Ankara'da gergin bekleyiş sürüyor!
Abone olMeclis tarihinin en krizli açılışlarından birine hazırlanıyor. Gözler BDP ve CHP'nin kararlarında...
İNTERNETHABER
ANKARA- TBMM 12 Haziran seçimlerinin ardından
Cumhuriyet tarihinin en krizli açılış törenine hazırlanıyor.
Bir tarafta Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesi
üzerine boykot kararı alan BDP, diğer tarafta Ergenekon sanıkları
Balbay ve Haberal'ın tahliye edilmemesi üzerine yemin etmeme
eğilimi güçlenen CHP.
Yaşanan krizler sonrası hem BDP hem de CHP somut bir adım atılması noktasında topu hükümete attı. BDP de CHP de Meclis'in kapılarını açacak bir cümle bekledi. Ancak yemine saatler kala Başbakan Erdoğan'ın açıklamaları o umudu doğurmadı.
Erdoğan, ''Halkımız, bizi parlamento çalışmalarına katılmak üzere buraya gönderdi. Millet bizden boykot istemiyor, 'git orada benim haklarımı savun' diyor" dedi, ama sorunların çözümü için adım atılacağı mesajı vermedi. Erdoğan'ın Hatip Dicle için söylediği, "Aday yaparken sonucun böyle olacağını biliyorlardı. Amaçları yasaları zorlamak ve yeni gerilim yaratmak" sözleri de BDP'lileri daha da kızdıracak gibi görünüyor.
Peki şimdi ne olacak?
CHP'DE YEMİN ETMEME EĞİLİMİ GÜÇLENİYOR
CHP Haberal ve Balbay'la ilgili tahliye kararının reddedilmesinden bu yana bir eylem planı üzerinde çalışıyor. İlk toplantılarda uluslararası anlaşmalara bile tam muhalefet, komisyonlara üye vermeme, Meclis'teki organların oluşumunun önlenmesi gibi Meclis çalışmalarını tıkama üzerine planlar yapan CHP'de son günlerde yemin törenine katılmama eğilimi arttı. CHP yönetimi son birkaç gün içinde sürekli istişareler içinde. Geç saatlere kadar toplantılar yapılıyor. Son karar ise bugün sabah saat 10.00'da yapılacak MYK toplantısında verilecek. Ardından CHP'nin ilk grup toplantısında kesinleştirilecek.
Ama CHP'de yine de umutlar tükenmiş değil. CHP yemin töreninin başlayacağı saat 15.00'e kadar tutuklu vekillerin tahliyeleriyle ilgili bir gelişme olursa bu planların tamamı masadan kalkacak.
BDP DİYARBAKIR'DA OLACAK
Meclis'in açılış töreninde asıl kriz ise BDP nedeniyle yaşanacak. Hatip Dicle'yle adım atılmaması ve KCK tutukluları serbest bırakılmadığı için boykot kararı veren BDP'liler nedeniyle Meclis 35 boş koltukla açılacak. Meclis'e gelmeyecek olan BDP'lilerin büyük kısmı yemin töreni sırasında Diyarbakır'da olacak. Bu arada milletvekillerinin bir kısmının da kalp krizinden hayatını kaybeden eski BDP Milletvekili Nuri Yaman'ın cenaze törenine katılması bekleniyor.
MHP TAM KADRO MECLİS'TE
MHP Balyoz sanıklarından İstanbul Milletvekili Engin Alan'ın tahliye edilmemesini eleştirdi ancak bunu bir eyleme çevirmeyi düşünmüyor. Parti yönetimi de bu tavrını yemin töreni önce net bir şekilde ortaya koydu, bu "Tam kadro Meclis'te olacakları mesajıydı.
YEMİN EDİLMEZSE NE OLACAK?
Milletvekilleri mazbatalarını aldıktan sonra bir vekil olarak bütün sosyal haklardan yararlanıp maaşlarını alıyor. Ancak vekiller yemin etmedikleri için Meclis çalışmalarına katılamıyor, komisyonlarda görev alamıyor.