Ankara'dan İsrail'e 63.5 milyon dolarlık fatura

Abone ol

İsrail'in Türk Hava Kuvvetleri'ne istihbarat sistemi satışını engellemesi üzerine hükümet cevap vermekte gecikmedi.

İsrail Savunma Bakanlığı'nın, İsrailli savunma sanayi firmaları IAI ile Elbit'in Türk Hava Kuvvetleri'ne istihbarat sistemi satışına dair ihracat lisansını iptal etmesinin ardından Ankara'dan karşı hamle geldi.

63.5 MİLYON DOLARLIK FATURA

Zaman gazetesinde yer alan İsrailli firmanın 8,5 milyon dolarlık teminat mektubu 'yakıldı'. Yani bu para, projenin ana yüklenicisi Aselsan tarafından geri alındı. Daha önce avans olarak ödenen 55 milyon doların iadesi için IAI ve Elbit'e verilen sürenin dolmasına birkaç gün kaldı. Bu miktar da Aselsan tarafından tahsil edilecek. Geri alınan miktarlar ya doğrudan Savunma Sanayii Müsteşarlığı'na (SSM) aktarılacak ya da SSM ve Aselsan arasındaki mahsuplaşmada kullanılacak.

İsrail firmaları, Türk Hava Kuvvetleri'nin envanterinde bulunan F-4 savaş uçaklarına monte edilmek üzere istihbarat ve keşif amaçlı kamera sistemleri üretiyordu. İsrail firmalarıyla 2008'de 165 milyon dolarlık sözleşme imzalandı ve bir yıl sonra da avans ödemeleri yapıldı. Fakat Türkiye ve İsrail arasında yaşanan siyasi krizin ardından ihaleyi kazanan iki firmanın ihracat lisansı İsrail tarafından iptal edildi. Böylece proje durmuş oldu. Söz konusu sistemlerin sahip olduğu teknolojiyle, kilometrelerce derinlikteki bir alandan çözünürlüğü yüksek görüntü alınabiliyor. Şu an F-4 uçaklarında kullanılan sistem ise, dijital görüntülemeyi içermiyor. Görüntülerin üsse aktarılması için uçakların öncelikle iniş yapması şart.

Ardından çekilen görüntüler kartlara basılıyor. Alınması düşünülen sistemde ise, 150 kilometre mesafeden dijital fotoğraf çekilebilecekti ve bilgi aktarımı için uçakların üslerine dönmesinin beklenmesine gerek kalmayacaktı. Projenin iptalinin ardından SSM, elindeki B planını devreye soktu. Söz konusu sistemler ya hazır olarak ABD'den alınacak ya da Aselsan'a 3 yıl süre verilecek ve yerli sistemler beklenecek. Fakat Aselsan'ın da 'yerli üretiyorum' dediği birçok sistemi yurtdışından getirip sadece Türkiye'de montaj yaptığının bilinmesi savunma bürokratlarını sıkıntıya sokuyor.

Günün Önemli Haberleri