Apple’ın ‘kaplan’ı kükredi

Abone ol

Macintosh için yeni işletim sistemi Tiger ABD’de satışa çıktı. Tiger paketi gelecek hafta Türkiye’de 119 Euro’dan satılacak. İşte Tiger'in gözkamaştıran ö

Apple’ın işletim sistemi Mac OS X’in yeni versiyonunun adı Tiger. Tiger’ın en önemli özelliği ise, işletim sistemine gömük ilk evrensel arama sistemi Spotlight. Spotlight arama sistemi e-posta, ofis dökümanları, fotoğraflar, şarkılar ve diğer tüm dosyaları tarıyor.

Arama özelliğinin işletim sistemine entegre edilmesi açısından Tiger, böylece Microsoft’un 2006 sonu çıkaracağını açıkladığı Longhorn’un önüne geçmiş oldu. Tiger, Microsoft’un 2006 sonunda çıkaracağı Longhorn’da da bulunacak birçok özelliği barındırıyor.

NTVMSNBC Teknoloji Servisi’ne konuşan Apple Türkiye Ürün Müdürü Can Sağıroğlu, Tiger işletim sisteminin Türkiye paketlerinin en geç 5 Mayıs’ta Türkiye’ye ulaşacağını ve Mayıs’ın ilk haftasında satışa başlanmış olacağını belirtti. Apple bayilerinin ön siparişleri almaya başladığını vurgulayan Sağıroğlu, Tiger’ın Türkiye’de 119 Euro (+KDV) fiyatla satılacağını söyledi. Tiger’ın 5 kişiye birden lisans sağlayan Family Pack paketi ise 189 Euro’dan raflara çıkacak.

TÜRKÇE DESTEK HAZİRAN’DA

NTVMSNBC Teknoloji Servisi’ne açıklama yapan Apple’ın Türkiye distribütörü Bilkom yetkilisi Can Sağıroğlu, Tiger işletim sisteminde İngilizce arayüzün üstüne Türkçe yazılabildiğini ve Türkçe klavye desteğinin bulunduğunu söyleyerek, yardım dosyaları dahil tam Türkçe desteğin ise Haziran başında bitirileceğini ifade etti.

SPOTLIGHT

Sağ üstte bir ikona tıklayarak Spotlight aramaya girilebiliyor. Kullanıcı arama satırına bir sözcük veya tamlama giriyor ve bilgisayar arama sonuçlarını anında çıkarıyor. Kullanıcı isterse ‘Show All’ opsiyonunu seçiyor ve aramanın çıkardığı tüm sonuçlarını toptan kategorilerine ayrılmış şekilde görebiliyor. Spotlight, Adobe PDF dosyalarında dahi sözcük araması yapabiliyor. Fotoğraflarda yapılan aramalar ise, istenirse slideshow olarak izlenebiliyor.

Spotlight arama motoru, Google, MSN ve Yahoo’nun masaüstü aramaları gibi her seferinde sabit diski sıfırdan taramak zorunda değil. Spotlight arama sonuçlarını Akıllı Klasöre kaydederek, kriterlere uyan dosyaların toplu olarak görüntülenmesi sağlıyor. İşletim sistemine gömük olduğu için, yeni bir dosya eklendiğinde onu da kendi hanesine otomatik olarak kaydediyor. Böylece aramalar yapılırken, Spotlight sonradan yüklenen masaüstü aramalara göre neyi nerede arayacağını önceden biliyor. Microsoft, Longhorn işletim sistemine de benzer bir arama motoru koyacağı açıklamıştı.

Anında mesaj mantığıyla işleyen video konferans üç katılımcının yüzlerini ekrana yansıtıyor. İşletim sistemine gömük arama motoru Spotlight ise sağ üstte çıkıyor.

DASHBOARD

Tek tuşla kullanıcının en çok kullandığı programları birlikte gösteren şeffaf bir ekran. Şeffaf ekran mevcut ekranın üstünde gözüküyor, kullanıcı başka programlara atladığında dashboard istenirse yine ekranda beliriyor.

Kullanıcı dashboard’da görünen uygulamalara ya da Apple diliyle ‘widget’lere tek tıkla girebiliyor. Bu uygulamalar arasında hesap makinesi, borsa bilgisi veya hava durumu sayılabilir. Dashboard’da ‘widget’lar anında beliriyor ve aynı kolaylıkla gözden kayboluyor, istenen bilgi alındıktan sonra kullanıcı işine geri dönüyor.

VİDEO KONFERANS

Tiger, anında mesaj teknolojisine benzer bir şekilde video konferans yapılmasına olanak veriyor. Video konferans üç kişiye kadar yapılabiliyor.

GÜVENLİK

Tiger işletim sisteminde yeni yazılımların bilgisayara yüklenmesi için kişisel kimlik numarası ve şifresinin girilmesi gerekiyor. Ayrıca, Safari tarayıcısı ile internetten indirilen içerik için Tiger kullanıcıya indirme izni soruluyor. Her yeni yazılım için Tiger telif numurası isteyecek.

Kaynak:

Günün Önemli Haberleri