Antibiyotik derman değil dert olabilir

Abone ol

Gereksiz antibiyotik kullanımı hastalıkları önlemek yerine yeni hastalıklara yol açabilir.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği Başkanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy, gereksiz antibiyotik kullanımının üst solunum yolu, yumuşak doku ve üriner sistem infeksiyonları ile gastroenteritler (mide-bağırsak iltihabı) oluşturduğunu söyledi.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Haluk Eraksoy, “Bakteri kaynaklı infeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılan antibiyotikler, günümüzde en sık kullanılan ilaçlar arasında yer almaktadır. Antibiyotikler gerektiğinde ve uygun şekilde kullanıldığında infeksiyon hastalıklarının kontrolünde elbette büyük yarar sağlar. Ancak gereksiz kullanımları bu ilaçlar açısından direnç gelişimine, hasta açısından da yan etki ve maliyet artışına neden olur” dedi.

BİRÇOK HASTALIĞIN TEDAVİSİNDE ANTİBİYOTİĞE GEREK YOK

Antibiyotiğin yaygın olarak kullandığını ifade eden Eraksoy, “Antibiyotiklerin günümüzde yaygın ve gereksiz kullanımı üst solunum yolu, yumuşak doku ve üriner sistem infeksiyonları ile gastroenteritler (mide-bağırsak iltihabı) oluşturmaktadır. Bunlardan özellikle üst solunum yolu infeksiyonlarının yüzde 70-80 etkeni virüsler olup, antibiyotik tedavisine gereksinim duyulmamaktadır. Benzer şekilde gastroenteritli hastaların yalnızca yüzde 15-20'sinde antibiyotik gereksinimi vardır. Buna karşın her iki hasta grubunda da antibiyotik kullanımı oldukça yaygın olarak devam etmektedir” diye konuştu.

Eraksoy, antibiyotiklerin gereksiz kullanımında başta antibiyotiklere karşı direnç gelişimi olmak üzere dirençli infeksiyon oranlarında artışa, mortalite ve morbidite artışına, uzun süreli hastanede yatış ya da gereksiz sağlık harcamaları gibi sorunlara neden olduğunu söyledi. Prof. Dr. Haluk Eraksoy, “Antibiyotiklerin gereksiz kullanımı, özellikle birden fazla ilaç kullanan ileri yaş grubu hastalarda antibiyotiklerin diğer ilaçlarla etkileşimine, bu durum da diğer sağlık sorunlarının artışına neden olabilmektedir. Son derece yararlı ve kullanımından herhangi bir zarar gelmeyeceği düşünülen antibiyotikler, bilinçsiz kullanımları sonucunda ciddi sağlık sorunlarının artışına da zemin hazırlayabilmektedir. Antibiyotik tüketiminin az olduğu ülkelerde direnç sorunu nispeten daha azdır. Her türlü denetime rağmen gereksiz antibiyotik tüketiminin beraberinde getirdiği sorunlar tüm dünyada giderek daha ciddi bir boyuta ulaşmıştır. Antibiyotiklerin hastanelerde akılcı kullanımı da son derece önemlidir” dedi.

DOKTORLARIN DA EĞİTİME İHTİYACI VAR

Son yıllarda ilaç sektörlerinin yeni antibiyotik üretimine çok kısıtlı bütçeler ayırdığına da dikkat çeken Eraksoy, “Antibiyotikler en az gelişme kaydedilen ilaç grubudur. Reçetesiz antibiyotik satışı, toplum düzeyinde antibiyotiklerin gereksiz kullanımının başlıca nedenidir. Bu nedenle toplumun bilinçlendirilmesinin yanı sıra bu ilaçları reçete eden hekimlerin akılcı antibiyotik kullanımını sağlayacak danışmanlık hizmeti ve eğitim konusunda desteklenmesi de gerekmektedir” diye konuştu.


Günün Önemli Haberleri