Ankara AİHM atağına çıkıyor

Abone ol

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AİHM'de Türkiye aleyhinde verilenen 'hava operasyonu' kararının değiştirilmesi için çalışma başlatıyor.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 1994 yılında Şırnak'ta 38 kişinin ölümüyle sonuçlanan askeri hava operasyonla ilgili kararı sonrasında konu hakkındaki soruşturmanın yeniden başlayabileceğini söyledi.

Strasbourg'da bugün Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile ortak basın toplantısı düzenleyen Adalet Bakanı Sadullah Ergin, AİHM'in dün açıkladığı kararı da değerlendirdi. Ergin, "Son 4'üncü yargı paketinde, etkin soruşturma yapılması yönünde bir AİHM kararı olursa, davacıların talebi üzerine Türkiye'de soruşturma sürecinin yeniden başlatılabilmesi öngörülüyor, dolayısıyla soruşturma tekrar başlayacaktır" şeklinde konuştu.

NTV'nin haberine göre, AİHM, Şırnak'ın Kuşkonar ve Koçağılı köylerine 25-26 Mart 1996 tarihlerinde düzenlenen hava operasyonlarıyla ilgili olarak 41 kişi tarafından açılan davada dün karar açıklamış ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin yaşam hakkı, işkence ve kötü muamelenin önlenmesi maddelerinin ihlal edildiğine hükmetmişti. Ankara'nın operasyonlarla ilgili uçuş kayıtlarını Strasbourg'a göndermeyi reddetmesini de Sözleşmeye aykırı bulan AİHM, kararın uygulanması için sorumluların uçuş kayıtları temelinde ortaya çıkarılıp yargılanmalarını talep etmişti.

ANKARA İKİ ÖNEMLİ ADIM ATIYOR

Öte yandan Türkiye bu hafta AİHM konusunda iki önemli adım atıyor. Ankara, Avrupa bu yıl Ekim ayında Avrupa devletlerinin imzasına açılan Avrupa İnsan hakları Sözleşmesi'ne ek 16'ıncı protokolü bu hafta Strasbourg'da imzalayacak. Sözleşme, taraf devletlerin Anayasa mahkemesi, Yargıtay veya Danıştay gibi yüksek yargı organlarına, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde tarif edilen temel hak ve özgürlüklerin uygulanması veya yorumuyla ilgili olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne görüş sorma hakkı tanıyor.Protokol şu ana kadar Avrupa Konseyi üyesi 47 devletten sadece 8'i tarafından imzalandı. Türkiye protokolü imzalayan 9'uncu ülke olacak. AİHM reformu çerçevesinde hazırlanan protokol 10 ülke tarafından onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek.

VERİ TABANI ARTIK TÜRKÇE DE OLACAK

Türkiye ayrıca, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarıyla ilgili veri tabanının Türkçe versiyonu için de harekete geçiyor. Bugüne kadar sadece İngilizce ve Fransızca olan veri tabanı bundan böyle kademeli biçimde Türkçe'ye de çevrilecek. Adalet Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek çeviriler ilk etapta sadece Türkiye'yle ilgili kararları kapsayacak. AİHM veri tabanının Türkçe'ye çevirme kararının hakim ve savcıların AİHM kararlarını daha iyi anlama ve özümsemeleri perspektifinde gerçekleştirildiği belirtiliyor.

Adalet Bakanı Ergin, Avrupa Konseyi Genel Sekreteri'nin ardından bugün AİHM başkanı Dean Spielmann ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi yetkilileriyle de görüşecek. Ergin yarın da Avrupa İnsan Hakları Komiseri Nils Muiznieks ve Venedik Komisyonu Başkanı Gianni Buquicchio ile bir araya gelecek.

Günün Önemli Haberleri