Ankarada balık tutma keyfi

Abone ol

Ankara'nın çehresi değişti. Gezilecek, keyiflye vakit geçirilecek alanları çoğaldı. İşte onlardan bazıları..

Başkentliler, yükselen hava sıcaklıklarıyla birlikte hafta sonları Mogan Park, Göksu Park, Harikalar Diyarı ve Mavi Göl gibi rekreasyon alanlarında piknik yaparak stres atıyor. AA muhabirinin yaptığı derlemelere göre, son 10 yıl içinde toplam 4 milyon 573 bin metrekare büyüklüğünde rekreasyon alanı, başkentlilerin hizmetine sunuldu. Başkentliler, kent merkezine yakın yerlerde bulunan rekreasyon alanlarının tümüne, toplu taşıma araçlarını kullanarak ulaşabiliyor.

HARİKA BİR DİYAR...

Belediye tarafından Sincan'da bulunan Yunus Göleti alanında yapılan Harikalar Diyarı Rekreasyon Alanı da başkentlilerin tercih ettiği mesire alanlarından biri... Vatandaşlar, Harikalar Diyarı'na Sincan veya Fatih hattında çalışan toplu taşıma otobüsleri ile gidebiliyor. Harikalar Diyarı, 1 milyon 300 bin metrekarelik alanıyla aynı zamanda Avrupa'nın da en büyük kentsel parklarından biri durumunda. Yaklaşık 771 bin metrekaresi yeşil alan, 330 bin metrekaresi yol ve meydanlar, 40 bin metrekaresi otopark alanı, 67 bin metrekaresi yapı alanı, 92 bin metrekaresi su alanları olarak planlanan Harikalar Diyarı içinde Başkentli çocuklar için 25 bin metrekarelik bir alana kurulu, ''Masal Adası'' bulunuyor.

Özel bir peyzaj çalışması ve ışıklandırma bulunan Masal Adası'nda çeşitli masal kahramanlarının kendi mekanlarında canlandırıldığı ve filmlerinin oynatıldığı 12 cep sineması da miniklerin beğenisine sunuluyor. Tarkan, Karacaoğlan ve Boğaçhan, Nasrettin Hoca, Keloğlan, Alaaddin ve Sihirli Lambası, Karagöz ve Hacivat, Şirinler, Taş Devri, Red Kit ve Daltonlar, bu masal dünyasının çizgi kahramanları arasında yerlerini alıyor. Harikalar Diyarı'nda ayrıca, 2 bin 800 metrekare alan içerisinde bulunan 550 kişilik 1 büyük ana salon ve 2 yan salondan oluşan modern nikah salonu, göl alanı, 5 bin kişilik yarı açık göl anfisi, kıyı çay bahçesi, Anadolu mutfağının örneklerinin sunulduğu Anadolu Sofrası lokantası, deniz ürünleri lokantası, fast food merkezleri, büfeler, su depoları, büyük bir yönetim binası, 350 kişilik modern bir toplantı salonu, sergi, sinema ve tiyatro salonları, futbol, basketbol, voleybol, hentbol sahaları da vatandaşlara hizmet veriyor.

Özürlülerin de yararlanabileceği açık ve kapalı yüzme havuzlarının bulunduğu Sincan Gençlik Merkezi, kır kahvesi, kafeteryalar, kondisyon salonu, piknik alanları, otoparklar, bisiklet, yaya yolları ve 771 bin metrekarelik geniş bir yeşil alan da Harikalar Diyarı'nın kullanım alanı içinde yer alıyor. Başkentliler, Ayaş Yolu üzerinde 12. kilometre üzerinde bulunan Harikalar Diyarı'na, yapımı devam eden Sincan Metrosu'nun Gölet alanında bulunan bir istasyonu sayesinde de ulaşabilecek.

MAVİ GÖL

Vatandaşların yararlanabileceği rekreasyon alanlarının başında 2 milyon 121 metrekarelik devasa kullanım alanıyla Kayaş yakınlarındaki Mavi Göl geliyor. Mavi Göl, aktif piknik alanı olarak kullanılması amacıyla Bayındır Barajı'nın rehabilite edilmesiyle oluşturuldu. Kent merkezine yalnızca 12 kilometre uzaklıkta bulunan Mavi Göl, alandaki donatılarıyla Ankaralıların dinlenme ve piknik ihtiyaçlarını karşılıyor. Mavi Göl'ün kullanım alanında piknik yapanlar için 370 barbekü, bin 800 ahşap piknik masası, 60 çardak, 30 göl manzaralı gölgelik, 50 aile salıncağı, çay bahçeleri, seyir terasları, çeşmeler ve tuvaletler bulunuyor. Rekreasyon alanında aileleriyle birlikte pikniğe gelen çocuklar da düşünülerek 2 büyük ve 20 küçük oyun grubu yerleştirilen Mavi Göl'de ayrıca, 2'si ahşap, 2'si plastik duba sistemli olmak üzere 4 iskele de bulunuyor. Yelkenli teknelerin de bulunduğu Mavi Göl'de isteyenler, can yeleği takarak deniz bisikletlerine binebiliyor. Ayrıca, özel hazırlanan bir başka iskelede de vatandaşların balık tutmasına izin veriliyor. Spor yapmak isteyenlerin de düşünüldüğü alanda, voleybol, basketbol, futbol sahaları, 1 mini golf sahası, 4 kondisyon aleti grubu ve patika yürüyüş yolları da vatandaşlara hizmet veriyor.

AMATÖR RESSAMLARA ŞÖVALE

Mavi Göl'de, güneşin batışını ya da gün ışıklarının göl üzerinde oynaşmasını resmetmek isteyen amatör ressamlar için ''Ressamlar Kordonu'' bulunuyor. Amatör ressamlar, kordonda kendileri için hazırlanan şövaleleri kullanabiliyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, alana 450 park aydınlatma direği yerleştirildiğini belirterek, 12 ve 10 metre boyundaki direklerin geceleri yolları ve barajı mavi ışıkla, ağaçları ise yeşil ışıkla aydınlatarak rengarenk bir görünüm kazandırdığını ifade ettiler. Mavi Göl'e gelen vatandaşların rahat bir ortamda piknik yapmalarını sağlamak amacıyla gün boyunca 4 atlı güvenlik görevlisi de göl çevresinde tur atıyor. Kent merkezine yakınlığıyla ulaşımın kolay olduğu baraj bölgesinde, özel arabalarıyla gelenlerin kullanabilmesi için büyük bir otopark ve baraj içi küçük cep otoparkları bulunuyor.

DENİZ TADINDA GÖL MANZARASI

Yaklaşık 602 bin metrekarelik alan üzerine kurulan Gölbaşı'ndaki Mogan Parkı'nda ise piknik alanları, asma köprülerle ulaşılan marina adası, ahşap kıyı yolu, koşu ve yaya yolları, çocuk oyun alanları, özürlü çocuklar oyun alanı, istasyonlu koşu pisti, 3 tenis kortu, 2 mini futbol sahası ve basketbol sahaları da yer alıyor. Ayrıca, park içerisinde binicilik merkezi, spor merkezi, Mogan Gölü Araştırma Merkezi, deniz feneri binası, kayıkhane, su deposu, çeşitli kafeteryalar, danışma binaları, tenis kortu, kay kay pisti, bisiklet kulübü ve sağlık ünitesi binaları bulunuyor. Mogan Gölü'nün Haymana yolu kıyı şeridinde yer alan bölgeye yapılan 4 kilometrelik ahşap platform sahil yürüyüş yolu üzerine 3 seyir terası ve 400 oturma bankı yerleştirildi. Mogan Parkı'na ayrıca, 100 bini aşkın fidan dikildi, 200 ailenin aynı anda yararlanabileceği piknik alanına ise 200 barbekü ve piknik masası ile 50 adet çeşme yerleştirildi. Akşam saatlerinde fenerin tepesine takılan lazer sistemi ile gölün yüzeyinin aydınlatıldığı Mogan Parkı'nda, Mogan Gölü'ne hakim bir tepede, bölge halkı ile tüm başkentlilerin yararlanabileceği 3 bin kişilik bir anfi tiyatro ve bin kişilik modern bir nikah salonu yer alıyor.

GÖKSU PARK

Eryaman'daki, Susuz Göleti'nin yeniden düzenlenmesiyle oluşturulan Göksu Park'ta 550 bin metrekarelik alan içinde 127 bin metrekare büyüklüğünde göl bulunuyor. Göl çevresinde yapılan kıyı düzenlemeleri rekreasyon alanındaki doğal güzelliğe sosyal ve sportif bir renk katıyor. Ahşap platform iskeleler, seyir fenerleri, 2 balık tutma iskelesi, su sporları tesisleri, göl içinde 400 metrekarelik bir gösteri platformu, 500 aile için piknik masaları ve barbekü, vatandaşların gölde 45'er dakika dolaşmalarını sağlayacak bir ''Nehir Gemisi'' de bulunan Göksu Park'ta, ray uzunluğu 550 metre olan Dağ Kızağı ve ray uzunluğu 2 kilometre olan ''Gezinti Treni'' de hizmet veriyor. Göl restoranlarının da yer aldığı Göksu Park'ta 2 bin 500 araçlık otopark, bisiklet ve yürüyüş yolları, açık hava tiyatrosu, basketbol, voleybol, mini futbol ve tenis sahaları gibi tesisler de vatandaşın hizmetine sunuldu.

ALTINPARK VE AOÇ

Aydınlıkevler'de bulunan 640 bin metrekarelik alana yayılan Altınpark da hafta sonları Ankaralıların en sık uğradığı yerlerden. Park alanında Uluslararası Fuar Merkezi, bilim merkezi, kültür merkezi, kapalı ve açık spor alanları, açık ve yarı açık gösteri anfileri, Türk, İtalyan ve Çin lokantaları, Türk Sokağı ve Tepe hanından oluşan bölüm, Gölet ve bahçeler, üretim seraları, olimpik yüzme havuzu, mini golf sahası ve at harası da vatandaşların ziyaret edebileceği yerler arasında bulunuyor. Atatürk Orman Çiftliği de, Ankara'nın alternatif mesire alanları arasında yer alıyor. Gazinoları, parkları, piknik yerleri, hayvanat bahçesi, çeşitli ürünleri ve doğası ile Ankaralılar tarafından çok ziyaret edilen bir gezi ve mesire yeri olan çiftliğe, belediye otobüsleri, dolmuş ve banliyö treni ile ulaşılabiliyor.

Günün Önemli Haberleri