Apple'den CIA'ya bilgi verme itirafı
Abone olApple: "ABD resmi güvenlik kurumlarından son 6 ayda müşteri kayıtlarımızın paylaşılmasını içeren 4 bin ila 5 bin başvuru aldık"
Elektronik şirketi Apple, 1 Aralık 2012 ile 31 Mayıs 2013 tarihlerinde, Amerikan resmi güvenlik kurumlarından, şirkete ait müşteri kayıtlarının kendileriyle paylaşılmasına ilişkin 4 bin ila 5 bin başvuru yapıldığını duyurdu.
Amerikan resmi güvenlik kurumlarından gelen istekler, internet şirketlerindeki kayıtları ele geçirmeye çalışan, Prism (Prizma) adlı gizli ABD Ulusal Güvenlik Programı'nın bir parçası olarak yapıldığı ortaya çıkarılmıştı.
FBI ve Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı'na (NSA) Google, Facebook, Microsoft, Apple, Yahoo ve Skype gibi şirket ve programlara giriş izni sağladığı belirlenen Prizma'nın varlığı bu ay içinde Washington Post ve Guardian gazetelerince açığa çıkarılmıştı.
ABD Başkanı Barack Obama yönetimi, söz konusu program dahilinde elde edilen bilgilerin ABD'nin güvenliği açısından büyük önem taşıdığını savunsa da Prizma'nın açığa çıkarılması, hükümetlerin yapacağı gizli dinlemelere getirilecek sınırlamalar konusunda 10 yıldan beri süren tartışmaları alevlendirmişti.
APPLE İTİRAFI
Apple'dan yapılan açıklamada, ABD'deki federal ve yerel makamlardan gelen veri isteklerinin, suç soruşturması ve ulusal güvenlik konularını kapsayan 9 ila 10 bin müşteri kaydı ve donanımını içerdiği belirtildi. Açıklamada en yaygın isteğin, soygunlar ile diğer suçları soruşturmayı, kayıp çocuklar ve Alzheimer hastalarının yerini belirlemeyi veya olası bir intihar girişimini engellemeyi amaçlayan polis kurumlarından geldiği kaydedildi.
Devlet kurumlarının istedikleri bilgilere hangi koşullarda erişebileceğine ilişkin şirketin internet sitesinden yapılan açıklamada, "Hiçbir devlet kurumuna servis sistemlerimize doğrudan erişim sağlamıyoruz ve müşterilere ilişkin istekte bulunan her bir devlet kurumu için önce mahkeme emri çıkarma zorunluluğu vardır" ifadesi yer aldı. Gelen her bir isteğin şirketin hukuk uzmanlarınca incelendiği vurgulanan açıklamada, isteklerin uygun bulunması halindeyse yetkililere "müşteriler hakkında mümkün olan en dar kapsamda bilgi demetinin" sunulduğunun altı çizildi.
Sosyal paylaşım sitesi Facebook'tan aynı konuya ilişkin yapılan açıklamada da geçen yılın ikinci yarısında tüm devlet kurumlarından şirkete, 9 bin ila 10 bin veri isteği başvurusunda bulunulduğu belirtilmişti. Açıklamada, veri talep edilen kişilerin sayısı da yaklaşık 19 bin olarak açıklanmıştı.