Anne adayları ve hamileler için Karatay diyeti

Abone ol

‘Ezber bozan’ Prof. Karatay gebelik öncesinde, gebelikte ve lohusalıkta yapmanız ve yapmamanız gerekenleri yazdı.

Prof. Canan Karatay bu kez anne baba adayları, hamileler ve yeni doğum yapmış anneler için koruyucu hekimlik sanatını konuşturdu! Onun önerileri, hamilelere hasta gözüyle bakan, sürekli tetkik, ultrason, şeker yüklemesi vazeden ve doğal doğuma ‘riskli’ yaftası yapıştırıp sezaryene yönlendiren ‘endüstriyel tıp’tan farklı elbette...

Prof. Karatay’a göre hamilelik dünyanın en doğal, en güzel, en umutlu süreci... Bu sürece doğru hazırlanmak, yaşam biçimini ‘sağlıklı’ hale getirmek gerekiyor. Fazla kilo almamak, kandaki şeker/insülin değerlerini yükseltmemek, bunun için de düşük glisemik indeksli yiyeceklerle beslenmek gerekiyor. Prof. Karatay, bebeğin hücrelerinin sağlıklı gelişimi ve bütüncül bir anne-bebek sağlığı için gerekli vitamin, mineral ve aminoasitleri tek tek sıralıyor kitabında. Bunları hangi besin kaynaklarından alabileceğinizi de...

Bu kitap ‘doğal’ bir kaynak: Mevsimine göre balık, sebze, meyve ve otların listesi; sağlıklı protein kaynakları; yiyeceklerin glisemik indeks tabloları; serbest oksijen radikalleri, radyasyon, gebelik şekeri ve diyabet dâhil hamilelikteki tüm risklerden korunma formülleri...

Zorlaştırmıyor, kolaylaştırıyor Prof. Karatay. Elinizde huzurlu, sıkıntısız ve sağlıklı bir hamilelik geçirmeyi arzu eden anneler için ‘en anlamlı’ hediyeyi tutuyorsunuz. Hocanın dediği gibi: “Sağlık sizin elinizde! Bu kitap okunarak hem erkek ve kadınlarda sebepsiz infertileye karşı önlem alınabilir, hem de rahat, sağlıklı bir hamilelik, doğum, loğusalık, emzirme süreci geçirilebilir. Bebek dünyaya sağlıklı gelip sağlıklı bir gelişim süreci yaşayabilir... Doğacak bebeklerde aşırı yağlanma, obezite, diyabet ve bunlara bağlı komplikasyonlar önlenebilir. Ayrıca doğum kiloları da kolaylıkla verilebilir.”

Ne dersiniz, sizce de hamilelik, Karatay Diyeti ile daha güzel değil mi?

Kitabın Bölümleri

  • Hamilelikten En Az 6 Ay Önce Yaşam Biçiminizi Değiştirin!
  • Sağlıklı Bir Bebek İçin ‘Sağlıklı’ Hamile Kalın!
  • Gebelikte Kanda Şeker/İnsülin Değerlerini Fazla Yükseltmeyin!
  • Gebelik Şekerini Önlemek Kendi Elinizde Bunu Unutmayın!
  • Kalori Hesabı İle Kafanızı Yormayın!
  • Serbest Oksijen Radikallerine Geçit Vermeyin!
  • Bu Yiyecekleri Mutfağınızdan Uzaklaştırın!
  • Sağlıklı Bir Hamilelik İçin Sağlıklı Beslenmenin Önemini Kavrayın!
  • Omega-3 ve Omega-6 Arasındaki Farkı İyi Anlayın!
  • Sağlıklı Yağları Tercih Edin, Sağlıksız Yağlardan Tamamen Uzaklaşın!
  • Zeytinyağından Mahrum Kalmayın!
  • Hastalık Nedeni Genleri Uyandırmayın!
  • Bebeğinizin Hücrelerinin Sağlıklı Gelişmesi İçin, Vücudunuzun ‘Lesitin’ Üretmesini Sağlayın!
  • Vitaminlerin Hayati Önemi ve Kullanımı Konusunda Bilinçlenin!
  • Vitamin ve Mineral Eksikliğiniz Varsa Tamamlayın!
  • Kuruyemiş ve Baklagillerin ‘Olmazsa Olmaz’
  • Olduğunu Unutmayın!
  • Düşük Glisemik İndeksli Beslenin!
  • Aldığınız Besinlerin Mevsimsel, Doğal ve Kimyasalsız Olmasına Dikkat Edin!
  • Anne Baba Adaylarına Altın Öğütler
  • Hamilelere Altın Öğütler
  • Lohusalara Altın Öğütler

Prof. Dr. M. Canan Efendigil Karatay

1943 yılında Elazığ’da doğdu. 1961 yılında Üsküdar Amerikan Kız Lisesi’nden, 1967 yılında da İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. 1972 yılında İstanbul Üniversitesi Tedavi Kliniği’nde iç hastalıkları uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra, İngiliz hükümeti bursu ile Liverpool Regional Cardiac Center’da kardiyoloji alanında uzmanlık eğitimine başladı.

1974-1976 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Tedavi Kliniği’nde baş asistan olarak çalıştı. Bu sırada Türkiye’de bir kardiyolog olarak (cerrahi yardım almaksızın) bir ilki gerçekleştirdi. Kalıcı ve geçici kalp pili implantasyonu tekniğini başarıyla uyguladı.

Koroner Yoğun Bakım’da ‘Vena Subklavya Ponksiyon’ tekniğini yerleştirdi.

1976-1978 yılları arasında, Güney Afrika Cape Town Üniversitesi Groote Schuur Hastanesi’nde, dünyada ilk kez kalp nakli ameliyatını gerçekleştirmiş olan Christiaan Barnard’ın ekibinde çalışarak, doçentlik tezini kalp nakli yapılmış olan hastalar üzerinde gerçekleştirdi ve 1979 yılında doçent oldu.

İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü’nde, Cape Town’da eğitimini görmüş olduğu (şu anda ülkemizde yaygın bir şekilde uygulanmakta olan) ‘femoral arter’ yolu kullanılarak yapılan koroner anjiyografi tekniğini (Judgkin tekniği) yine ilk kez ülkemizde uyguladı ve bu uygulamayı ülkemize yerleştirdi.

1987-1995 yılları arasında State University of New York Health Science’ta kalp hastalıkları alanında araştırmalar yaptı. 1986 yılında kalp hastalıkları uzmanı, 1998 yılında profesör, 2002 yılında da ‘European Cardiologist’ (Avrupa kalp hastalıkları uzmanı) oldu. 1995-1997 yılları arasında Gaziantep ve İstanbul’daki birçok özel hastanede, ‘koroner yoğun bakım’ ve ‘koroner anjiyografi laboratuvarları’nı kurdu.

1997-2002 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, 2002-2006 yılları arasında da Kadir Has Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde öğretim üyesi olarak görev yaptı.

2006-2010 yılları arasında Türkiye’deki ilk ve tek sağlık üniversitesi olan İstanbul Bilim Üniversitesi’nde kurucu rektör olarak görev yaptı.

2012 yılından itibaren Kadıköy Florence Nightingale Hastanesi’nde İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Profesörü olarak çalışmaktadır.

‘Kolesterole Kuşkuyla Bakanların Uluslararası Ağı’ (The International Network Of Cholesterol Skeptics - THINCS) ve ‘Uluslararası D Vitamini Konseyi’ üyesidir. Bu oluşumlardaki diğer üyeler ile sürekli bilgi alışverişinde bulunmakta ve tartışmalara aktif olarak katılmaktadır.

Profesör Karatay’ın British Heart Journal, Cardiovascular Research, American Journal of Emergency Medicine, Europace, British Journal of Nutrition ve Türk Kardiyoloji Derneği Arşivi gibi yerli ve yabancı birçok bilimsel dergide çalışmaları yayınlanmıştır.

Hayykitap’tan yayımlanmış Karatay Diyeti, Karatay Diyeti’yle Yaşam Boyu

Sağlık, Karatay Mutfağı, Karatay Diyeti’yle Obezite ve Diyabete Çözüm Var, Karatay Diyeti’yle Beslenme Tuzaklarından Kurtuluş Rehberi adlı beş kitabı bulunmaktadır.

M. Canan Efendigil Karatay, Ali Başak Karatay ile evlidir ve çiftin Mehmet Rahmi Karatay adında bir oğulları vardır.

‘Anne Adayları ve Hamileler için Karatay Diyeti’ Teknik Özellikler

Yazar: Prof. Dr. M. Canan Efendigil Karatay
Yayınevi: Hayykitap - 292
Kategori: Hayat Güzeldir 43
Türü: Sağlık
Birinci baskı: Nisan 2015
Sayfa sayısı: 151
Ebat: 15,5 x 23 cm
Fiyatı: 14 TL
ISBN978-605-9841-06-1
Barkod: 9786059841061

Prof. Karatay'ın 750 bin adet satan ilk 5 kitabının öyküsü

“Nisan 2011’de Hayykitap tarafından yayımlanan Karatay Diyeti, Türk halkı için bir dönüm noktası oldu! Binlerce kişi yalnız bu kitabı okuyarak sağlığına kavuştu. Karatay Diyeti yanlışları düzeltti, okuyanlara şifa oldu, çünkü bilimsel olarak sağlıklı beslenme ve yaşam biçimini anlatan, hastalanmamak için ne yapmalıyız sorusuna cevap veren, son yüzyılın vebası sayılan kronik/dejeneratif hatalıklardan muzdarip olanlara iyileşme yolunu gösteren öneri ve bilgilerle dolu bir rehberdi Karatay Diyeti! Haliyle 50 yıllık bir kalp ve iç hastalıkları profesöründen gelen ezberleri bozan bu öneriler kafaları karıştırdığı gibi birçok soruyu da beraberinde getirdi!

Halkımızdan gelen yüzlerce soru üzerine bazı konuları daha da detaylandırarak ikinci eserim olan Karatay Diyeti’yle Yaşam Boyu Sağlıkkitabını kaleme aldım. Sonrasında ise “İyi ama ne yiyelim, sizin dediğiniz sağlıklı yiyeceği nereden bulacağız, bu devirde mevsimine göre nasıl doğal beslenelim, iş güç koşuşturma arasında sağlıklı yemeği nasıl pişirelim?”gibi sorular arttı. Hemen herkes “Farklı neler yiyebiliriz, hem lezzet hem sağlık bir arada olmaz mı?” diye soruyordu. İçinde Karatay Diyeti prensipleriyle hazırlanmış yemek tariflerinin olduğu bir ‘yemek kitabı’ istiyorlardı. İşte Karatay Mutfağı da bu ‘pratik’ ihtiyacın bir sonucu olarak ortaya çıktı.

Tabii ki 70 milyonluk bir ülkede yaşıyoruz, her ne kadar yayınevimle birlikte halk sağlığı adına yüksek kâr amacı gütmeden kitap fiyatlarını minimum düzeylerde tutmaya çalışsak da kitaba ulaşamayan birçok insan vardı. Katıldığım televizyon programlarında ve gazete röportajlarında da süre elverdiğince anlatmaya çalışsam da, bu süre içinde gelen birçok geri bildirim ve sorulardan, obezite/diyabetin temel nedeninin hâlâ net olarak anlaşılamadığı ortaya çıkıyordu. İşte bunun sonucunda da Türkiye’deki 20 milyon fazla kilolu, 20 milyon obez ve 10 milyon diyabetli için 20 adımda çözüm yolu gösteren, dördüncü kitabım Karatay Diyeti’yle Obezite ve Diyabete Çözüm Var yazıldı.

Beşinci kitabın, Karatay Diyeti’yle Beslenme Tuzaklarından Kurtuluş Rehberi’nin yazılmasının nedeni ise yağlar! Çünkü dört kitabımda anlatmış olmama rağmen, halkımızdan gelen sorular ‘yağ’ konusunun hâlâ anlaşılamadığını ve bu konunun detaylı bir şekilde altının açılması gerektiğini gösterdi. ‘Az yağlı/düşük kalorili diyetler’in faydası olmadığı gibi, sağlığımıza neden zarar verdiğini bilimsel gerçekler ve kanıtlarla açıklamak zorundaydım.

Elinizdeki altıncı kitabın, Anne Adayları ve Hamileler için Karatay Diyeti’nin yazılmasının nedeni ise bugün kadınların yaşadıkları gebelik ve doğum sıkıntıları, gebelik şekeri, erken ve ölü doğumlar, genç hanımlarda çok sık görülen düşükler, Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre son yıllarda yüzde12 oranında artmış olan yenidoğan yoğun bakım vakaları, bebeklerde görülen gelişme bozuklukları, gelişme geriliği, otizm gibi sorunlar, bebek ve çocuklarda hızlı bir artış gösteren kanser, kronik/dejeneratif dediğimiz tip-2 diyabet, metabolik sendrom, obezite gibi yetişkin hastalıkları... Oysa bu hastalıkları önlemek mümkün ve bu kendi elimizde! Bunu da yine bilimsel gerçeklerle açıklamak zorunda kaldım.”

Günün Önemli Haberleri