Anne ve babalara öneriler
Abone olSarıyer Belediyesi okula yeni başlayan öğrenciler için kitapçık bastırdı.
2007-2008 eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla birlikte okula yeni başlayan minikleri ve onların ailelerini heyecan sardı. Okula ve çevrelerine uyum sağlamakta zorluk çeken çocukların ailelerine de önemli görevler düşüyor. Bu noktada Sarıyer belediyesi sosyal belediyecilik özelliği ortaya koyarak ailelerin yanında olduğunu bir kez daha gösterdi.
Sarıyer belediyesi, ailelere çocuklarının okula alışmaları ve daha sağlıklı bir okul hayatı dönemi geçirmeleri için tüm okullara kitapçık dağıtıyor. Kitapçığın içerisinde; Ailelere çocukların kendi özgüvenlerini kazanması için onlara nasıl davranacağı, okula gidiş geliş ve arkadaşlarına nasıl davranması gerektiği konusunda birçok önerilerde bulunuluyor.
Anne ve babalara öneriler :
-Her şeyden önce çocuğunuzun sürekli ve sağlıklı bir temel güven duygusu kazanmasını sağlayın. bunun için çocuğunuzun size güvenmesini sağlamanın ve onu terk etmeyeceğinize inandırmanın yanı sıra; sizinde çocuğunuza güvenmeniz ve ona sorumluluk vermeniz gerekmektedir.
-Çocuğunuzun kaygısı ile asla alay etmeyin, küçümsemeyin yada onu bu konuyla ilgili olarak azarlamayın. Çocuğun ayrılık kaygısı yaşaması doğaldır. Çocuğunuza her şeyin yolunda gideceğini söyleyin.
-Çocuğunuzun cesaretini pekiştirin. Daha önce ayrı kaldığınızda nasıl cesur kaldığını ona hatırlatın. Onunla sevdiği bir masal kahramanının böyle bir durumda nasıl baş edeceğini konuşun.
-Çocuğunuzun yalnız başına dışarı çıkması için onu cesaretlendirin ve bunu yapabileceği zamanlarda onu ödüllendirin. Çocuğunuzun ‘büyük bir çocuk olma’nın nasıl bir şey olduğunu öğrenmesini sağlayın.
-Okul için alışveriş yapın. Bunun eğlenceli geçmesi için özen gösterin.
-Ona okul hayatını anlatın. Bu tanımadığı yeni ortama alışması açısından önemlidir.
-Çocuğunuza, okulda geçireceği olumlu yaşantıları, ne gibi kazanımları olacağını, okulda yaşayacağı eğlenceli olayları ballandıra ballandıra anlatın. Ona kendi okul deneyimlerinizden bahsedin.
-Sabah okula gitmek üzere yapılan hazırlıkları eğlenceli ve okula gitmeyi cazip hale getirin.
-Sabah onu öperek uyandırın. Kahvaltıda sohbet edin, ona okulda neler yapacağını sorun. Çok yoğun bir gün yaşayacağınıza rağmen, onu düşüneceğinizi söyleyin.
-Kararlı olun, kararlı olmanın ona psikolojik olarak zarar vereceği inancından vazgeçin.
-Çocuğunuzun okula gitmeyerek evde kalıp oyunlar oynamasına izin vermeyin.
-Çocuğunuzdan ayrılırken ona küçük bir öpücük verin, onu kucaklayın ve hoşçakal canım diyin.
-Okuldayken gidişinizi uzatmayın. Asla gidip gidip geri dönmeyin. Asla habersiz gitmeyin, verdiğiniz sözleri tutun.
-Çocuğunuza asla ‘eğer okula gidersen ve uslu bir çocuk olursan sana istediğin bir oyuncağı alacağım’ gibi rüşvetler teklif etmeyin.
-Çocuğunuzun ilk haftalarda yorgun ve huzursuz olmasının doğal olduğunu kabul edin.
-Eğer çocuğun evde kalması gerekirse bunu asla eğlenceli bir hale getirmeyin.
Tanışmaları önemseyin
çocuğunuzun öğretmenleri ve okul müdürünü ziyaret ederek yakın ilişki kurun. Çocuğunuzun sıra arkadaşları ile mümkünse ailelerini tanıyın.Çocuğunuzun okula servis ile gidiyorsa servis görevlileri ile tanışın.
Gitmeyi ihmal etmeyin
Çocuğunuzun veli toplantıları, bayram törenleri, belirli gün ve hafta etkinlikleri, karne töreni, öğretmenden gelen görüşme taleplerini ihmal etmeyin.
Kitap sevgisi aşılayın
Çocuğunuza ilk aylardan itibaren kitapları sevmesini sağlarsanız, akranlarından her konuda daha başarılı olduğunu göreceksiniz.
Sesinizi yükseltmeyin
Sesinizi yükselterek, bağırarak söylediğiniz şeyler çocuğunuzda olumsuz etkiler oluşturabilir.
karşılaştırmayın
çocuğunuzu sınıf arkadaşları, evde kardeşleri veya akraba çocukları, kendi çocukluğunuz, TV’deki çocuk kahramanları ile karşılaştırmayın. İyi niyetle yapacağınız karşılaştırmalar olumsuz etkileyebilir.
Ödevlerini kendisi yapsın
Ödevlerini yaparken ona müdahale etmeyin. Yardımcı olun ama ödevi kesinlikle siz yapmayın.
Harçlık
Her istediğinde harçlık vermeyin. Kumbarada para biriktirmesini öğretin.
Telefon ve ev adresiniz
Çocuğunuzun çantasında ve cebinde ev adresinizin ve telefonunuzun yazılı olduğu bir kağıt bulundurun.