Antalyanın 4 kadın meleği yollarda

Abone ol

45 tonluk aracı kullanıyorlar. Erkek işine el attılar.. Tramvay kullananan 4 kadın vatman yaşadıklarını anlattı.

Antalya Raylı Sistemi'nde (ANTRAY) görev yapan 4 kadın vatman, kadınların her meslek dalında olduğu gibi vatmanlıkta da başarılı olabileceğini gösterdi.

Antalya halkı, seferlerine yaklaşık bir hafta önce başlayan ANTRAY'a alışmaya başlarken, en büyük ilgiyi raylı sistemin kadın vatmanları çekiyor. ANTRAY'ın 32 vatmanından 4'ünü kadınlar oluştururken, kadın eli 45 ton ağırlığında, 35 metre uzunluğundaki bu ağır araca zarafet katıyor. Antalya caddelerinde ilerleyen ANTRAY'ın sürücü koltuğunda bir kadının oturduğunu görenlerin yüzünde bir gülümseme oluşurken, özellikle Antalyalı kadınlar, hemcinslerini el sallayarak selamlıyor.

ANTRAY'ın kadın vatmanlarından 29 yaşındaki Ahu Erdem, AA muhabirine, Sütçü İmam Üniversitesini bitirdiğini ve Elektrik Elektronik Teknikeri olduğunu anlattı. Otomobil, uçak ve trenleri çok sevdiğini, Antalya'ya raylı sistem kurulacağı açıklandığında da vatman olmayı hayal ettiğini belirten Erdem, ''Hemen dilekçeyle başvurdum. Eğitim süreci ve sınavın ardından başarılı olarak vatmanlığa kabul edildim. Şu ana kadar çok hoş tepkiler aldım'' dedi.



Özellikle kadınların kendisine, ''Helal olsun kızım'' diye tepki verdiğini kaydeden Erdem, ''Böyle karşılanmak da bizi mutlu ediyor'' diye konuştu.

''İŞİN EN GÜZEL YANI SEVGİ GÖSTERİLERİ''

ANTRAY'ın kadın vatmanlarından 21 yaşındaki Özlem Kul ise halen eğitim hayatına devam ediyor. Mühendislik eğitimi alan Kul, vatmanlık mesleğini uzun süreli yapmayı hedeflediğini kaydetti. Vatman koltuğunda çok hoş tepkiler aldığını ve en büyük desteğin kadınlardan geldiğini vurgulayan Kul, ''Antalya'da tramvay çok yeni olduğu için halk yabancılık çekiyor. Başta tramvayı istemeyenler oldu ama şu anda insanlar daha dikkatli. Sevgi gösterilerinde bulunanlar oluyor. Bu belki de işin en güzel yanı'' dedi.

Azınlıkta oldukları için erkek meslektaşlarından da destek aldıklarını ve hiçbir sorun yaşanmadığını belirten Özlem Kul, ''Ben kendi adıma onlardan çok destek aldım. Genelde erkeklerin yaptığı bir meslek. Biz ilkiz. İlk olmak da çok güzel. Her işin bir zorluğu var. Biz de buna alıştık. Bizden sonra bu işi yapacak arkadaşlar da eminim kolayca alışacaktır. Vatmanlık çok zevkli bir iş'' ifadelerini kullandı.

''AKLIMIN UCUNDAN GEÇMEZDİ, ŞİMDİ ÇOK MUTLUYUM''

Meslek Lisesi Makine Ressamlığı Bölümü mezunu olan 27 yaşındaki Pınar Yücel de, vatmanlık mesleği için, ''Aklımın ucundan bile geçmezdi ama şu anda çok mutluyum'' dedi.

Vatmanlığın güzel ve zevkli bir iş olduğunu belirten Yücel, vatman koltuğunda bir kadının oturmasının herkes tarafından çok olumlu karşılandığını söyledi. Direksiyona ilk oturduğunda çok heyecanlandığını ve bunun bambaşka bir his olduğunu anlatan Yücel, şöyle devam etti:

''Bu bambaşka bir his. 45 tonluk 35 metre uzunluğunda bir araç. Hiç kolay değil. Maksimum 300 kişi taşıyoruz. Çok zor bir iş aslında. Çok dikkat gerektiriyor. Eğitim sürecinde o kadar çok şey öğrendik ki artık tramvayın herşeyini biliyoruz. Can taşıdığınız için dikkatli olmak zorundasınız. Otomobil kullansanız da dikkatlisiniz ama burada 300 kişi ve bir de kendiniz varsınız. Çok riskli. Buna rağmen bu mesleği yaptığım için çok mutluyum. Çok güzel tepkilerle karşılaştım. Son olarak Doğu Garajı durağında iki teyze geldi, cama vurup, 'Aslan kızım, helal olsun' diye destek verdiler. Yolda yürüyen çiftler de birbirlerine 'Bayan kullanıyor' diye bizi gösteriyorlar.''

''GURUR DUYUYORUZ'' TEPKİLERİ

Makine Resim Konstrüksiyon Bölümü mezunu 22 yaşındaki Nazan Aydın da Büyükşehir Belediyesine iş başvurusunda bulunduktan sonra kendisini aradıklarını ve vatmanlık yapmayı isteyip istemeyeceğini sorduklarını anlattı. Teklifin kendisine cazip geldiğini ve eğitim sürecinin ardından vatman olarak seçildiğini belirten Aydın, seferler sırasında çok güzel tepkilerle karşılaştığını dile getirdi.

Aydın, yolcu alımı sırasında vatman olarak bir kadının direksiyonda olduğunu görenlerin yanına gelip tebrik ettiğini kaydederek, ''Özellikle bayanlar cama vurup, 'Gurur duyuyoruz' diyorlar. Çok mutlu oluyorum'' diye konuştu.

''ANTALYA'NIN EN İYİ KADIN ŞOFÖRLERİNİ TOPLAMIŞLAR''

Kadın vatmanlara en büyük destek, erkek meslektaşlarından geliyor. ANTRAY'da görevli vatmanlardan Tayfun Çotuk, göreve başladığında kendisiyle birlikte kadın vatmanların da çalıştığını gördüğünü, bundan mutluluk duyduğunu söyledi. Kadın sürücülere yönelik bir önyargısının olduğunu ancak çalışmaya başladıktan sonra bunun yıkıldığını ifade eden Tayfun Çotuk, ''Onlar bizim meleklerimiz. Hepsiyle gurur duyuyoruz. Sanki Antalya'nın en iyi kadın şoförlerini burada toplamışlar'' dedi.

Çotuk, Antalya halkının ''vatmanlık'' mesleğini yeni yeni tanımaya başladığını kaydederken, vatman Cemal Ateş de, halkın tramvaya hala alışamadığını, özellikle trafik ışıklarında sorun yaşadıklarını anlattı.

''ONLAR BİZİM MEDAR-I İFTİHARIMIZ''

ANTRAY Vatman Şefi ve Saha Amiri Erdem Çelik, vatman olarak teknik lise ile meslek yüksekokullarının elektrik elektronik bölümlerinden kişiler seçtiklerini söyledi. Yüksekokul tercihinde araçların yüksek teknolojiyle donatılmış olmasının etkisi olduğunu vurgulayan Çelik, ''Araçlar son sistem, çağa uygun. Bunu göz önünde bulundurarak, bu mesleklere sahip kişiler tercih edildi'' diye konuştu.

Vatmanların teorik ve pratik eğitimlerin ardından sınava tabi tutulduklarını ve başarılı olanların bir komisyon tarafından seçildiğini bildiren Çelik, göreve başlayan kadın vatmanların büyük başarı kaydettiklerini söyledi. Erdem Çelik, ''Onlar bizim medar-ı iftiharımız. Seçilen tüm vatmanlarımız pırlanta gibi çocuklar'' dedi.

Günün Önemli Haberleri