Annan, BM Suriye temsilciliğini bırakıyor
Abone olBirleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin Suriye temsilcisi Kofi Annan'ın görevinden ayrılacağı açıklandı. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, görev süresi Ağustos sonunda sona eren Annan'ın bu sürenin uzatılmasını istemediğini söyledi.
Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği'nin Suriye temsilcisi Kofi
Annan'ın görevinden ayrılacağı açıklandı.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, görev süresi Ağustos sonunda sona
eren Annan'ın bu sürenin uzatılmasını istemediğini söyledi.
Annan, Suriye'deki çatışmaları sona erdirmeyi amaçlayan altı
maddelik bir barış planı hazırlamıştı. Hem Esad'ın hem de
isyancıların kabul ettiği plan sonuç vermemişti.
BM Genel Sekreteri, Kofi Annan'ın yerine kimin atanacağı konusunda
Arap Birliği'yle görüşmeler yapıldığını belirtti.
Halep'te saldırı
Bu arada Suriye’nin Halep kenti yakınlarındaki isyancılar el koydukları orduya ait bir tankla kilit öneme sahip bir askeri üsse saldırdı.
İsyancılar, ordunun isyancılara ateş açmak için ve hava saldırısı düzenlemek için kullandığı Halep’in kuzeyindeki askeri üssü bombaladıklarını duyurdu.
Şam'da da muhalifler, hükümete bağlı güçleri, 70'den fazla
kişiyi öldürmekle suçladı.
Ordu birlikleri ise ev ev dolaşarak ailelerden belgelerini göstermelerini istedi.
Aktivistler, askerlerin kurbanlarının çocuğunu öldürdüklerini belirtti.
Suriye devlet televizyonu da “onlarca teröristin” çevrelendiğini veya operasyon sırasında öldürüldüğünü duyurdu.
Halep’teki muhalif komutanlar, Halep ve Türkiye sınırına yakın isyancıların kontrolündeki Azaz arasında bulunan Menagh askeri hava üssüne düzenledikleri saldırıda, orduya ait bir tankı kullandıklarını söyledi.
AFP haber ajansına göre, isyancıların iddiası Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi tarafından da doğrulandı.
Komutanlar, hükümet birliklerinin hava üssünü yakın bölgelere saldırmak için kullandıklarını söyledi
Bu saldırı, isyancıların ağır silahlar kullanarak düzenledikleri ilk saldırı oldu.
Kanlı görüntüler
Halep’teki çatışmalar çıkmaza girmiş gibi görünüyor.
Daha önce kentin birkaç gün içinde isyancılardan temizleneceğini duyuran devlet televizyonu “teröristlerle” yalnızca birkaç çatışma çıktığına dair haberler veriyor.
İsyancılar ayrıca Türkiye sınırına sevkiyat yolu açan Anadan sınır kapısını da ele geçirdi.
Lübnan’da bulunan BBC Muhabiri Jim Muir bu adımın rejimin hava gücünü sekteye uğratabileceğini söyledi.
Muhabirimize göre, Halep’teki durum çözümsüz kaldıkça, rejime karşı Halep ve İdlib’te “kurtarılmış bölge” oluşturmak isteyen isyancıların eli güçleniyor.
Paris’te bulunan muhalif Suriye Ulusal Konseyi’nin (SUK) ileri gelen üyelerinden Burhan Galyun, Çarşamba günü yaptığı açıklamada muhaliflerin Halep’i “kaleleri” olarak kullanmak istediklerini söyledi.
Galyun, “Özgür Suriye Ordusu’nun yoluna çıkacak bir şey kalmayacak. Hama, Humus ve Şam’ın dış mahalleleri kurtarıldı” dedi.
Ancak muhaliflerin izlediği yöntem tartışmalara neden oluyor.
İsyancıların yaptığı "savaş suçu" olabilir
İnternette yayınlanan bir görüntü kaydında, silahlı isyancılar Halep’te hükümet yanlısı milisler olduğu tahmin edilen mahkûmları öldürürken görülüyor.
Bağımsız kaynaklar tarafından doğrulanan görüntülerde muhalifler, yaralı ve kanlı bedenleri ile yarı çıplak halde duvara yasladıkları mahkûmları Kalaşnikof tüfeklerle öldürüyor.
Muhalif Suriye Ulusal Konseyi isyancıları eleştirirken İnsan Hakları İzleme Örgütü de olayın “savaş suçu” olarak görülebileceğini söyledi.
SUK, milislerin yaptığının gaddarca olduğunu kabul etti. Ancak kurbanların "işkencecilerden ve katillerden intikam aldıklarını" savundu.
Buna karşın hükümet güçlerince öldürülen bir isyancı milisin kuzeni BBC'ye yaptığı açıklamada, Esad yanlılarının çok sayıda vahşet olayına imza attığını, dünyanın "Suriye halkının haklarını savunanları kınamaması gerektiğini" savundu.
Diğer gelişmeler:
- Ürdünlü yetkililer, Suriyeli askerlerin mültecileri sınırdan geçiren Ürdün askerlerine ateş açtığını duyurdu.
- Amerikan medyası, ABD Başkanı Barack Obama’nın bu yılın başlarında CIA ve diğer yetkililere isyancılara yardım etmeleri talimatı verdiğini yazdı.
- BM Gıda ve Tarım Örgütü yaklaşık 3 milyon Suriyelinin gıda ve tarım faaliyetlerinde yardıma ihtiyacı olduğunu duyurdu.
Görgü tanıkları ve aktivistler Çarşamba günü Şam’ın güneybatı bölgesi Cevdet Artuz’da yoğun çatışmalar yaşandığını belirtti.
Reuters haber ajansına konuşan bir Suriyeli, askerlerin kimlik kontrolü yaptıktan sonra serbest bıraktıklarını ifade ederken daha sonra en az 35 kişinin öldüğünü gördüğünü aktardı.
Kendisini Fares olarak tanıtan görgü tanığı, “Neredeyse hepsi yüzlerine, boyunlarına ve kafalarına sıkılan kurşunla öldürülmüştü” dedi.
Merkezi İngiltere'de olan Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, dün 135 kişinin öldüğünü belirtirken, Yerel Eşgüdüm Komitesi 170 kişinin öldüğünü bildirdi.
Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad dün ülkenin kaderini belirleyecek bir savaşın içinde olduklarını söylemiş, "Halkımızın ve ülkemizin kaderi, geçmişi, bugünü ve geleceği bu savaşa bağlı" diye konuşmuştu.
Esad, dört üst düzey görevlinin öldüğü iki hafta önceki intihar saldırısından bu yana kamuoyuna hiç açıklama yapmamıştı.