Ankara kulislerinde MHP senaryosu Selvi yazdı
Abone olAbdülkadir Selvi, Ankara kulislerinde konuşulan MHP'ye ilişkin değerlendirmeyi köşesine taşıdı.
Hürriyet yazarı Abdülkadir Selvi, MHP'nin bölünme sürecini girdiğini ve 5. partinin yolda olduğunu yazdı.
MHP'de kurultay krizi büyüyor. Karşılıklı restleşme ve hukuki belirsizlik partiyi bölünme noktasına getirdiği yorumları yapılıyor. Bahçeli'nin genel başkan adaylarına ilişkin disiplin sürecinin başlatacağı ileri sürülüyor.
Peki bundan sonra ne olacak? Ankara kulislerinde gözlerin çevrildiği MHP'ye ilişkin çarpıcı bir iddia konuşuluyor. Selvi, bugünkü yazısında partili cumhurbaşkanlığı tartışmalarını ve Meral Akşener'in muhtemel yeni yol haritasını kaleme aldı. İşte o yazıdan bir bölüm:
5. PARTİNİN AYAK SESLERİ
"Süreç AK Parti ile MHP’yi yakınlaştırdı. Bahçeli’nin kurultaya gitmemeye, AK Parti’nin ise partili cumhurbaşkanlığını gerçekleştirmeye ihtiyacı var. Pazar günkü yaşananlardan sonra MHP’de, beşinci partinin ayak sesleri duyulmaya başladı. Bu kapsamda Ankara kulislerinde konuşulan bir değerlendirmeyi yansıtmak istiyorum.
İKİ PARTİLİ MECLİS
MHP bölünme sürecine girdi. Meral Akşener kongreyle sonuç alamazsa, kendisiyle birlikte hareket edenlerle bir parti kurabilir. Bu durumda MHP kan kaybedecek. Türkiye partisi olma yolunda barajı aşan HDP ise terörle mücadelede başarılı bir sınav veremediği için barajın altına düştü. 2016 sonu ya da 2017 başında yapılacak bir erken seçimde, MHP ile HDP barajın altında kalabilir. Bu durumda, 3 Kasım 2002 seçimlerinde olduğu gibi AK Parti ve CHP’den oluşan bir Meclis tablosu ortaya çıkar. Böylece, AK Parti tek başına Anayasa’yı değiştirecek bir çoğunluğa sahip olur.
Bu senaryoyu kafanızın bir kenarında tutun. Ama partili cumhurbaşkanlığının akıbeti ortaya çıkmadan bu tür değerlendirmeleri yapmak için erken. Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 15 gün önce görüştüğü bir grup milletvekiline, “Erken seçim yok” dediğini biliyoruz. Şurası bir gerçek ki, zemin kaypak. Siyaset her gün kendi şartlarıyla doğuyor. B planı olarak açıklanan, partili cumhurbaşkanlığının Meclis’teki dağılım dikkati alındığında A planı olduğu söylenebilir."