Annan'ın ziyareti çatışmaları dindirmedi
Abone olBM ve Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan, Şam'da Suriye lideri Beşar Esad'la bir araya gelirken, ülkenin çeşitli bölgelerinde çatışmalar devam etti.
Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin Suriye temsilcisi Kofi
Annan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'la görüşmek için Şam'a adım
atarken ülkede şiddet olayları hızını kesmedi.
Aktivistler, güvenlik güçlerinin Humus'un bazı bölgelerinde sabah saatlerinde ateş açtığını, dün gece de başkent Şam'dan patlama sesleri geldiğini söyledi.
Esad'la görüştükten sonra açıklama yapan Annan, 15 aydır devam eden çatışmaların ardından Cuma günü Hule'de 108 kişinin katledilmesinin bardağı taşıran son nokta olduğunu belirtti.
Kofi Annan, altı maddelik barış planının 'gerektiği gibi' uygulanamadığını söyledi.
Bu arada, Humus'a bağlı Hule kasabasında çoğu çocuk 108 kişinin
öldüğü katliamdan sonra bazı Batılı ülkeler Suriyeli diplomatları
sınır dışı etme kararı aldı.
Humus ateş altında
Aktivistler, güvenlik güçlerinin sabah saatlerinde Humus'un Kuseyr ve Varşa bölgelerinde ateş açtığını belirtti. Ordunun Bab El Sebaa bölgesine de girdiği yönünde haberler geldi.
İnternette yer alan ancak doğrulanamayan bir videoda, zırhlı bir birlik ellerinde makineli tüfeklerle Bab El Sebaa bölgesine girerken görüntülendi.
Muhalif Yerel Koordinasyon Komiteleri, dün gece Şam'ın doğu mahallesi Duma'daki çatışmalarda en az beş kişinin öldüğünü duyurdu.
Güvenlik Güçleri ile Özgür Suriye Ordusu'nun güneydeki El Sabina bölgesinde de çatıştığı belirtildi.
Lübnan'daki BBC Muhabiri Jim Muir'e göre, gelen haberler doğruysa Kofi Annan'ın Esad ve muhaliflerle görüşmesi olumlu sonuç vermedi.
Muhabirimiz, Annan'ın altı maddelik barış planı çerçevesinde ordunun ve tankların Nisan ayında çekilmiş olması gerektiğini söyledi.
Annan 'cesur adımlar' istiyor
Kofi Annan ise Esad'la görüştükten sonra yaptığı açıklamada, 'Esad'dan barış planının uygulanabilmesi için yarın değil hemen cesur adımlar atmasını istedim" dedi.
Annan, hükümetin desteklediği milislere ve muhalif güçlere şiddetten uzak durma çağrısında bulundu.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ise barış planının başarısının "terörist faaliyetlerin' ve 'silah kaçakçılığının' durmasına bağlı olduğunu savundu.
Amerika Birleşik Devletleri, Fransa, İngiltere, İtalya, İspanya, Kanada, Avustralya, Hollanda ve İsviçre Hule katliamına tepki olarak Suriyeli diplomatları sınır dışı edeceğini duyurdu.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Sözcüsü Rupert Colvile, katliamla ilgili soruşturmadaki ilk bulguların, ölenlerin çoğunun yakın mesafaden ateş açılarak ya da bıçakla öldürüldüğüne işaret ettiğini açıkladı.
Ölenlerden 49'u çocuk, 34'ü de kadın.