Annan: Şam'a 48 saat içinde heyet gidiyor

Abone ol

BMve Arap Birliği'nin özel temsilcisi Annan, heyetin Suriye hükümeti ile ateşkes gözlemcilerinin nasıl konumlandırılacağını görüşeceğini söyledi.

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan 48 saat içinde Şam'a bir BM heyeti gideceğini söyledi.

BM eski genel sekreteri Şam'a gidecek öncü heyetin Suriye hükümetiyle, ateşkesi kontrol edecek Birleşmiş Milletler gözlemcilerinin ülkede nasıl konumlandırılacağını görüşeceklerini söyledi.

Kofi Annan tarafından sunulan ve Suriye hükümeti tarafından kabul edildiği bildirilen Arap Birliği ve BM destekli barış planı ilk aşamada bir ateşkes sağlanmasını öngörüyor.

Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan dün "Suriye'nin 10 Nisan tarihine dek 6 maddeli barış planının kısmen uygulanmasını kabul ettiğini" açıklamıştı.

Plana göre ateşkesin uygulanışı BM gözlemcileri tarafından denetlenecek.

Annan BM'ye bilgi vermişti

Arap Birliği ve BM’nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan’ın hazırladığı plan, BM gözetiminde, tüm tarafların şiddete son vermelerini öngörüyor.

Plan, askerlerin ve ağır silahların kentlerden çekilmesini, mahkumların serbest bırakılmasını, insani yardımlara izin verilmesini ve gazetecilere yönelik sınırlamaların kaldırılmasını içeriyor.

BM Güvenlik Konseyi'nin kapalı oturumunda üye ülkelerin temsilcilerini Suriye konusunda bilgilendiren Annan, Konsey'den barış planının kısmen uygulanması için öngörülen 10 Nisan mühletine ve bundan 48 saat sonra da tam ateşkes ilan edilmesine destek verilmesini istemişti.

Suriye geçen hafta barış planını kabul ettiğini açıklamıştı; ancak Kofi Annan, barış planının en önemli koşullarından biri olan ateşkes sağlanması konusunda henüz hiçbir ilerleme kaydedilemediğine işaret etti.

Annan'la yapılan toplantıdan sonra basına bilgi veren ABD'nin BM Büyükelçisi Susan Rice, "Çeşitli sözlerin verilip bozulduğunu çok gördük. Geçmiş deneyimler yüzünden, Suriye'nin Annan planını uygulaması konusuna kuşkuyla bakıyoruz." dedi ve çatışmaların yatışacak yerde, tırmanması olasılığına karşı uyardı.

Daha önce Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Şam'ın kabul ettiği, 6 maddeli barış planının açık uçlu olmadığını söylemişti.

Öte yandan Uluslararası Kızıl Haç Örgütü'nün başkanı Jakob Kellenberger, gözaltında tutulan kişilere erişme olanaklarını ve yardım operasyonlarının genişletilmesini görüşmek amacıyla Şam'a gidiyor.

Günün Önemli Haberleri