Arama motorlarından çocuk istismarına önlem
Abone olİnternet arama trafiğinin yüzde 95’ini oluşturan arama motorları, çocuk istismarı içeren sitelere ulaşmayı zorlaştırmak için anlaştı.
Ana arama motorlarından Google ve Microsoft çocuk istismarı
içeren sitelere ulaşmayı zorlaştırmak için anlaştı.
Bu kapsamda yasadışı unsur içeren yüz binden fazla arama terimi ile ilgili sonuç bulunmayacak ve çocuk istismarı içeriğinin yasadışı olduğuna dair uyarı yapılacak.
İngiltere Başbakanı David Cameron, yeni uygulamayı olumlu karşıladı fakat yasal olarak da yeni düzenlemelerin getirilmesi gerektiğini vurguladı.
Çocuk koruma uzmanları ise sakıncalı içeriğin büyük kısmının görünmeyen ağlar üzerinde olduğuna işaret ediyor.
Temmuz ayında Cameron, internet arama trafiğinin yüzde 95’ini
oluşturan Google ve Microsoft’un arama motoru olan Bing’i yasal
olmayan içeriğe ulaşılmasını önlemek için adım atmaya
çağırmıştı.
İki şirket yeni bir yazılım sayesinde çocuk istismarı içeren aramaları engelleyecek.
İngiliz Gazetesi Daily Mail için konu ile ilgili bir yazı kaleme alan Google İcra Kurulu Başkanı Eric Schmidt, yeni değişikliklerin yüz bin üzerinde çocuk istismarı içeriği olan aramayı önleyeceğini belirtti.
Önce İngiltere’de başlayacak kısıtlamaların 6 ay içinde 158 farklı dile uygulanarak küresel bir etki yaratılması planlanıyor.
'Önlemler yeterli değil'
Çocuk Sömürüsü ve İnternet Koruma Merkezi’nin eski başkanı Jim Gamble BBC yaptığı açıklamada değişikliklerin çocukları pedofiliden korumada yeterli olmayacağını söyledi.
Gamble, “çocuk istismarı içerikli sitelere ulaşmak isteyen kullanıcılar zaten Google’da arama yapmıyor. İnternetin karanlık köşelerine giderek belli sitelerde arıyorlar” dedi
Gamble’a göre daha iyi bir çözüm yolu 1,5 milyon pound harcamayla, her polis bölgesi için 12 çocuk koruma uzmanı ve 12 koordinatör işe alarak internet suçlularını yakalayıncaya kadar izlerini sürmek.
Haziran ayında yayınlanan Çocuk Sömürüsü ve İnternet Koruma Merkezi raporu da şifreli ve diğer korunaklı yöntemler sayesinde çocuk istismarı içeren sitelerin nasıl iz bırakmadan içeriğini paylaştığını ortaya koymuştu.