Annan Suriye krizini görüşmek için Çin'de
Abone olSuriye'de şiddet devam ederken, BM özel elçisi Kofi Annan krize çözüm bulabilmek için Moskova ardından Pekin'i ziyaret ediyor.
Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Elçisi Kofi
Annan, Suriye'deki şiddete son verilmesi için hazırladığı plana
destek aramak üzere Pekin'i ziyaret ediyor.
Çinli yetkililer bu görüşmelerin soruna çözüm sağlaması umudunu dile getirseler de 'yönetim değişikliği'ne kapıyı aralayacak herhangi bir öneriyi desteklemeye isteksiz olduklarını kaydediyorlar.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hong Lei, "Çin Sayın Annan'ın arabuluculuk çabalarına değer vermekte ve desteklemektedir" dedi.
Moskova'daki temasları sonunda, Pekin'e yola çıkarken bir açıklama yapan Annan, krizin uzamasına izin verilemeyeceğini söyledi, ancak bir takvim oluşturmak için tüm tarafların rızasının gerektiğini vurguladı.
Annan "Bu durumun süresiz olarak böyle devam etmesine izin
verilemez; taraflara da ilettiğim gibi esmekte olan dönüşüm
rüzgarlarına da direnilemez" dedi.
Annan'ın temasları sonrasında Rus yetkililer, BM gözetiminde ateşkes ilan edilmesi ve muhaliflerle siyasi diyaloga girilmesini öngören planı desteklediğini duyurdu.
Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev eski BM Genel Sekreteri Annan'ın girişimlerini bütünüyle desteklediğini çünkü bunun 'Suriye'nin uzun ve kanlı bir iç savaşın önüne geçmek için son fırsat' olduğunu söyledi.
Muhabirlerimiz, Moskova'nın desteğini arkasına almış olmanın Annan'ın Çin temasları için işini kolaylaştıracağını söylüyorlar.
Rusya ve Çin şiddeti kınayan iki BM karar tasarısını, içeriğinin dengeli olmadığı gerekçesiyle veto etmişlerdi. Moskova ve Pekin, yönetim değişikliğine kapıyı aralayacak bir ifade kullanılmasının, Libya'daki gibi yönetime karşı dış destekli bir silahlı mücadeleye dönüşmesinden endişe duyuyor.
Diğer Güvenlik Konseyi üyeleri ise kararın önünün kesilmesini yoğun şekilde eleştirdi.
Suriye'de Beşar Esad yönetiminin siyasi baskıları aleyhinde bir yıl önce başlayan gösteriler ve bunu izleyen şiddet, BM rakamlarına göre sekiz bin kişinin ölümüne yol açtı.
Muhaliflerin İstanbul toplantısı
Suriyeli muhalif gruplar ise 1 Nisan'daki 'Suriye'nin Dostları' toplantısı öncesinde, daha bütünlüklü bir yapı oluşturabilmek için İstanbul'da görüşmeler yapıyor.
Muhalif örgütlerin çatı kuruluşu olan Suriye Ulusal Konseyi amaçlarını "Suriye muhalefetinin rejimin diktatörlüğüne son vermek ve çoğulcu sivil ve demokratik bir devlete kavuşma nihai amacını gerçekleştirmek için ortak hedefler belirlemek" olarak ifade ediyor.
BBC'nin İstanbul'daki muhabiri Jonathan Head, Tunus'ta yapılan ilk 'Suriye'nin Dostları' toplantısının genel olarak başarısız görüldüğünü, bunun ötesine geçebilmek için öncelikle daha tutarlı ve bütünlüklü bir muhalefet gerektiğini belirtiyor.
Annan'ın 10 gün kadar önce Suriye yönetimine sunduğu ve şimdi dünya başkentlerinde ele aldığı altı maddelik planı Cumhurbaşkanı Esad'ın yerleşim merkezlerinden askerlerini çekmesini, tüm tarafların çatışmalara en azından günde iki saat ara vererek insani yardımın ulaşmasına olanak vermesini, yönetimin isyan sürecinde gözaltına aldığı kişileri serbest bırakmasını öngörüyor.
Ancak bu adımları atması için Şam yönetimine bir takvim dayatılmazken, Cumhurbaşkanı Esad'a görevden ayrılma çağrısı da yapılmıyor.
Annan'ın sözcüsü Suriye hükümetinin plana yanıtını ilettiğini, Annan'ın da yanıt konusundaki değerlendirmelerini kısa süre içinde bildireceğini kaydetti.
Ülkede şiddet ise sürüyor. Muhalif kaynaklara göre dün, ülkenin orta kesimindeki Humus kenti bir kez daha bombardımana hedef oldu.
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi adlı kuruluş Halidiye semtinde açılan havan topu ateşinde en az beş sivilin öldüğünü duyurdu.
Ayrıca askerlik yaşındaki erkeklerin Suriye'den ayrılmasına bazı kısıtlamalar getirildi.
18-42 yaş grubundaki erkeklerin şimdi askerlik dairesi ve göçmenlik merkezlerinden ek izin belgeleri alması gerekiyor.