele geçirmesinin riskinin çok daha büyük olduğunu söylüyor.
İsrail de benzer kaygılara sahip ve gerilimli bir bekleyiş içinde.
İsrail yönetimi kamuoyu önünde sesini çok yükseltmiyor ama Demokrat olsun Cumhuriyetçi olsun, ABD'li siyasilere görüşlerini açık biçimde bildiriyorlar.
Rupert Murdoch'un sahibi olduğu Fox News kanalı bu tür kaygıları abartarak aktarmada önemli rol oynadı.
Diğer taraftan Bush destekçilerini bazıları Mısır'da olanların eski başkanın haklı olduğunu gösterdiği kanısında.
Eski ulusal güvenlik danışmanı olan Elliot Abrams, Obama yönetimini Mübarek karşısında çok yumuşak olmakla suçladı.
Abrams Washington Post'ta yayınlanan yazısında "yönetimimiz diktatörlüklerin hiç bir zaman tam anlamıyla istikrarlı olduğunu ne zaman öğrenecek" diyordu.
İsrail'in bu konudaki kaygılarını bir kenara iten Abrams, Müslüman Kardeşler konusundaki kaygıların yersiz olmadığını ancak diktatörlüklerin bu tür grupları daha güçlü kıldığını ileri sürüyor.
Obama karşısında başkanlık yarışını kaybeden Cumhuriyetçi Partili Senatör John McCain de, Mübarek'in istifasını isteyenler arasında.