Ankara- Sivas arası 2 saat olacak!

Abone ol

Bakan Binali Yıldırım, Sivas'ta hızlı tren projesi için yürütülen çalışmaları yerinde inceledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'dan Sivas'a hızlı tren müjdesi. Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı'nın 2015'in sonunda, en geç 2016 yılı içerisinde hizmete gireceğini söyleyen Yıldırım, Sivas'ta gar binasının yerini gezdi, çalışmaları yerinde inceledi.

Yıldırım, Sivas-Ankara Yüksek Hızlı Tren Hattı'nda Sivas'a yapılacak yeni gar binasının yerini incelemek için helikopterle şehri havadan gezdi. Daha sonra Yıldırım, Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı'nda devam eden çalışmaları inceledi.
 
Hattın Yıldızeli ilçesinden geçecek tünel kısmında gazetecilere açıklamalarda bulunan Yıldırım, 2 bin 200 metrelik tünelin bugüne kadar 600 metresinin tamamlandığını, geri kalan kısmında da çalışmaların devam ettiğini belirtti.
 
Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren Hattı'nın 406 kilometre olduğunu ifade eden Yıldırım, ''200 kilometre bir kısalmadan bahsediyoruz. Bildiğiniz gibi Yozgat-Yerköy üzerinden geliyor. Bu da seyahat süresinin 10 saatten 2-2,5 saate inmesi anlamına gelir. Baktığınız zaman Ankara'ya proje bittiğinde 2 saatte gidebileceksiniz. Bu ne anlama geliyor. Erzincan'a kara yoluyla gittiğiniz süre kadar Ankara'ya Yüksek Hızlı Trenle gideceksiniz'' diye konuştu.
 
92 METRELİK VİYADÜK YAPILACAK
 
406 kilometrelik hattın 68-70 kilometresinin tünellerden oluştuğunu belirten Yıldırım, şunları kaydetti:
 
''Bunun yanı sıra viyadükler de var. 51 adet de viyadük var. 51 adet viyadüğün toplam miktarı 30 kilometre. 400 kilometrelik hattın dörtte biri tünel ve viyadük. Ne kadar zor bir coğrafyada çalıştığımızı takdir edersiniz. Bu hatta, çalışma yapılmayan tek yer, bu tünelden sonra Sivas şehir merkezine gidinceye kadar olan kısımdır. Onun da ihalesi yapıldı. Yakında orada da çalışma başlayacak, bir kaç ay içerisinde. Hattın 150 kilometresi üst yapı, ray döşeme, elektrik hatları ve sinyal için hazır hale geldi. Geriye kalan 250 kilometrelik kısımda da özellikle Kırıkkale-Ankara arasında çalışmalar bundan sonra yoğunlaşacak. Çünkü en zor bölge, en zor geçişler orada. Belki de dünyada ayak yüksekliği en fazla olan viyadükler bu hat üzerinde yapılacak. Çok ciddi bir mühendislik gerektiriyor. 92 metre ayak yüksekliği var. Oldukça önemli bir yapı. Bu kadar yüksekten 80-90 metre deyince, bunu böldüğünüz zaman 30-35 katlı bir bina yüksekliğinde, üstünden bir tren geçecek anlamına geliyor. Zor bir proje ama zor olması bir şey ifade etmiyor. Yeter ki Sivaslıların, hemşehrilerimizin, vatandaşlarımızın Sivas-Ankara, Sivas-İstanbul, Sivas-Eskişehir, Sivas-Konya, Sivas-İzmir gibi birçok vilayete konforlu, rahat bir seyahat yapma imkanına sahip olsunlar. Her şey yolunda giderse, herhangi bir olağanüstü durum olmazsa, hedefimiz Ankara-Sivas arasını 2015'in sonunda, en geç 2016'nın içerisinde açmaktır. Bunun için arkadaşlarımız canla başla gayret ediyorlar.''
 
Projenin Sivas ile bitmediğini, Erzincan'a, Erzurum'a, Kars'a kadar etap etap devam edeceğini anlatan Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı:
 
''Şu anda yoğunlaşmamız Sivas üzerine. Eskişehir-İstanbul arasını da önümüzdeki sene inşallah tamamlamayı hedefliyoruz. Diğer yandan Bursa-Eskişehir-İstanbul arası başladı. Ankara-İzmir arasının Ankara-Afyon kesiminin ihalesi yapıldı. Hızlı tren ağıyla yavaş yavaş ülkemizi batıdan doğuya, kuzeyden güneye Ankara merkez olmak üzere örmeye başlıyoruz. Bu konuda bugüne kadar bin 100 kilometre civarında bitmiş hattımız var. Devam eden miktarda zannediyorum 3 bin kilometrenin üzerinde çalışma var. Amacımız Osmanlı'nın, Selçuklu'nun ve modern Türkiye Cumhuriyeti'nin başkentlerini birbiriyle hızlı tren hattıyla bağlamaktır. Bahsettiğim Sivas, Ankara, İstanbul, Bursa ve Konya. Buralarda devam eden çalışmalar bazılarında bitti, bazılarında devam ediyor.'' 
gar
Günün Önemli Haberleri