Ankara kanser ediyor

Abone ol

Ankara'nın bazı bölgelerinde kansere yol açan asbestli toprak bulundu. Başkanların rapordan haberi yok..

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğünün (MTA) hazırladığı raporda, bölgelerinde asbestli toprak bulunduğunun belirlenmesi üzerine belediye başkanları raporla ilgili bilgilerinin olmadığını söylediler.

Oyaca beldesinin Belediye Başkanı Duran Özkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, raporun kendilerini ulaşmadığını ve içeriğinden de haberdar olmadıklarını belirtti.

Asbestli toprağın kansere neden olduğu yönündeki iddialarla ilgili olarak, ''Son zamanlarda beldemizde meydana gelen ölüm olaylarında kanser dikkati çekiyor. Yetkililerin bu rapor doğrultusunda araştırma yapmasını istiyoruz'' dedi.

''KANSERDEN ÖLÜMLERİN ÇOĞU SİGARADAN''

Bala ilçesine bağlı Karaali Beldesi Belediye Başkanı Sadi Orhan da yaptığı açıklamada, MTA'nın yürüttüğü çalışmadan haberi olmadığını ve raporun kendilerine gönderilmediğini kaydetti. Rapordaki ''asbestli toprak'' iddiasını gerçekçi bulmadığını dile getiren Orhan, ''MTA'nın raporuna inanmıyorum, beldemizde kanserden ölenler var ancak, çoğunlukla sigara nedeniyle akciğer kanserinden. MTA yetkilileri bizi hiç bir konuda uyarmadı'' diye konuştu.

Belediye Başkanı Orhan, bazı çimento fabrikalarının bölgede bulunan ocaklardan kireç taşı çıkardığını da sözlerine ekleyerek, ''Asbest olsa çimento fabrikaları asla kullanmaz'' dedi. Beynam köyü muhtarı Musa Kazım Kuyrukçu ise ''Beynam Milli Parkı''sınırlarındaki köydeki bir çok kişinin geçimini, hafta sonları tatil için köye gelenlere yaptıkları meyve ve sebze satışları ile sağladığını hatırlatarak, raporun, tatil için Beynam'ı tercih edenler
üzerinde olumsuz etki yaratacağı endişesini aktardı.

Asbestin ne derece insan sağlığına etkisi olduğunu bilmedikleri kaydeden Kuyrukçu, ''Yetkililer bizleri bilgilendirsin'' şeklinde konuştu. MTA Genel Müdürlüğü Jeoloji Araştırmaları Dairesinin hazırladığı raporda, Ankara'nın Haymana ve Bala ilçelerine bağlı bazı bölgelerde asbest tespit edildiği bildirilmiş ve bu yerleşim bölgelerindeki vatandaşlar uyarılmıştı.

Günün Önemli Haberleri