Annan'dan Şam'a kritik ziyaret

Abone ol

BM Suriye özel temsilcisi Kofi Annan, 108 kişinin öldüğü, 300 kişinin yaralandığı Hule katliamının ardından hükümet ve muhalefetle temaslarda bulunmak üzere Şam’a gitti.

BM Suriye özel temsilcisi Kofi Annan, 108 kişinin öldüğü, 300 kişinin yaralandığı Hule katliamının ardından hükümet ve muhalefetle temaslarda bulunmak üzere Şam’a gitti.

Suriye ziyaretini kritik bir adım olarak değerlendiren Annan, neredeyse yarısı çocuk yüzden fazla kişinin ölümünün kendisini şoke ettiğini ve olaydan derin üzüntü duyduğunu söyledi.

Altı maddelik barış planının kapsamlı bir şekilde uygulanması gerektiğini söyleyen Annan, sadece hükümeti değil elinde silah olan herkesi Suriye’de yaşanan krizi barışçıl yollarla çözmeye çağırdı.

Annan’ın Şam ziyareti, BM Güvenlik Konseyi’nin Hule’de ağır silahlar kullanılarak 108 kişinin öldürülmesinin ardından oybirliğiyle Suriye yönetimni kınamasının ardından geldi.

Konsey katliamdan doğrudan Suriye hükümetini sorumlu tutmadı.

Uluslararası çapta büyük öfke yaratan Cuma günkü katliamda hayatını kaybedenlerin 49'u çocuk, 34'ü de kadın.

Birleşmiş Milletler, ölümlerden sorumlu olanların hesap vermesini istedi.

Annan'ın Salı günü Cumhurbaşkanı Esad ile görüşmesi bekleniyor.

'Yalan tsunamisi'

Suriye'nin Birleşmiş Milletler temsilcisi Beşar Caferi, bazı Konsey üyelerini "yalan tsunamisi" yaratmakla suçladı ve olaylarda Suriye güçlerinin sorumluluğunu olmadığını savundu.

Güvenlik Konseyi, oybirliğiyle kabul edilen ancak bağlayıcı olmayan bir bildiriyle Suriye ordusunun yerleşim birimlerindeki ağır silahlarını çekmesi çağrısında bulundu.

Bildiride, "Güvenlik Konseyi üyeleri Humus yakınlarındaki Hule'de, Suriye güçlerinin bir yerleşim yerinde tank ve topçu ateşi açmasını içeren saldırılardaki cinayetleri mümkün olan en sert ifadelerle kınar. Konsey üyeleri sivillerin ağır işkenceyle ve yakın mesafeden ateşle öldürülmesini de kınar. Sivil nüfusa yönelik bu tür menfur güç kullanımı, uygulanabilir uluslararası hukuka aykırıdır" denildi.

Ancak Suriye'nin BM temsilcisi Beşar Caferi, Almanya ve İngiliz temsilcileri ima ederek bazı üyelerin Suriye'nin katliamdaki rolü konusunda dünyayı yanıltmaya çalıştığını savundu.

Caferi, "Gayri resmi oturumda ne (Suriye'deki BM gözlemci heyetinin başkanı Tümgenral Robert) Mood ne de başka biri, Konsey'e yaşananlardan Suriye hükümetinin sorumlu olduğunu söylemiştir." dedi.

Robert Mood, BBC'ye yaptığı açıklamada, Ölümlere yol açan olaylar konusunda belirsizlikler var. Ama BM gözlemcileri Hule'de soruşturma başlattı.

Muhalifler, Suriye askerlerinin protesto gösterileri sonrasında Hule'yi bombardımana tuttuğunu söylüyor. Bazı köy sakinlerinin bu bombardımanda bazılarının da "Şebiha" olarak bilinen milis güçleri tarafından yakın mesafeden ateş edilerek öldürüldüğü öne sürülüyor. Suriye hükümeti ise saldırıların arkasında "teröristlerin" olduğunu iddia ediyor ve olay sırasında köyde hiçbir tank olmadığını söylüyor.

Bu arada, Suriyeli muhalifler Pazar günü Hama'nın bombalanması sonucu en az 30 kişinin öldüğünü duyurdular.

Günün Önemli Haberleri