APO ile Meryem Ana neden yanyana?

Abone ol

New York Times gazetesinde Kandil mahreçli bir izlenim yazısı yayınlandı. Yazının ayrıntısındaki fotoğraflarda ise Meryem Ana fotoğrafı ile Abdullah Öcalan'ın fotoğraflarının yanyana olması ise dikkat çekti.

New York Times gazetesinde Kandil mahreçli bir izlenim yazısı yayınlandı. Yazının ayrıntısındaki fotoğraflarda ise Meryem Ana fotoğrafı ile Abdullah Öcalan'ın fotoğraflarının yanyana olması ise dikkat çekti.

New York Times'ta PKK'nin ve Kürt sorununun son haline ilişkin, Murat Karayılan'ın sözlerine de yer verilen Kandil mahreçli bir değerlendirme yayınlandı.

"Kürt İsyancı, Kuşkucu Kulaklar İçin Tonunu Yumuşattı" başlıklı değerlendirmede PKK'nin üniforma fabrikası yanında bir Alman doktorun bulunduğu klinik de işlettiği yazıldı.

Karayılan'ın silahlı adamlarla çevrili bir bölgede aksi resmi iddialara karşın "kanunu" temsil ettikleri bir köyde yapılan röportajda "zayıf değiliz" dediğini belirten NYT şöyle devam etti:

"Karayılan, 'gençlerimiz daima hazır, öfkeli ve savaşçı, ancak biz Kürt sorununu, bir ulusun sorunu, bir halkın sorunu olarak, silahlarla değil, diyalog yoluyla çözülmesini istiyoruz' diyor. Özellikle Türkiye'de birçok kişi Karayılan'ın samimiyetinden kuşku duyacak. Partinin şiddetli mücadelesi yarım yüzyıldan fazladır sürüyor ve 40 bin yaşama mal oldu. Ancak şimdi belki daha önce hiç olmadığından çok, savaşta artık oyunun sonuna ulaşılabileceğine ilişkin belirtiler var. Ve bu Karayılan'ı -ister zulme karşı mücadele eden soylu bir isyancı, ister bir narko-terörist komutan olarak- değişik türden bir saldırının merkezine koyuyor. 'Kürt halkı dünyada antik bir halk. Tüm milli ve diliyle ilgili hakları inkâr edilmiştir. Hedefimiz bu haklara ulaşmak' diyor.



ÖZERKLİK TARTIŞMALARI DA YAZILDI


Karayılan'ın, uzun süredir bir terörist örgüt, geçen yıldan bu yana da ABD tarafından bir uyuşturucu kaçakçısı olarak isimlendirilen partisi yeni ateşkes ilan etti ve yeni yılda uzattı. Bilinçli ya da baskı altında olsun parti, Türkiye ve Irak'ı önüne katan derin siyasi ve ekonomik değişimlerin etkisiyle siyasi ve ekonomik taleplerini azalttı. Karayılan artık ayrı Kürt devleti değil, 2003'teki Amerikan akınından sonra Kürtlerin Irak'ta kendilerini hazırladıkları federal sistemden esinlenen ancak, oldukça dar kalan Türkiye'de bir dereceye kadar özerklik çağrılarında bulunuyor.

Iraklı Kürt liderler ticaret ve sınır işbirliğinin genişletilmesinde istekli, savaşın sona erdirilmesi çabalarını destekliyorlar, yeni olarak kendi self determinasyon modellerini ve refahın yükselmesini örnek olarak öneriyorlar. Türkiye'de yetkililer partinin kendisiyle müzakere yapıldığını reddetseler bile Türk ve Iraklı yetkililere göre, aracılar barışın uzatılması olasılığını tartışmak üzere gizli görüşmeler yapıyor.

PKK'nın varlığı ilişkileri öteden beri rahatsız ediyor, geçen yaz yaşandığı gibi sınır çatışma ve bombalamalarını teşvik ediyor. Bununla birlikte giderek artan bir şekilde aşılabilir bir konu olarak görülüyor.

KARAYILAN'LA İLGİLİ NE YAZILDI?
HABERİN DEVAMI İÇİN DİĞER SAYFAYA GEÇİNİZ...

[PAGE]

KONUŞKAN BİR TİP, YAŞI BELLİ DEĞİL

New York Times Karayılan'a "konuşkan bir kişi" derken "Yaşını 56 ve 60 olarak gösterip iki doğum tarihi veren ABD Dışişleri Bakanlığının resmi terörist isimlendirmesinde olduğu gibi geçmişi belirgin değil" dedi. NYT teröristlerin Kandil'deki ortamını söyle anlattı:

"Önderlik (Öcalan yakalandıktan) kısa süre sonra Kandil'e gitti ve savaşçılar sayıları belirtilmeyen barınaklarda gizli ya da açık yaşamaya başladı. Büyük bir kısmı kadın olan savaşçılar disipline bağlı dünya nimetlerinden el etek çekmiş yaşadı. Dağları her zaman bir barınak kullanırlarken Saddam Hüseyin'in devrilmesi bunu kolaylaştırdı, PKK hareketlerinin önlenmesi için Irak ve ABD'ye rutin biçimde şikayette bulunan Türk hükümetini hayal kırıklığına uğrattı.

Karayılan'ın kesin üssü elbette gizli amapartinin Kandil'in boğaz ve geçitlerindeki varlığı değil. Üniformalı savaşçılar Kürt bölgesel merkezi Erbil'den gelen bir yol üzerinde, son resmi kontrol noktasına çok da uzakta olmayan bir yerde, bir kontrol noktası tutuyor. Öcalan'ın portresi her zaman nazır bulunurken, partinin bayrağı alanın üzerinde dalgalanıyor. Öcalan hareketin saygı duyulan lideri olarak kalıyor, hapishaneden 'emirler verecek durumda değil' fakat Karayılan'ın da değindiği gibi, mesaj ve yazıları hala dolaşımda..."

MERYEM ANA VE APO YANYANA!

Duvarda Öcalan posterinin yanında Meryem Ana resmi asılı. Kadın militana neden Meryem Ana resmi astıklarını sorduğumuzda "Çükü o bizim için kadın gücünü simgeliyor" yanıtı alıyoruz

PKK KLİNİĞİNDE ALMAN DOKTOR

NYT PKK'nın Alman bir doktorun bulunduğu bir klinik ile üniforma üreten bi fabrika işlettiğini yazdı. 10 metreye yakın bir taşın belirlediği mezarlıkta Irak, Türkiye ve Suriye'den teröristlerin bulunduğunu yazan NYT, Karayılan'ın hareketi "anavatanlarındaki" ve dışarıdaki Kürtlerden gelen bağışlarla sürdürdüklerini söylediğini yazdı. Amerikan ve Türk yetkililerin PKK'nin kaçakçılık yaptığı iddialarını anımsatan NYT, silahlar konusunun açıldığında Karayılan'ın çekingen uslüpla güldüğünü "İstediğiniz herşeyi alabilirsiniz. Burası Orta Doğu" dediğini yazdı. Yazı şöyle devam etti:

"Ateşkes arası, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yönetimindeki Türk hükümetinin örneğin Kürtçe televizyon ve üniversitelerde Kürtçe ile ilgili bölümlerin açılması gibi ülkenin Kürt azınlığa hakların genişletilmesi ayrıcalıklarıyla geniş ölçüde çakıştı. Erdoğan hükümeti, partinin şiddetin tamamen sona ermesi için dillendirdiği, tutuklanan Kürt siyasi eylemcileri ve Güney Afrika'daki ırkçılık sonrası dönemdekine benzer bir uzlaşma komisyonu kurulması önerilerini de içeren koşulları önemsemedi. Bunun yerine hükümet Haziran'daki seçimlerden önce daha milliyetçi bir ton takındı. Buna karşın hükümetin Karayılan grubunu marjinalleştirmek için Kürtlere yönelik yeni jestlerde bulunması bekleniyor."

NYT, AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik'in, "Ön şart diye söylenenlerin bazıları zaten hükümetimizin sadece Kürtler için değil, tüm vatandaşlarımız için öngördüğü demokratik standartların bir kısmıdır" sözlerine yer verirken, Karayılan'ın Türk hükümetinin gerçek barış siyasetinin yetersizliğinden yakındığını, ancak kapıyı müzakerelere kapamadığını belirtti. NYT, "Kandil'de, yaz aylarında iki Türk bombasıyla fena halde harap olmuş bir başka evin yakınındaki bir briket evde iki saate yakın konuştu. Röportaj sona erdiğinde akşam yemeğine kalamadığı için özür diledi... Fakat bundan böyle çizdiği uzlaşmanın sınırları çok da zorlama görünmüyor. Diğer ülkeler gibi ABD'yi de kendilerini 'terörle savaş' prizmasından değil self determinasyon doğrultusunda görmeleri konusunda uyarıyor" dedi.

Günün Önemli Haberleri