Annan: Barış planı Suriye için son fırsat
Abone olBirleşmiş Milletler ve Arap Ligi özel temsilcisi Kofi Annan, BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada Suriye için hazırlanan barış planının "iç savaşı önlemek için son fırsat" olduğunu bildirdi.
Birleşmiş Milletler ve Arap Ligi özel temsilcisi Kofi Annan, BM
Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada Suriye için hazırlanan barış
planının "iç savaşı önlemek için son fırsat" olduğunu bildirdi.
Annan, Güvenlik Konseyi'nde yapılan kapalı oturumda barış planının "sonsuz bir taahhüt" olmadığını belirterek Suriye'de devam etmekte olan ihlallere işaret etti.
Kofi Annan, Suriye ordusunun bugün daha az sayıda ağır silah kullandığını, fakat insan hakları ihlallerinin artmakta olduğunu söyledi.
Uluslararası Kızılhaç Örgütü de dün yaptığı açıklamada yüzbinlerce insanın yardıma ihtiyaç duyduğunu belirterek Suriye'ye ek 27 milyon dolarlık yardım talebinde bulunmuştu.
'İç savaşa izin veremeyiz'
Suriye'de işkence, topluca tutuklamaya gidilmesi ve diğer insan
hakları ihlallerinden tedirgin olduğunu belirten Kofi Annan, askeri
operasyonları sona erdirme sorumluluğunun başta Cumhurbaşkanı Beşar
Esad'a düştüğünü vurguldı.
Bilgilendirme toplantısından sonra basına açıklamalarda bulunan Annan, ateşkes gözlemcilerinin Suriye'yi istikrara kavuşturma konusunda "eldeki tek fırsat" olduğunu belirtti.
Annan, "Aksi takdirde ülke iç savaşa sürüklenir, ki bunun sonuçları da çok korkunç olur. Buna izin veremeyiz" dedi.
Annan'ın bir ay önce sonuçlandırdığı barış planı 300 BM gözlemcisinin Suriye'ye gönderilmesini öngörüyordu, ancak bu, ülkede şiddeti sona erdirmeyi başaramadı.
ABD'nin BM temsilcisi Susan Rice, Washington'un, Esad'ın görevi bırakması için baskıya devam edeceğini bildirdi. Rice, "Suriye rejimi Kofi Annan'ın altı maddeli planından hiçbirini bugüne kadar tümüyle uygulamadı" dedi.
Kızılhaç'tan uyarılar
Kızılhaç, Suriye'nin bazı bölgelerinde zaman zaman sükunet dönemleri görülse de diğer birçok bölgede şiddetin aynı yoğunluğuyla devam ettiğini belirtiyor.
Kızılhaç başkanı Jakob Kellenberger, Annan'ın ateşkes planının başarıya ulaşması konusunda şüpheler taşıdığını söyledi. Kellenberger, BBC'ye yaptığı açıklamada "Başarılı olması için BM gözlemcilerinin ülkeye hızlı sevkiyatının olması gerekirdi. Oysa Suriye'de hala çok az sayıda gözlemci bulunuyor." dedi.
Uluslararası Kızılhaç Örgütü, Suriye'de kaydedilen bir olumlu gelişme de olduğunu ve yetkililerden bu ayın sonlarına doğru Halep cezaevinde bulunan tutukluların ziyaret edilmesi için izin alındığını açıkladı.
Suriye'de çatışmaların başlamasından bu yana kaç kişinin gözaltına alındığı konusunda kesin bir rakam bulunmuyor. Ancak Kızılhaç binlerce kişinin, aileleri ve avukatlara erişimleri olmaksızın gözaltında tutulduğunu tahmin ediyor.
Örgüt çatışma bölgelerine herhangi bir sınırlama olmaksızın girilmesinin de baş öncelikleri olduğunu vurguluyor.